Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
Talisman: Magia i Miecz PODZIEMIA
O czym zawiadamia Janek, wrota do Podziemi zostały odblokowane i możemy się przyjrzeć instrukcji tegoż dodatku: http://www.galakta.pl/artykul_136.html
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magiczne Kamienie - Posty: 1227
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
• Zadania Czarownika - Posty: 2174
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13472
Niestety tylko w teorii ponieważ nie mają go dostępnego i raczej nie będą mieli "chyba ze na zamówienie"HunteR pisze:Angielski Dungeon kosztuje 140zł :-" Ceny z Rebelu.
Ale też podejrzewam że Podziemia będą droższe bardziej podejrzewałbym 150zł
Z Nieoficjalnego źródła (od DW ale nieoficjalnie) cenę będę znał na dniach także jak czegoś sie dowiem to napiszę.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
• Lodowa Kraina - Posty: 3416
w sklepie Magictraders, który jest chyba najtańszy, podstawka kosztuje 143 zł. Niższej ceny nowego egzemplarza nie znalazłem w żadnym sklepie internetowym, dlatego uważam że jeżeli cena dodatku będzie wyższa niż podstawki, będzie to przejaw zdzierstwa.
Podoba mi się uważam za bardzo dobrze rozwiązaną politykę cenową jeśli idzie o Runebounda. Patrząc na ceny, podstawka jest w zbliżonej cenie, dodatki karciane nie kosztują więcej niż 50 zł, planszowe zaś 90 zł. Takie rozwiązanie ma sens i jakoś się sprawdza. Wiadomo, że Talizman to gra o zdecydowanie większym prestiżu, ale nie oznacza to, że należy zdzierać z graczy ile się tylko da. Czytałem na forum Galakty doskonałe wywody wydawcy na temat jak to trzeba planować dodatki do gry w oparciu o sprzedaż podstawowej wersji i z każdym nowym dodatkiem, jego sprzedaż maleje...
Brzydko mówiąc, jest to przysłowiowe pierd... kotka za pomocą młotka, gdyż dziwnym trafem pierwszy druk sprzedał sie w całości, dodruk również...
...zapachniało PLNami, to teraz może drzeć ile wlezie...
Efekt jest taki, że i tak większość z nas kupi Podziemia, nie oznacza to jednak, że na zdzierczą politykę firmy Galakta należy się bezsprzecznie godzić.
Podoba mi się uważam za bardzo dobrze rozwiązaną politykę cenową jeśli idzie o Runebounda. Patrząc na ceny, podstawka jest w zbliżonej cenie, dodatki karciane nie kosztują więcej niż 50 zł, planszowe zaś 90 zł. Takie rozwiązanie ma sens i jakoś się sprawdza. Wiadomo, że Talizman to gra o zdecydowanie większym prestiżu, ale nie oznacza to, że należy zdzierać z graczy ile się tylko da. Czytałem na forum Galakty doskonałe wywody wydawcy na temat jak to trzeba planować dodatki do gry w oparciu o sprzedaż podstawowej wersji i z każdym nowym dodatkiem, jego sprzedaż maleje...
Brzydko mówiąc, jest to przysłowiowe pierd... kotka za pomocą młotka, gdyż dziwnym trafem pierwszy druk sprzedał sie w całości, dodruk również...
...zapachniało PLNami, to teraz może drzeć ile wlezie...
Efekt jest taki, że i tak większość z nas kupi Podziemia, nie oznacza to jednak, że na zdzierczą politykę firmy Galakta należy się bezsprzecznie godzić.
- YoJin
-
Juz Żniwiarz zaskoczył cholernie wygórowana ceną.
Dokladnie jak pisałem na forum Galakty. Nie sadze by Podziemia były duzo tansze od podstawki (pewnie i tak beda drozsze od wersji angielskiej) co jest o tyle dziwne ze ..... plansza jest mniejsza, nie ma tylu figurek i postaci co w podstawce, nie ma tylu kart, nie ma pieniązków, pionków, kostek....itd. Skąd te ceny biorą
Dokladnie jak pisałem na forum Galakty. Nie sadze by Podziemia były duzo tansze od podstawki (pewnie i tak beda drozsze od wersji angielskiej) co jest o tyle dziwne ze ..... plansza jest mniejsza, nie ma tylu figurek i postaci co w podstawce, nie ma tylu kart, nie ma pieniązków, pionków, kostek....itd. Skąd te ceny biorą
Bez Ciebie schnę jak mokry chomik na patelni...
