Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
wiki.MagiaiMiecz.eu - baza wiedzy
Odpowiedzi: 75
Pierwszy post
Cześć wszystkim!
Z przyjemnością przedstawiamy wam nasze nowe dziecko , a mianowicie Wikipedię dedykowaną grze Talisman: Magia i Miecz dostępną pod...
Ostatni post
Baza wiedzy to genialny pomysł - nie wiem ile razy korzystałem z niej, sprawdzając i porównując zapisy na kartach, aby później utworzyć czytelne...
75 Odpowiedzi
582816 Odsłony
Ostatni post autor: Piter
wtorek 03 cze 2025, 19:10
Wsparcie Portalu Magiaimiecz.eu
Odpowiedzi: 95
Pierwszy post
Cześć.
Założyłem subkonto dla portalu Magiaimiecz.eu gdzie możecie odwdzięczyć się nam za prowadzenie forum, strony i fanpage'a.
Sama strona działa...
Ostatni post
To dorzuciłem swoje 3 grosze i przy okazji PRIV w innej sprawie.
95 Odpowiedzi
738648 Odsłony
Ostatni post autor: the MackaN
czwartek 01 sie 2024, 10:02
Święta Lanca
autor:
SJK »
wtorek 26 sie 2025, 22:33
Wiem że zaklęcia nie działają w krainie wewnętrznej na istoty ale czy działanie przedmiotów magicznych też pod to podpada.
Jako przykład:
Czy święta...
0 Odpowiedzi
279 Odsłony
Ostatni post autor: SJK
wtorek 26 sie 2025, 22:33
Jaskinia czarownika zadanie #3
Odpowiedzi: 1
autor:
SJK »
wtorek 26 sie 2025, 21:09
Pierwszy post
Cześć
Jaskinia czarownika zadanie 3) Odrzuć jednego przyjaciela
1. Czy można odrzucić muła, który jest kartą ekwipunku ale oznaczoną jako...
Ostatni post
Hey,
Na oba pytania Tak!
Na Wiedźmie czy Poltergeiście jest taki zapis, gdybyś nie miał pomysłu na jakikolwiek inny sposób pozbycia się ich. Ale...
1 Odpowiedzi
140 Odsłony
Ostatni post autor: Mały Nemo
wtorek 26 sie 2025, 21:17
Los - zmiany.
Odpowiedzi: 3
autor:
the MackaN »
czwartek 15 sie 2024, 09:12
Pierwszy post
Na Zlocie ostatnim źle grałem, a przynajmniej w głowie miałem złe zasady.
Otóż los wg instrukcji wykorzystywać można po rzucie za Ruch i zamiast...
Ostatni post
1) Nic nie zabrania skorzystać z Losu, aby ponowić rzut za ruch (może jednak uda Ci się trafić na obszar zajęty przez innego Poszukiwacza)
2) Nic nie...
3 Odpowiedzi
4606 Odsłony
Ostatni post autor: SJK
wtorek 26 sie 2025, 20:56
Zasady zmienione i pytanie
Odpowiedzi: 8
autor:
RadeQ »
wtorek 12 sie 2025, 12:07
Pierwszy post
Cześć, właśnie kupiłem Talisman 5 stąd mam kilka pytań jako, że do tej pory grałem tylko raz:
Czy przedmioty typu Miecz odrzuca się po użyciu w...
Ostatni post
Tak, jednak skoro niektórzy łączą Sojusze T5 z podstawka T4.5 to pomyślałem, że można połączyć dodatek z T4.5 Śmierć postaci? Nie, to tylko...
8 Odpowiedzi
730 Odsłony
Ostatni post autor: Budowniczy Mostów
sobota 16 sie 2025, 20:50
Karta święty symbol
Odpowiedzi: 1
autor:
Toyotka »
wtorek 15 kwie 2025, 22:28
Pierwszy post
Czy po użyciu karty Święty symbol - przedmiot muszę ją odłożyć?
