Talisman jest zbyt łatwy - pomysł aby go utrudnić

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ

Nowe zasady są:

Fajne, czynią rozgrywkę trudniejszą
9
41%
Słabe, wolę standardowe zasady
13
59%

Liczba głosów: 22

Nemezis85 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Talisman jest zbyt łatwy - pomysł aby go utrudnić

Post autor: Nemezis85 »

Hejka,

Grając w TMiMa jak i w podstawkę MiMa dało się zauważyć że nie jest to gra trudna a jest wręcz łatwa. Bardzo rzadko się zdarzało aby ktoś zmarł i musiał losować nową postać. Dodatkowo po pewnym czasie poszukiwacze są tak przypakowani że wręcz zdarzają się sytuację że ktoś wyciągnie np rozbójnika z siłą 4 i zabija go odrazu bo ten nie ma żadnych szans aby pokonać poszukiwacza.

W krainie wewnętrznej pole Wilkołak i Otchłań to żart - są za proste i nie stanowią wyzwania.
Osobiście wolę aby gra stanowiła wyzwanie, byłoby ciekawiej jakby więcej osób ginęło. Tak aby wytrzymałość stanowiła bardzo ważny aspekt gry.

My wprowadziliśmy następujące zasady tak aby podnieść poziom trudności:
- przed walką z wrogiem rzucamy kostką. Przy wyniku 1,2,3 ma on podwojoną siłę/moc (dotyczy to wszystkich wrogów, można przy rzucie kostką użyć punktu losu i rzucić raz jeszcze - przy kolejnym kontakcie z tym wrogiem rzucamy raz jeszcze[czyli jak raz ma podwojoną moc/siłę to nie na zawsze])
- można mieć maksymalnie tyle wytrzymałości ile ma się na początku, nie można zyskiwać wytrzymałości poza ten poziom.
- w Kaplicy dobry poszukiwacz może odzyskać 1 życie a w Cmentarzu zły poszukiwacz może odzyskać 1 punkt losu.
- jak postać zginie i ma zbroje to najpierw rzuca gdzie został trafiony. 1-2 hełm, 3-4 tarcza, 5-6 zbroja.

Z tymi zasadami gra się trudniej, postaciom bardziej zależy aby wyleczyć sobie życie. Gra się też ostrożniej, gracze boją się odkrywać karty przygód (a nawet odwiedzać np Ukrytą Dolinę). Moim zdaniem gra jest o wiele ciekawsza.

Odrazu zaznaczę że nie spowodowały one zwiększonej śmiertelności. Jeszcze nie zdarzyło się aby ktoś musiał raz jeszcze losować postać. Naprawdę polecam grać z tymi zasadami.

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Post autor: Kufir »

W krainie wewnętrznej pole Wilkołak i Otchłań to żart - są za proste i nie stanowią wyzwania.
Osobiście wolę aby gra stanowiła wyzwanie, byłoby ciekawiej jakby więcej osób ginęło. Tak aby wytrzymałość stanowiła bardzo ważny aspekt gry.
Zgadza sie, dlatego ja wprowadziłem swoje poprawki do wewnętrznej krainy, możesz o nich przeczytać na forum (Dział Talisman - Twórczość graczy). Reszta nie wymaga zmian i gra sie rewelacyjnie!!!

Obrazek
Awatar użytkownika
Astropata
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Astropata »

Też sądzę, że Talisman jest łatwy. Co do sytuacji z Rozbójnikiem- u nas zawsze jest tak że po pewnym czasie ŻADEN przeciwnik poza innym poszukiwaczem nie może nic nam zrobić.

Dlatego pracuję z kolegą (obecnym i aktywnym na forum- jak będzie chciał to się przyzna;p) nad zestawem kart który roboczo nazywamy Talisman Epic Expansion Set. Chodzi o to by gra na każdym etapie niosła jakieś trudności

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Ten obecny kolega, to ja. Planuję powrócić do mego pomysłu sprzed lat link - Kampania Kluczy.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Machete
Szermierz
Szermierz
Szermierz
Post autor: Machete »

