Valdi pisze: ↑niedziela 19 lip 2026, 13:55
Polityki wiesz ze nie zaakceptuje na forum.
Proszę o rozwinięcie tematu. Co rozumiesz pod słowem "polityka"?
Czy "polityka" to, wszystko co mogło by kojarzyć się ze sceną polityczną?
Czy "polityka" to jawna agitacja pewnych poglądów, reprezentowanych przez jedną ze stron sceny politycznej?
Czy też "polityka" to każde poruszenie niewygodnego tematu, którego dopuści się Martek na forum?
Bo wiesz, tak na dobrą sprawę to cała Vedycja jest przesiąknięta poprawnością polityczną, a mimo to został jej poświęcony cały dział (pomijam już że godzi w moje zdroworozsądkowe, konserwatywne poglądy co jest sprzeczne z regulaminem forum).
I po raz kolejny, ten wątek jest wyraźnie opisany "Ponarzekajmy na Talisman 5ed", więc każdy może tu narzekać i pisać co go boli w temacie. Ja mam swoje przemyślenia i skojarzenia, którymi chętnie się dzielę, głównie w celach humorystycznych, ale też ku przestrodze nowych graczy, aby nie dali się oszukać na to nowe "wydanie" (żeby nie użyć gorszego słowa), które jest jawną kpiną z oryginału i fanów. Nikt nikogo nie zmusza by tu zaglądał i zapoznawał się z treściami tu przedstawianymi, a ja nawet jakbym chciał to nie mogę nikomu kazać by to zrobił. Każdy może też dodać temat do ignorowanych.
Więc o co chodzi z tą "polityką", bo ja tu wyczuwam jakieś podwójne standardy?
[quote=Valdi post_id=211789 time=1784462156 user_id=226] Polityki wiesz ze nie zaakceptuje na forum. [/quote]
Proszę o rozwinięcie tematu. Co rozumiesz pod słowem "polityka"? Czy "polityka" to, wszystko co mogło by kojarzyć się ze sceną polityczną? Czy "polityka" to jawna agitacja pewnych poglądów, reprezentowanych przez jedną ze stron sceny politycznej? Czy też "polityka" to każde poruszenie niewygodnego tematu, którego dopuści się Martek na forum? Bo wiesz, tak na dobrą sprawę to cała Vedycja jest przesiąknięta poprawnością polityczną, a mimo to został jej poświęcony cały dział (pomijam już że godzi w moje zdroworozsądkowe, konserwatywne poglądy co jest sprzeczne z regulaminem forum). I po raz kolejny, ten wątek jest wyraźnie opisany "Ponarzekajmy na Talisman 5ed", więc każdy może tu narzekać i pisać co go boli w temacie. Ja mam swoje przemyślenia i skojarzenia, którymi chętnie się dzielę, głównie w celach humorystycznych, ale też ku przestrodze nowych graczy, aby nie dali się oszukać na to nowe "wydanie" (żeby nie użyć gorszego słowa), które jest jawną kpiną z oryginału i fanów. Nikt nikogo nie zmusza by tu zaglądał i zapoznawał się z treściami tu przedstawianymi, a ja nawet jakbym chciał to nie mogę nikomu kazać by to zrobił. Każdy może też dodać temat do ignorowanych. Więc o co chodzi z tą "polityką", bo ja tu wyczuwam jakieś podwójne standardy?
Martek pisze: ↑piątek 17 lip 2026, 20:51
zrobić wersję z polskimi politykami
Czego bym chciał uniknąć.
z przedstawionych opcji które dałeś wybieram opcje nr 2 której bym tu nie chciał.
Martek pisze: ↑poniedziałek 20 lip 2026, 10:33
Czy "polityka" to jawna agitacja pewnych poglądów, reprezentowanych przez jedną ze stron sceny politycznej?
Żadnych podwójnych standardów, wobec Ciebie czy też wobec kogokolwiek z forum nie stosuję, po prostu nie chciałbym żeby nagle się pojawił wysyp memów V-talismanowych z daną opcją polityczną - po prostu najlepiej tego unikać.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Napisałeś "[quote=Martek post_id=211786 time=1784314318 user_id=12421] zrobić wersję z polskimi politykami [/quote] Czego bym chciał uniknąć. z przedstawionych opcji które dałeś wybieram opcje nr 2 której bym tu nie chciał. [quote=Martek post_id=211797 time=1784536410 user_id=12421] Czy "polityka" to jawna agitacja pewnych poglądów, reprezentowanych przez jedną ze stron sceny politycznej? [/quote]
Żadnych podwójnych standardów, wobec Ciebie czy też wobec kogokolwiek z forum nie stosuję, po prostu nie chciałbym żeby nagle się pojawił wysyp memów V-talismanowych z daną opcją polityczną - po prostu najlepiej tego unikać. :)
Husar pisze: ↑sobota 25 lip 2026, 07:43
Jakby nie patrzeć to wszystkie edycję pasują do tego rysunku i bynajmniej to nie za to, że w niej są kolorowi i tęczowi...