- stave
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Projekt Wielka Magia I Miecz - Posty: 3086
- Kontakt:
Wiecie aż mnie język korci aby napisać: Polak to k i z.
Mam nadzieje, że nikogo tym nie urażam - ale rożne cuda niekoniecznie dotyczące gier planszowych, a odnoszące się do cen już nie raz miały miejsce. Wiadomo większość fanatyków i tak kupi, zresztą ostatnio widziałem newsa odnoszącego się do figurek do Arkham - na Galakcie zjechali ten pomysł, ale nikt tam nie napisał co na stronce fantasy pisza inni gracze, z których większość była wkurzona że się z tego wycofali, czemu ? bo i tak by kupili mimo że wiedzieli, że to zdecydowanie za drogo.
Tak się dzieje bardzo często bo nie żyją w Polsce.
A my niestety żyjemy w Polsce, kraju w którym podatki idą do góry, dają nowe święta itd a pensje (pomijam tych na górze, bo tam cały czas mają WYŻ) stoją w miejscu.....
i nie dziwota, że się graczy wkurzają...... mamy ebay oraz allegro ale co to za hm przyjemność kupować używki...... nie ma to jak odpieczętować nową grę i ten zapach i uczucie...... :mrgreen: miodzio...
Mam nadzieje, że nikogo tym nie urażam - ale rożne cuda niekoniecznie dotyczące gier planszowych, a odnoszące się do cen już nie raz miały miejsce. Wiadomo większość fanatyków i tak kupi, zresztą ostatnio widziałem newsa odnoszącego się do figurek do Arkham - na Galakcie zjechali ten pomysł, ale nikt tam nie napisał co na stronce fantasy pisza inni gracze, z których większość była wkurzona że się z tego wycofali, czemu ? bo i tak by kupili mimo że wiedzieli, że to zdecydowanie za drogo.
Tak się dzieje bardzo często bo nie żyją w Polsce.
A my niestety żyjemy w Polsce, kraju w którym podatki idą do góry, dają nowe święta itd a pensje (pomijam tych na górze, bo tam cały czas mają WYŻ) stoją w miejscu.....
i nie dziwota, że się graczy wkurzają...... mamy ebay oraz allegro ale co to za hm przyjemność kupować używki...... nie ma to jak odpieczętować nową grę i ten zapach i uczucie...... :mrgreen: miodzio...
Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
Wielka Magia i Miecz - Gigantyczny dodatek autorski
- 8janek8
-
Steve, czy ja wiem, czy za tą cenę ludzie kupili by te figurki do AH...
przytoczę pewne wyliczenia do Arkhama:
podstawka: 60$ = ok. 170 zł
żniwiarz: 25$ = ok. 71 zł
Podziemia: 40$ = ok. 113 zł
Aktualny średni kurs sprzedaży USD: 2.8329 zł
źródło: FFG
Chcecie tańszych gier - trzeba się zaopatrywać u tańszych producentów. Niestety, tańsi zazwyczaj mają gorszą jakość produktów. No i niestety nikt inny nie robi teraz Talismana.
przytoczę pewne wyliczenia do Arkhama:
To tytułem wstępu do narzekających na polskiego wydawcę. A poniżej uzasadnienie, kto tak naprawdę dyktuje ceny:Podstawka - $60
3 dodatki planszowe - $150
3 dodatki karciane - $75
Razem - $285
24 paczki z figurkami - $312
podstawka: 60$ = ok. 170 zł
żniwiarz: 25$ = ok. 71 zł
Podziemia: 40$ = ok. 113 zł
Aktualny średni kurs sprzedaży USD: 2.8329 zł
źródło: FFG
Chcecie tańszych gier - trzeba się zaopatrywać u tańszych producentów. Niestety, tańsi zazwyczaj mają gorszą jakość produktów. No i niestety nikt inny nie robi teraz Talismana.
- stave
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
- Kontakt:
Wiesz znam te sumy - ale dobrze, ze je przytoczyłeś. Po prostu w Polsce to przegięcie z tymi figurkami by było i to pewnie na maxa, ja bym tego nie kupił i inni też zapewne. W Stanach.... po opiniach tamtejszych osób, wnioskuje, że by kupili, zważywszy na to jak podchodzą do kwestii kolekcjonowania.....