Zamiast babrac sie ze zmianami zasad poszczególnych obszarów wystarczy zrobić talizmanową wersję dodatku "Przedpola Piekieł" - zestaw 40-60 kart zawierających same nieszczęscia jakie mogą spaśc na głowy poszukiwaczy, które to karty wyciąga się po jednej na każdym z obszarów krainy wewn. oprócz KW zamiast wykonywania instrukcji tych obszarów. Polecam grającym w nowego Talizmana zapoznanie się z tym klasycznym już \:D/ dodatkiem autorskim do MiMa a potem do roboty - tworzyć karty :) Dodatkowo warto spowolnić rozwój postaci za punkty z wrogów..
Natomiast tego typu zmiany:
- przed walką z wrogiem rzucamy kostką. Przy wyniku 1,2,3 ma on podwojoną siłę/moc (dotyczy to wszystkich wrogów, można przy rzucie kostką użyć punktu losu i rzucić raz jeszcze - przy kolejnym kontakcie z tym wrogiem rzucamy raz jeszcze[czyli jak raz ma podwojoną moc/siłę to nie na zawsze])
- można mieć maksymalnie tyle wytrzymałości ile ma się na początku, nie można zyskiwać wytrzymałości poza ten poziom.
- w Kaplicy dobry poszukiwacz może odzyskać 1 życie a w Cmentarzu zły poszukiwacz może odzyskać 1 punkt losu.
- jak postać zginie i ma zbroje to najpierw rzuca gdzie został trafiony. 1-2 hełm, 3-4 tarcza, 5-6 zbroja.

Nie podobają mi się. Lepiej zrobić nowe karty, które utrudnią grę niż tak kombinować.

If you're going to hire Machete to kill the bad guy, you'd better make damn sure the bad guy isn't you!
Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Nemezis85 pisze:- przed walką z wrogiem rzucamy kostką. Przy wyniku 1,2,3 ma on podwojoną siłę/moc (dotyczy to wszystkich wrogów, można przy rzucie kostką użyć punktu losu i rzucić raz jeszcze - przy kolejnym kontakcie z tym wrogiem rzucamy raz jeszcze[czyli jak raz ma podwojoną moc/siłę to nie na zawsze])
Za dużo rzucania kostką :P Lepiej np. Jak ilość żetonów siły/mocy zdobytych w grze przekroczy jakąś ilość (np. 6x ilość graczy) to siła/moc wszystkich wrogów jest podniesiona o jakąś wartość
Nemezis85 pisze:- można mieć maksymalnie tyle wytrzymałości ile ma się na początku, nie można zyskiwać wytrzymałości poza ten poziom.
Zbieranie wytrzymałości to jedna z taktyk gry :) Ja od zawsze odróżniałem leczenie się (do wartości początkowej) od zdobywania życia (do nieskończoności :D)
Nemezis85 pisze:- w Kaplicy dobry poszukiwacz może odzyskać 1 życie a w Cmentarzu zły poszukiwacz może odzyskać 1 punkt losu.
To całkiem dobre :P
Nemezis85 pisze:- jak postać zginie i ma zbroje to najpierw rzuca gdzie został trafiony. 1-2 hełm, 3-4 tarcza, 5-6 zbroja.
Jak zginie, to dużo już nie zrobi :mrgreen: A jak przegra walkę, to wg Zasad w TMiM możesz używać tylko jednego pancerza :P

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Rogo pisze:
Nemezis pisze:- w Kaplicy dobry poszukiwacz może odzyskać 1 życie a w Cmentarzu zły poszukiwacz może odzyskać 1 punkt losu.
To całkiem dobre :P
WIęc po co się modlić, skoro na wyniku '5' i tak dostajemy ten punkt? ;) Póki co, to jest kara za modły, "mogłeś odzyskać całość, byłeś zachłanny, to masz tylko 1". Z tą zasadą powyżej, to gra robi się lightowa..

Awatar użytkownika
Dzej
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: Dzej »

Mi sie taki latwy nie wydaje, podczas moich gier juz kilka razy ktos na nowo losowal postac.

Shaken, not stirred.
dragon98
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Post autor: dragon98 »

Ja parę razy grałem.Gdy kiedyś graliśmy z moją siostrą i kimśtam jeszcze, to siostra musiała uważać, bo po chwili miała 1 punkt życia:). Żal mi było nie skorzystać i zaatakowałem. Jaki był rezultat, sami się domyślcie. W każdym razie, choć graliśmy po raz -nasty, po raz pierwszy zdarzyło się, że ktoś kogoś zabił.
Jestem za utrudnieniem.

Gdyby nie cień, umarłbym z samotności.

Staram się pisać poprawnie, jak nie wyjdzie...to...Patrzę do słownika i edytuję :):):):):)
Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika

Dzej pisze:Mi sie taki latwy nie wydaje, podczas moich gier juz kilka razy ktos na nowo losowal postac.
Wszystko zależy od tego jak się gra ułoży.