[quote=Husar post_id=211870 time=1784958226 user_id=12909] Jakby nie patrzeć to wszystkie edycję pasują do tego rysunku i bynajmniej to nie za to, że w niej są kolorowi i tęczowi... [/quote]
Polecam zapoznać się ze świetnym wpisem, który zamieścił Bushi. Jest o tutaj: https://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?t=1319&start=125
Z 5 edycją jest ogólnie taki problem, czy może nawet nie problem a cecha, że jest mocno porównywana do 4 edycji. Rozumiem że kogoś kto grał w 4 edycję 10 lat irytuje ta grafika czy zmiany, ale tak szczerze nie wpływa to w jakikolwiek sposób na samą grę więc moim zdaniem jest to narzekanie dla samego faktu narzekania. Mnie tez irytuje wrzucanie wszędzie gdzie się da LGBT czy czarnych, bo zwyczajnie nie pasują w dany setup, co nie zmienia tego, że nic to nie zmienia w mechanice gry. Chociaż przyznam że sam czasami sie zastanawiam czy nie przygotować "mniej poprawnej politycznie" wersji kart i opublikować, to może i starzy wyjadacze sobie wydrukują tylko po to żeby mieć inne obrazki.
Z 5 edycją jest ogólnie taki problem, czy może nawet nie problem a cecha, że jest mocno porównywana do 4 edycji. Rozumiem że kogoś kto grał w 4 edycję 10 lat irytuje ta grafika czy zmiany, ale tak szczerze nie wpływa to w jakikolwiek sposób na samą grę więc moim zdaniem jest to narzekanie dla samego faktu narzekania. Mnie tez irytuje wrzucanie wszędzie gdzie się da LGBT czy czarnych, bo zwyczajnie nie pasują w dany setup, co nie zmienia tego, że nic to nie zmienia w mechanice gry. Chociaż przyznam że sam czasami sie zastanawiam czy nie przygotować "mniej poprawnej politycznie" wersji kart i opublikować, to może i starzy wyjadacze sobie wydrukują tylko po to żeby mieć inne obrazki.
@Kiperos z kwestii graficznych to jeszcze dużo powiększone karty przygód na paskudnym szablonie i z kiepskimi grafikami leżące na pomniejszonej planszy z odwróconą perspektywą.
Kwestie mechaniczne też zostały zmienione i jedyną moim zdaniem zmianą na plus jest wymagana wartość trofeów do wymiany na punkt siły / mocy.
Dodatki w tej edycji też cieszą się mniejszym uznaniem niż w poprzedniej.
Główne narzekanie dotyczy netflixytacji gry, ale ta edycja jest po prostu gorsza od poprzedniej
Ja nawet nie mam Talismana.
[usermention2=17659 color=#000000]Kiperos[/usermention2] z kwestii graficznych to jeszcze dużo powiększone karty przygód na paskudnym szablonie i z kiepskimi grafikami leżące na pomniejszonej planszy z odwróconą perspektywą.
Kwestie mechaniczne też zostały zmienione i jedyną moim zdaniem zmianą na plus jest wymagana wartość trofeów do wymiany na punkt siły / mocy.
Dodatki w tej edycji też cieszą się mniejszym uznaniem niż w poprzedniej.
Główne narzekanie dotyczy netflixytacji gry, ale ta edycja jest po prostu gorsza od poprzedniej
Zgodzę się ze dodatki są dużo gorsze, a grafika jest generalnie na niższym poziomie. Jeśli chodzi o mechaniki typu śmierć czy ropucha nawet w instrukcji wspominają ze nic nie stoi na przeszkodzie żeby grać tak jak w 4 edycji. Można to bardziej traktować jako sugestię niż nakaz, aby grać w dany sposób. A co do netflilacji to niestety witamy w dzisiejszym świecie. Nazwijcie mnie heretykiem ale nie mam 4 edycji. Jak byłem młodszy to trochę gra wyleciała z głowy, dopiero sobie o niej przypomniałem po odkopaniu drugiej edycji którą dostałem za dzieciaka i tak szczerze, bez porównywania z 4 edycją to jako samodzielna gra 5 edycja nie jest wcale zła. Jest gorsza, ale nie zła
Zgodzę się ze dodatki są dużo gorsze, a grafika jest generalnie na niższym poziomie. Jeśli chodzi o mechaniki typu śmierć czy ropucha nawet w instrukcji wspominają ze nic nie stoi na przeszkodzie żeby grać tak jak w 4 edycji. Można to bardziej traktować jako sugestię niż nakaz, aby grać w dany sposób. A co do netflilacji to niestety witamy w dzisiejszym świecie. Nazwijcie mnie heretykiem ale nie mam 4 edycji. Jak byłem młodszy to trochę gra wyleciała z głowy, dopiero sobie o niej przypomniałem po odkopaniu drugiej edycji którą dostałem za dzieciaka i tak szczerze, bez porównywania z 4 edycją to jako samodzielna gra 5 edycja nie jest wcale zła. Jest gorsza, ale nie zła
Trzeba przyjąć to za fakt każda nieparzysta edycja jest gorsza od swojego parzystego poprzednika. I tu obojętnie czy to Talisman, Horror w Arkham czy Nemesis, Descent, Runebound, Herosi
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Trzeba przyjąć to za fakt każda nieparzysta edycja jest gorsza od swojego parzystego poprzednika. I tu obojętnie czy to Talisman, Horror w Arkham czy Nemesis, Descent, Runebound, Herosi
Trzeba przyjąć za fakt, że do robienia gier dorwała się banda chamów i zboczeńców. Aktywiści i dewianci, którzy nie potrafią oddać hołdu oryginałowi, czerpiącemu garściami z kultury białego człowieka. Trzeba być wyjątkową gnidą i miernotą intelektualną, aby samemu nie potrafić stworzyć nic inspirującego, tylko plugawić czyjeś dzieło i oddać je pod dyktat na modłę polityczną. Bazarowy produkt, ziejący pstrokacizną, którego jedynym celem jest indoktrynacja dzieci i rodziców za ich własne pieniądze. Oby wszyscy twórcy tej abominacji spłonęli na stosie a ich geny wygasły i oczyściły pulę ludzkości.
