Jak donosi @talismanisland na Facebooku, doczekaliśmy się pierwszego rozszerzenia do Talismana, który dostępny będzie w październiku.
Więcej info i zdjęć tutaj:
As you might be able to guess from the name, this expansion introduces COOPERATIVE PLAY to the Talisman world for the first time. When the fate of the world is threatened, your enemies become allies – you must band together in alliance as you play your favorite fantasy adventure game in an entirely new way. Do you have what it takes to win – or fail – as one?
We will be sharing more information about this expansion soon so be sure to follow us for the latest and greatest on this upcoming release!
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
[img]https://i.imgur.com/ju69XtR.jpeg[/img]
Jak donosi [usermention2=565 color=#0080FF]talismanisland[/usermention2] na [url=https://www.facebook.com/talismanisland/]Facebooku[/url], doczekaliśmy się pierwszego rozszerzenia do Talismana, który dostępny będzie w październiku.
Więcej info i zdjęć tutaj: https://www.instagram.com/p/C7rRAMIOu-b/?img_index=1
As you might be able to guess from the name, this expansion introduces COOPERATIVE PLAY to the Talisman world for the first time. When the fate of the world is threatened, your enemies become allies – you must band together in alliance as you play your favorite fantasy adventure game in an entirely new way. Do you have what it takes to win – or fail – as one? We will be sharing more information about this expansion soon so be sure to follow us for the latest and greatest on this upcoming release!
Mi to pudełko przypomina stare MiMowe/MMowe pudełka, więc bym się nie zdziwił jakby karty były w wypraskach. ktoś na BBG napisał, że być może w środku znajdziemy zmienione karty obecnych Poszukiwaczy (dzięki czemu zaoszczędzą na figurkach, a wciąż dodadzą jakiś Poszukiwaczy, którzy w dodatku będą mieli zdolności kooperacyjne). A poza tem to na pewno jakieś nowe co-op karty jak Wymiana czy coś.
Mi to pudełko przypomina stare MiMowe/MMowe pudełka, więc bym się nie zdziwił jakby karty były w wypraskach. ktoś na BBG napisał, że być może w środku znajdziemy zmienione karty obecnych Poszukiwaczy (dzięki czemu zaoszczędzą na figurkach, a wciąż dodadzą jakiś Poszukiwaczy, którzy w dodatku będą mieli zdolności kooperacyjne). A poza tem to na pewno jakieś nowe co-op karty jak Wymiana czy coś.
Mały Nemo pisze: ↑sobota 01 cze 2024, 21:01
To ja byłem, w odpowiedzi na czyjąś uwagę że pudełko wygląda na za małe na figurki. Takie luźne dywagacje.
Ale mam coś lepszego:
hfhhfhfx.jpg
zielony - harpia?
żółty - centaur?
niebieski - na bank minotaur
czerwony - jakiś koleś z głową konia trzymający morningstara, ewentualnie ktoś na koniu
I pytanie czy to nowe postacie do gry czy jacyś minibossowie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
What a view.
[quote="Mały Nemo" post_id=201471 time=1717268473 user_id=704] Mi to pudełko przypomina stare MiMowe/MMowe pudełka, więc bym się nie zdziwił jakby karty były w wypraskach. ktoś na BBG napisał, że być może w środku znajdziemy zmienione karty obecnych Poszukiwaczy (dzięki czemu zaoszczędzą na figurkach, a wciąż dodadzą jakiś Poszukiwaczy, którzy w dodatku będą mieli zdolności kooperacyjne). A poza tem to na pewno jakieś nowe co-op karty jak Wymiana czy coś. [/quote]
To ja byłem, w odpowiedzi na czyjąś uwagę że pudełko wygląda na za małe na figurki. Takie luźne dywagacje.
Ale mam coś lepszego:
[attachment=0]hfhhfhfx.jpg[/attachment]
zielony - harpia? żółty - centaur? niebieski - na bank minotaur czerwony - jakiś koleś z głową konia trzymający morningstara, ewentualnie ktoś na koniu
Martek pisze: ↑niedziela 02 cze 2024, 13:16
kiedy poprawiona wersja 4.5 ?
Na następny dzień po wydaniu dodatku do 5.0
No, może niekoniecznie następnego dnia (bo jednak karty trzeba zrobić, text przepisać &c.), ale faktem jest, że ja też będę chciał przenieść wszystko z T5 do T4.
[quote=Pablo post_id=201487 time=1717329306 user_id=12302] [quote=Martek post_id=201486 time=1717326997 user_id=12421] kiedy poprawiona wersja 4.5 ? [/quote] Na następny dzień po wydaniu dodatku do 5.0 :D [/quote]
No, może niekoniecznie następnego dnia (bo jednak karty trzeba zrobić, text przepisać &c.), ale faktem jest, że ja też będę chciał przenieść wszystko z T5 do T4.