Obrazek
Nemezis85 [Autor tematu]
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: Nemezis85 »

Rogo pisze:Zbieranie wytrzymałości to jedna z taktyk gry :) Ja od zawsze odróżniałem leczenie się (do wartości początkowej) od zdobywania życia (do nieskończoności :D)
I później chodzisz z poszukiwaczem który ma 11 punktów życia? :-) Dla mnie to trochę bezsensu zero wyzwania.
WIęc po co się modlić, skoro na wyniku '5' i tak dostajemy ten punkt? ;) Póki co, to jest kara za modły, "mogłeś odzyskać całość, byłeś zachłanny, to masz tylko 1". Z tą zasadą powyżej, to gra robi się lightowa..
Zły poszukiwacz może na cmentarzu odzyskać cały swój los. Dobry o ile mnie pamięć nie myli całe swoje życie w kaplicy. My zmodyfikowaliśmy to w ten sposób że jak już chce odzyskać to dobry 1 życie w kaplicy a zły 1 los na cmentarzu.

Faktycznie jednak przydałoby się aby stworzyć mocniejsze/trudniejsze karty.

Awatar użytkownika
Dzej
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: Dzej »

Kufir pisze:
Dzej pisze:Mi sie taki latwy nie wydaje, podczas moich gier juz kilka razy ktos na nowo losowal postac.
Wszystko zależy od tego jak się gra ułoży.
No wiec nie mozna twierdzic, ze jest latwy ;)

Shaken, not stirred.
Awatar użytkownika
truchel
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: truchel »

Sek w tym, ze z czasem przeciwnicy staja sie zbyt latwi do pokonania. Planuje wprowadzenie wlasnych zasad, ktore opieralyby sie na tym, iz w miare rozwoju postaci, losowane beda specjalne karty - takie potezne Eventy - ktore beda wprowadzac nieco chaosu do gry. Jak to ma wygladac? Po zdobyciu przez jedna z postaci 3 punktow (Sily badz Mocy) losowana jest karta zielonego Eventu - karta jest aktywna az do zakonczenia gry; przykladowo Sila wszystkich Potworow rosnie o 2. Karte kladzie sie obok planszy glownej. Kiedy ktoras z postaci zdobedzie dodatkowe 5 punktow S lub M losowana jest jedna z kart zoltych - np. walczac z wrogami uzywajacymi Mocy, rzucamy k6: 1-2 - Moc wroga zostaje potrojona; 3-4 - Moc wroga ulega potrojeniu; 5-6 - Nic sie nie dzieje. Karty czerwone - rzecz jasna - najbardziej utrudnialyby gre, np. Zakaz uzywania magii i magicznych przedmiotow. Oczywiscie element losowy gralby glowna role i niektore postacie bylyby bardziej poszkodowane od innych, ale czy MiM nie jest gra losowa? ;)

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Zagraj z moimi dodatkami, wtedy będziesz pisał, że Talisman jest zbyt trudny i będziesz szukał opcji, aby go trochę ułatwić ;)

yt1300
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Post autor: yt1300 »

a ja wam powiem, że jak kto lubi. ja np spotykam sie z kolegami i lubimy pograć w więcej niż tylko jedną grę. w grze na 4 osoby z reaperem - i zasadą, że nie można używać punktów losu do przerzucania jego wyniku - pojawia się średnio 6-7 postaci podczas jednej partii. no i taka partia i tak trwa kolo 4 godzin. dla mnie wystarczająco. wg mnie pomysł, żeby sztucznie przedłużać czas gry i podnosić jej poziom trudności jest nietrafiony, to już lepiej zamiast tego zagrać sesyjkę rpga.

Awatar użytkownika
truchel
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Nemomon pisze:Zagraj z moimi dodatkami, wtedy będziesz pisał, że Talisman jest zbyt trudny i będziesz szukał opcji, aby go trochę ułatwić
Spoko :D Napisz tylko ktore to Twoje.
Ostatnio zmieniony niedziela 07 mar 2010, 14:11 przez truchel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Astropata
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Astropata »

To napisał Nemomon, a do jego dodatków na forum jak się chce to się dojdzie bez problemu :D

Fix'd //Nemo
Ostatnio zmieniony niedziela 07 mar 2010, 14:12 przez Astropata, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Zaraz wezmę popaczkuję te karty gdzieś.

lammas
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Post autor: lammas »

To czy jest łatwy czy nie zależy jak bardzo gracze grają przeciwko sobie.

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika

lammas pisze:To czy jest łatwy czy nie zależy jak bardzo gracze grają przeciwko sobie.

Bardzo słuszna uwaga, tak faktycznie jest, jeśli są wymagający gracze utrudniający sobie życie na wzajem wystarczą drobne modyfikacje (do pobrania w moim podpisie pod tym postem) aby na prawdę utrudnić grę bez drukowania jakichkolwiek dodatków. :twisted:

Obrazek
Awatar użytkownika
truchel
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Wow! Swietna sprawa! Chetnie przetestuje :mrgreen:

ODPOWIEDZ