Ostatni post
Nie
1 Odpowiedzi
9615 Odsłony
Ostatni post autor: abubu
środa 16 kwie 2025, 08:06
Karty na stole
Odpowiedzi: 1
autor:
Bloodek »
poniedziałek 13 sty 2025, 01:33
Pierwszy post
heja, pare pytań od początkującego talismaniaka
- rozumiem, że w edycji 5 znajdując innego poszukiwacza MUSZĘ podjąć z nim walkę to w takim razie...
Ostatni post
- rozumiem, że w edycji 5 znajdując innego poszukiwacza MUSZĘ podjąć z nim walkę to w takim razie jeśli go pokonam co dzieje się z kartami przygód na...
1 Odpowiedzi
40613 Odsłony
Ostatni post autor: Rogo
poniedziałek 13 sty 2025, 03:46
Sojusze przygotowanie do gry
Odpowiedzi: 15
autor:
bedroom_gangsta »
czwartek 02 sty 2025, 18:18
Pierwszy post
Cześć
Czy w 5 edycji Talismanu nadal obowiązuje zasada, że jeśli jakaś kartą leży już na odwiedzonym polu to nie ciągnie się kolejnej ? W...
Ostatni post
No to trochę bez sensu przykład. Mojry o które pytałem są bossem w finale Questu w Sojuszach. To po co się im wymykać niewidzialnością? Jak idziesz...
15 Odpowiedzi
6651 Odsłony
Ostatni post autor: bedroom_gangsta
poniedziałek 06 sty 2025, 13:17
Dodatek Sojusze - żetony podnoszące siłę/moc poszukiwaczy/złoczyńców
Odpowiedzi: 8
autor:
bedroom_gangsta »
czwartek 26 gru 2024, 22:29
Pierwszy post
Witam
Mam taki dylemat. Mam wrażenie, że nie jest to jasno opisane w instrukcji. W dodatku mamy te żetony siły/mocy. Jak dokładnie to działa?
1....
Ostatni post
Wychodziliśmy z założenia w trakcie gry że najpierw rozprawiamy się z złoczyńcami by było ich jak najmniej jak zaczną się przemieszczać. Dwie misje...
8 Odpowiedzi
4719 Odsłony
Ostatni post autor: Neverland
piątek 27 gru 2024, 18:45
Walka poszukiwaczy i czary
Odpowiedzi: 1
autor:
Mrq82 »
czwartek 26 gru 2024, 02:59
Pierwszy post
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie odnośnie takiej sytuacji.
1 zostaje zaatakowany przez innego poszukiwacza na siłę
2 używam czaru Psioniczna moc...
Ostatni post
My zagraliśmy że może
I bardzo dobrze, zrobiliście bo nic nie zabrania takiego rozwiązania.
1 Odpowiedzi
2740 Odsłony
Ostatni post autor: Valdi
czwartek 26 gru 2024, 12:24
Próba nr 2 na Przeklętej Polanie.
Odpowiedzi: 1
autor:
Neverland »
poniedziałek 23 gru 2024, 19:34
Pierwszy post
Czy próbę nr 2 rozpatrujemy na Przeklętej Polanie ??? Czy musimy przejść do Korony Władzy i stamtąd ja rozważamy? Cyt połóż tę kartę na Przeklętej...
Ostatni post
Nawet nie zauważyłem, że każda próba odbywa się gdzieś indziej xD. My wszystkie 3 próby, jakie do tej pory zagraliśmy, kończyliśmy na KW.
Z tego, co...
1 Odpowiedzi
2731 Odsłony
Ostatni post autor: Mały Nemo
poniedziałek 23 gru 2024, 19:46
Poszukiwacz-złoczyńca: odłożenie karty
Odpowiedzi: 3
autor:
Pepe »
niedziela 08 gru 2024, 20:57
Pierwszy post
Cześć,
Mam pytanie związane ze zwrotem odłożenie karty Poszukiwacza-złoczyńcy.
W zasadach gry jest napisane:
Gdy wylosujesz lub odłożysz kartę...
Ostatni post
Faktycznie jest tak jak mówi Nemo i dopiero po drugiej próbie się zorientowaliśmy. Faktycznie ta mechanika ma po prostu wymusić na graczach, by w...