Mały Nemo pisze: ↑sobota 01 cze 2024, 21:01
Ale mam coś lepszego:
hfhhfhfx.jpg
zielony - harpia?
żółty - centaur?
niebieski - na bank minotaur
czerwony - jakiś koleś z głową konia trzymający morningstara, ewentualnie ktoś na koniu
Ja mam kilka własnych, może błędnych a może poprawnych, czas pokaże przemyśleń o tym dodatku:
1. w pudełku może być dodatek karciany ; karty przyjaciół i nieznajomych, którzy mogą stać się przyjaciółmi (np. za 1 MZ itp.)
2. w pudełku mogą też być kart pozwalające na tworzenie "drużyny"
3. w pudełku może być po prostu kilka kart mówiących o dobraniu towarzysza
Nie spodziewam się tutaj trybu kooperacyjnego, choć może nie doceniam ludzi z GW.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 02 cze 2024, 19:17 przez JollyRoger, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
[quote=Bludgeon post_id=201472 time=1717268679 user_id=6511] [quote="Mały Nemo" post_id=201471 time=1717268473 user_id=704] Mi to pudełko przypomina stare MiMowe/MMowe pudełka, więc bym się nie zdziwił jakby karty były w wypraskach. ktoś na BBG napisał, że być może w środku znajdziemy zmienione karty obecnych Poszukiwaczy (dzięki czemu zaoszczędzą na figurkach, a wciąż dodadzą jakiś Poszukiwaczy, którzy w dodatku będą mieli zdolności kooperacyjne). A poza tem to na pewno jakieś nowe co-op karty jak Wymiana czy coś. [/quote]
Ale mam coś lepszego:
hfhhfhfx.jpg
zielony - harpia? żółty - centaur? niebieski - na bank minotaur czerwony - jakiś koleś z głową konia trzymający morningstara, ewentualnie ktoś na koniu
I pytanie czy to nowe postacie do gry czy jacyś minibossowie. [/quote]
Ja mam kilka własnych, może błędnych a może poprawnych, czas pokaże przemyśleń o tym dodatku: 1. w pudełku może być dodatek karciany ; karty przyjaciół i nieznajomych, którzy mogą stać się przyjaciółmi (np. za 1 MZ itp.) 2. w pudełku mogą też być kart pozwalające na tworzenie "drużyny" 3. w pudełku może być po prostu kilka kart mówiących o dobraniu towarzysza
Nie spodziewam się tutaj trybu kooperacyjnego, choć może nie doceniam ludzi z GW.
Martek pisze: ↑niedziela 02 cze 2024, 13:16
kiedy poprawiona wersja 4.5 ?
Na następny dzień po wydaniu dodatku do 5.0
Dokładnie to samo pomyślałem
Zobaczymy co będzie w pudełku ale same zasady można od razu przenieść doT4R.
[quote="Mały Nemo" post_id=201488 time=1717333001 user_id=704] [quote=Pablo post_id=201487 time=1717329306 user_id=12302] [quote=Martek post_id=201486 time=1717326997 user_id=12421] kiedy poprawiona wersja 4.5 ? [/quote] Na następny dzień po wydaniu dodatku do 5.0 :D [/quote]
No, może niekoniecznie następnego dnia (bo jednak karty trzeba zrobić, text przepisać &c.), ale faktem jest, że ja też będę chciał przenieść wszystko z T5 do T4. [/quote] Dokładnie to samo pomyślałem :) Zobaczymy co będzie w pudełku ale same zasady można od razu przenieść doT4R.
GRUBO:
The first expansion to the 5th Edition was announced at the UK Games Expo last weekend – and we’ve got the inside track. Entitled Talisman Alliances: Fate Beckons, it mixes things up immediately – introducing co-operative play to Talisman for the first time.
You’ll work together with your fellow players to overcome unique challenges called Trials. Instead of claiming the Crown of Command for yourself, you’ll join forces to bury Talismans in the Places of Power, unseal the Portal of Power, and defeat the adversary of each Trial. Overcome all five to complete the game and win together. This is a ‘legacy’ format – you’ll play five linked games, and as you complete each Trial, you’ll open envelopes and boxes to discover mystery cards and new figures to add to your next game [!?]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
What a view.
GRUBO: The first expansion to the 5th Edition was announced at the UK Games Expo last weekend – and we’ve got the inside track. Entitled Talisman Alliances: Fate Beckons, it mixes things up immediately – introducing co-operative play to Talisman for the first time.
You’ll work together with your fellow players to overcome unique challenges called Trials. Instead of claiming the Crown of Command for yourself, you’ll join forces to bury Talismans in the Places of Power, unseal the Portal of Power, and defeat the adversary of each Trial. Overcome all five to complete the game and win together.[b] This is a ‘legacy’ format – you’ll play five linked games[/b], and as you complete each Trial, [b]you’ll open envelopes and boxes to discover mystery cards and new figures to add to your next game[/b] [!?]
