Lustrzane odbicie
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
Podobało mi się. Idę po popcorn i będę czytał jeszcze raz.

-
-
Talisman jest grą towarzyską, nie przekonasz mnieBludgeon pisze: ↑niedziela 26 kwie 2020, 14:21 Taka gra powinna więc mieć (1) proste zasady które najlepiej (2) nie podlegają intepretacji, żeby ludzie się mogli odstresować i pośmiać zamiast kłócić. Gra najlepiej żeby (3) nie była też za długa, bo im dłuższa gra tym ludzie bardziej się inwestują i traktują ją bardziej poważnie.
Też zależy jakie kto ma podejście: jeżeli gramy, że np. 1 osoba jest "mistrzem gry" i rozwiązuje spory to wtedy da się grać bez stresu. Gorzej jak mistrz gry nie doczyta czegoś w instrukcji... (vide ja w niedzielę przy Ukrytej Dolinie
Chociaż jest Talisman Express, Homerules, to filozoficzne dywagacje na temat czy w tej sytuacji można użyć czaru są dla mnie niezrozumiałe.
Z drugiej strony dzięki takiej wymianie poglądów w końcu powstają FAQ i opis jak w konkretnych sytuacjach postępować, dzięki czemu jak pojedziesz na zjazd to nie będą się patrzeć na Ciebie jak na jakiegoś barbarzyńcę.
Co do instrukcji:
dużo namieszały dodatki, wprowadzając nowe mechaniki np: Żniwiarz, Las - tego to w ogóle nie jarzę co tam się dzieje.
Tak naprawdę Twojej definicji gry towarzyskiej nie spełnia żadna z gier:
-warcaby? niby proste zasady, ale: damka może się poruszać w dowolnym kierunku, ale o ile pól? 1? czy do przeszkody?
-szachy? partie potrafią trwać godzinami, dniami, są ludzie którzy grają latami 1 partię.
-poker? partie rozgrywane godzinami, ajk nie dniami
-Gwiezdny Kupiec? - też nie u mnie średnio partia trwała 2 dni, zaangażowanie: tak, proste zasady: nie. Ale we 3 świetnie się bawiliśmy. Właśnie przez zaangażowanie i pokręcone zasady.
A co do sporów:
wg mnie powinny być rozstrzygane na korzyść poszkodowanego.
A się rozpisałem
@Budowniczy Mostów : Smacznego! Taki z masłem?
Kroczysz więc wiecznie przez krainę cieni, walcząc ze złem tam, gdzie inni polegli. Niech twa żądza zemsty nigdy nie zagaśnie. Niech krew na twym mieczu nigdy nie zasycha. I obyśmy nigdy więcej cię nie potrzebowali.
-Wpis w Corraksie 7:17
- Rogo
-
Re: Lustrzane odbicie
jak spór jest między dwoma graczami, to zawsze ten drugi będzie poszkodowany, więc dziwna ta reguładexterix01 pisze: ↑wtorek 28 kwie 2020, 21:40 A co do sporów:
wg mnie powinny być rozstrzygane na korzyść poszkodowanego.
Ja nawet nie mam Talismana.
-
-
Jeżeli poszkodowanym jest ten który umiera, jak na początku wątku, to nie taka dziwna.
Chociaż ja ogólnie jestem dziwny i pełny skrajności, więc cóż się dziwić
Kroczysz więc wiecznie przez krainę cieni, walcząc ze złem tam, gdzie inni polegli. Niech twa żądza zemsty nigdy nie zagaśnie. Niech krew na twym mieczu nigdy nie zasycha. I obyśmy nigdy więcej cię nie potrzebowali.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6315
Jeśli to zależy od podejścia a nie od gry, to możesz co najwyżej powiedzieć że grasz w Talisman towarzysko, a nie że jest grą towarzyskądexterix01 pisze: ↑wtorek 28 kwie 2020, 21:40 Talisman jest grą towarzyską, nie przekonasz mnie
Też zależy jakie kto ma podejście
What a view.