3 Odpowiedzi
3728 Odsłony
Ostatni post autor: Szkodnix
piątek 13 gru 2024, 19:12
Święta Lanca vs Smok z Korony Władzy
Odpowiedzi: 15
autor:
Xan »
środa 07 sie 2024, 20:23
Pierwszy post
Hej!
Broń Święta Lanca zapewnia +3 do Siły podczas walki ze Smokami. Pytanie czy podczas finałowej walki na Koronie Władzy ze Smokiem również?
Ostatni post
Nie ma, ale Smok 12/12 też był formalnością. Po prostu dłużej krążyło się w krainie środkowej. Teraz, mam wrażenie, ludzie chętniej otwierają Tajemne...
15 Odpowiedzi
10715 Odsłony
Ostatni post autor: the MackaN
sobota 14 wrz 2024, 20:47
Przeklęta Polana - Co to są Przedmioty +1?
Odpowiedzi: 29
autor:
the MackaN »
poniedziałek 26 sie 2024, 02:05
Pierwszy post
Co to są Przedmioty Magiczne +1?
Jest to gdzieś doprecyzowane w instrukcji czy muszę się domyślać?
Rozumiem że Korona (Salomona) Arcymaga jest +2 i...
Ostatni post
0 reakcji. Nie spodziewam się że magicznie mi odpiszą, już czekałem dość.
29 Odpowiedzi
15788 Odsłony
Ostatni post autor: the MackaN
czwartek 12 wrz 2024, 18:42
Instrukcja
Odpowiedzi: 52
autor:
Mały Nemo »
piątek 31 maja 2024, 21:04
Pierwszy post
Użytkownik seekhashem z Discorda zapodał.
Ostatni post
Czy ta instrukcja od wydawcy ma trochę więcej MB, czy tyle samo, co na TI?
Tylko angielska i niemiecka mają wincyj MB.
52 Odpowiedzi
30380 Odsłony
Ostatni post autor: abubu
środa 28 sie 2024, 13:18
Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru. (T5 doprecyzowuje te zasady!)
Odpowiedzi: 5
autor:
the MackaN »
czwartek 15 sie 2024, 08:54
Pierwszy post
Po ostatniej rozgrywce w piątą edycję, postanowiłem przeczytać całą instrukcję.
I nagle patrzę, że jest akapit o porzucaniu kart, ale w sposób w jaki...
Ostatni post
wczoraj, w gronie ludzi którzy ostatni raz grali w Magię i Miecz 20 lat temu i nigdy do niej nie wracali przez te lata... Są zupełnie innym typem...
5 Odpowiedzi
5839 Odsłony
Ostatni post autor: Budowniczy Mostów
niedziela 25 sie 2024, 08:08
Czarodziej i Czarownica "5"
Odpowiedzi: 5
autor:
Valdi »
poniedziałek 05 sie 2024, 10:29
Pierwszy post
cześć Nieznajomi Czarodziej i Czarownica mają mają numer spotkania 5, myślicie ze to błąd czy tak miało być?
Od razu napisze że Sorcerer i Witch w...
Ostatni post
Bo czarownica teraz to działa inaczej: Identyfikujesz się jako Ropucha albo rzucę na ciebie zaklęcie! I ty grzecznie kumkasz, odchodzisz o jedno pole...
5 Odpowiedzi
6211 Odsłony
Ostatni post autor: Mały Nemo
poniedziałek 05 sie 2024, 14:11
Ropucha
Odpowiedzi: 1
autor:
Rogo »
poniedziałek 05 sie 2024, 11:37
Pierwszy post
Choc teraz ropucha oznacza w nastepnej turze poruszasz sie o 1 obszar , wiec ta kara to jedynie efekt psychologiczny i nic wiecej.
...i nie możesz...
Ostatni post
Z instrukcji wynika że możesz tylko odebrać jej punkty Życia.
1 Odpowiedzi
4387 Odsłony
Ostatni post autor: Valdi
poniedziałek 05 sie 2024, 12:12
Twoje uprawnienia na tym forum
Nie możesz tworzyć nowych tematówNie możesz odpowiadać w tematachNie możesz zmieniać swoich postówNie możesz usuwać swoich postówNie możesz dodawać załączników