Trzeba przyjąć za fakt, że do robienia gier dorwała się banda chamów i zboczeńców. Aktywiści i dewianci, którzy nie potrafią oddać hołdu oryginałowi, czerpiącemu garściami z kultury białego człowieka. Trzeba być wyjątkową gnidą i miernotą intelektualną, aby samemu nie potrafić stworzyć nic inspirującego, tylko plugawić czyjeś dzieło i oddać je pod dyktat na modłę polityczną. Bazarowy produkt, ziejący pstrokacizną, którego jedynym celem jest indoktrynacja dzieci i rodziców za ich własne pieniądze. Oby wszyscy twórcy tej abominacji spłonęli na stosie a ich geny wygasły i oczyściły pulę ludzkości.
Bardzo mnie kusi, aby usunąć ten post jako niezgodny z Regulaminem Forum (chociażby za rasizm, nawoływanie do nienawiści czy podżeganie do przestępstwa), ale jeszcze się wstrzymam. Wyjątkowo.
Dodano po 54 sekundach:
Niemniej jednak o wiele więcej się od Ciebie, @Martek, spodziewałem, a nie czegoś takiego.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Bardzo mnie kusi, aby usunąć ten post jako niezgodny z Regulaminem Forum (chociażby za rasizm, nawoływanie do nienawiści czy podżeganie do przestępstwa), ale jeszcze się wstrzymam. Wyjątkowo.
[size=85][color=green]Dodano po 54 sekundach: [/color][/size] Niemniej jednak o wiele więcej się od Ciebie, [usermention2=12421 color=#0080FF]Martek[/usermention2], spodziewałem, a nie czegoś takiego.
Mały Nemo pisze: ↑wtorek 28 lip 2026, 22:06
Dodano po 54 sekundach:
Niemniej jednak o wiele więcej się od Ciebie, @Martek, spodziewałem, a nie czegoś takiego.
Jak już chcesz wytykać komuś jego "przewinienia", to chociaż zapoznaj się z ich definicjami.
Dodano po 17 minutach 39 sekundach:
Rasizm, pierwsze zdanie:
Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. racisme od race „ród, rasa, grupa spokrewnionych”) – zespół poglądów opartych na wyższości jednych ras nad drugimi
A jak napiszę że jestem dumny z bycia białym człowiekiem, to będę rasistą?
Nawoływanie do nienawiści:
Od kiedy opinia czy recenzja jest nawoływanie do czegokolwiek.
Podżeganie do przestępstwa:
Bez komentarza. Po prostu weź się czasem zastanów (żeby gorzej nie powiedzieć) co napiszesz, zanim chlapniesz byle co, aby tylko groźnie wyglądało.
Naprawdę też się spodziewałem więcej po Tobie.
[quote="Mały Nemo" post_id=211949 time=1785269214 user_id=704] Bardzo mnie kusi, aby usunąć ten post jako niezgodny z Regulaminem Forum (chociażby za rasizm, nawoływanie do nienawiści czy podżeganie do przestępstwa), ale jeszcze się wstrzymam. Wyjątkowo.
[size=85][color=green]Dodano po 54 sekundach: [/color][/size] Niemniej jednak o wiele więcej się od Ciebie, [usermention2=12421 color=#0080FF]Martek[/usermention2], spodziewałem, a nie czegoś takiego. [/quote]
Jak już chcesz wytykać komuś jego "przewinienia", to chociaż zapoznaj się z ich definicjami.
[size=85][color=green]Dodano po 17 minutach 39 sekundach: [/color][/size] Rasizm, pierwsze zdanie: Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. racisme od race „ród, rasa, grupa spokrewnionych”) – zespół poglądów opartych na wyższości jednych ras nad drugimi A jak napiszę że jestem dumny z bycia białym człowiekiem, to będę rasistą?
Nawoływanie do nienawiści: Od kiedy opinia czy recenzja jest nawoływanie do czegokolwiek.
Podżeganie do przestępstwa: Bez komentarza. Po prostu weź się czasem zastanów (żeby gorzej nie powiedzieć) co napiszesz, zanim chlapniesz byle co, aby tylko groźnie wyglądało.