Stagraf Studio - Łódzki Sklep Figurkowy :: Forum :: Facebook :: Cennik :: Wargamesmat
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
Kilka postów wyżej przeczytałem iż ktoś prognozuje iż Podziemia miały by być droższe niż Wersja Podstawowa. Mocno byłbym tym zaskoczony, ale faktycznie wyciągają kasy ile wlezie.
Zyski sprzedawców idą w setki procentów, a gdzie zdrowe 20-60% zysku?
Zyski sprzedawców idą w setki procentów, a gdzie zdrowe 20-60% zysku?
Ostatnio zmieniony czwartek 07 sty 2010, 18:35 przez Kufir, łącznie zmieniany 1 raz.

- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
Skoro Janek podał ceny w USiA, wynika z nich, że marża polskiego wydawcy jest automatycznie narzucana przez FFG. O ile 25 bucksów za dodatek w stanach to nie dużo, ale po przeliczeniu na nasze wychodzi sporo większa kwota. Wiadomo, że wydawca na tym zarabia i to sporo. Ceny wydawcy/hurtownika zawsze są dużo niższe niż te oferowane w detalu i co prawda, trzeba zapłacić w dolarach, ale marża również jest liczona w dolarach...Kufir pisze:zdrowe 20-60% zysku
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
-
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
- stave
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
- Kontakt:
albo Descent
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
Dodatki do Runebounda: 40 lub 90 zł8janek8 pisze:A co znaczy drogi w stosunku do takich tytułów?
Dodatki do Catanu: 90 zł
Dungeooner: 50 zł
Neuroshima: około 60 zł
Dodatki do Warcrafta: 60 zł
Nasz talizman plasuje się tuż za Descentem i Horrorem w Arkham. Owszem są dużo droższe gry jak choćby Starcraft, jednak powszechnie wiadomo jak wielki sentymentem i niemalże kultem jest otoczona Magia i Miecz w Polsce... fakt, że gry FFG są drogie, nie zmienia faktu, że wydawca na marce jedzie aż miło...
- HunteR
-
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Magiczne Kamienie - Posty: 1227
- Kaktus+
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Apteka
• Kraina Snów
Nie mogę się z Tobą zgodzić z bardzo prostej przyczyny. O ile Żniwiarz (choć też tani nie był) jest jeszcze do przełknięcia, to różnica w cenie między Podstawką a Podziemiami wynosząca 30 zł, nie stanowi nawet 30% ceny. Podstawka to podstawka, dużo Kart, żetonów, duża plansza a tu za podobną cenę otrzymujemy max. 60-70% tego co w podstawce. Efekt, cena powinna być adekwantna do zawartości a w przypadku dodatków do Talizmanu tak nie jest.HunteR pisze:cena nie jest aż taka tragiczna
Ponownie przytoczę przykład Runebounda: Wyspa Strachu. Dodatek również planszowy, plansza niewiele mniejsza od oryginalnej, bardzo dużo Kart, plastikowe figurki oraz nowe żetony i to za cenę 90 zł. Otrzymujemy niewiele mniej niż oferuje podstawka, a cena jest około 40% niższa...
To się nazywa polityka przyjazna graczom...
- 8janek8
-
Runebound: 150 zł
Dodatki planszowe: 100 zł
Dodatki karciane: 50 zł
Talisman: 160 zł
Podziemia: 120 zł
Żniwiarz: 75 zł
Żródło: Galakta
Rozbieżność nie jest aż tak wielka. Ponadto, w Podziemiach jest tylko 9 kart mniej niż w podstawce, trochę mniejsza plansza, mniej figurek i brak żetonów oraz kości.
Ogólnie, patrząc na politykę FFG, dodatki nigdy nie są dużo tańsze od podstawek. Nie śledzę obecnie innych producentów i nie wiem czy to wyjątek czy norma.
Runebound: 150 zł
Dodatki planszowe: 100 zł
Dodatki karciane: 50 zł
Talisman: 160 zł
Podziemia: 120 zł
Żniwiarz: 75 zł
Żródło: Galakta
Rozbieżność nie jest aż tak wielka. Ponadto, w Podziemiach jest tylko 9 kart mniej niż w podstawce, trochę mniejsza plansza, mniej figurek i brak żetonów oraz kości.
Ogólnie, patrząc na politykę FFG, dodatki nigdy nie są dużo tańsze od podstawek. Nie śledzę obecnie innych producentów i nie wiem czy to wyjątek czy norma.