Fatalnie wyglądają te awersy. Lupę pożyczę od mamy. Używa do instrukcji i etykiet żywności. Koniecznie trzeba je jakoś przerobić.
Ten pierwszy dodatek znajduję jako odpowiedź na gry kikstarterowe w których często są duże dodatki legacy rozwlekające rozgrywkę i zmieniające jej zakończenie w formie kampanii. Z każdym dużym etapem gry otwierasz pudełeczko z nastepnym scenariuszem i komponentami. Przy czym pewnie będzie to namiastka kampanii i z minimalną fabułą. Lub pozorem jakiejś fabuły, ponieważ niczego więcej tutaj gra Talisman nie może zaoferować. Pseudolegacy i quasi kampania.
To już nie jest gra masmarektowa dla wszystkich. To pięć połączonych sesji rozgrywkowych z jakimś finałem. Dla wytrwałych.
W Polsce to się przyjmie, ponieważ duże gry fantasy z kampaniami do nas nie dotarły. Nawet Euthia niespecjalnie, dość zbliżona koncepcyjnie do Talizmana.
Natomiast na zachodzie, to nie wiem kto się zainteresuje namiastką.
Już macie odpowiedź dlaczego nie będzie można zginąć. Nie będzie można, bo będzie ten dodatek.
Zamiast nudnego odtwarzania świata tradycyjnymi czterema planszami narożnymi od razy dali skok na głęboką wodę czymś zupełnie innym. Ogólnie pasuje mi taka koncepcja, bo przełamuje stare schematy.
Wstępnie jestem za, ponieważ gra idzie w kierunku szybkiej rozbudowy swojego świata, a dla autora dodatków to gratka. Natomiast grać w tę pięcioetapową kampanię, to na pewno nie będę. Tak jak nie rzucę się na żadne legacy z kickstartera.
Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Fatalnie wyglądają te awersy. Lupę pożyczę od mamy. Używa do instrukcji i etykiet żywności. Koniecznie trzeba je jakoś przerobić.
Ten pierwszy dodatek znajduję jako odpowiedź na gry kikstarterowe w których często są duże dodatki legacy rozwlekające rozgrywkę i zmieniające jej zakończenie w formie kampanii. Z każdym dużym etapem gry otwierasz pudełeczko z nastepnym scenariuszem i komponentami. Przy czym pewnie będzie to namiastka kampanii i z minimalną fabułą. Lub pozorem jakiejś fabuły, ponieważ niczego więcej tutaj gra Talisman nie może zaoferować. Pseudolegacy i quasi kampania.
To już nie jest gra masmarektowa dla wszystkich. To pięć połączonych sesji rozgrywkowych z jakimś finałem. Dla wytrwałych.
W Polsce to się przyjmie, ponieważ duże gry fantasy z kampaniami do nas nie dotarły. Nawet Euthia niespecjalnie, dość zbliżona koncepcyjnie do Talizmana. Natomiast na zachodzie, to nie wiem kto się zainteresuje namiastką.
Już macie odpowiedź dlaczego nie będzie można zginąć. Nie będzie można, bo będzie ten dodatek.
Zamiast nudnego odtwarzania świata tradycyjnymi czterema planszami narożnymi od razy dali skok na głęboką wodę czymś zupełnie innym. Ogólnie pasuje mi taka koncepcja, bo przełamuje stare schematy. Wstępnie jestem za, ponieważ gra idzie w kierunku szybkiej rozbudowy swojego świata, a dla autora dodatków to gratka. Natomiast grać w tę pięcioetapową kampanię, to na pewno nie będę. Tak jak nie rzucę się na żadne legacy z kickstartera.
Rozmiar czcionki ma się nijak do nowego rozmiaru kart. Powiększyli karty po to, żeby blok tekstu zepchnąć na dolny ich margines.
Lupa będzie niezbędna. Dodałbym ją do dodatku "legacy". Zakopujesz Talizman, a odkopujesz lupę.
Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Rozmiar czcionki ma się nijak do nowego rozmiaru kart. Powiększyli karty po to, żeby blok tekstu zepchnąć na dolny ich margines. Lupa będzie niezbędna. Dodałbym ją do dodatku "legacy". Zakopujesz Talizman, a odkopujesz lupę.
Rozmiar czcionki jest porównywalny do starej edycji. Jest po prostu na większej karcie, więc zajmuje mniejszą jej część. Pomijając karty @Małego Nemo, da się to czytać bez lupy
Ja nawet nie mam Talismana.
Rozmiar czcionki jest porównywalny do starej edycji. Jest po prostu na większej karcie, więc zajmuje mniejszą jej część. Pomijając karty [usermention2=704 color=#BF0000]Małego Nemo[/usermention2], da się to czytać bez lupy ;)
Rogo pisze: ↑niedziela 09 cze 2024, 10:52
Pomijając karty @Małego Nemo, da się to czytać bez lupy
Chciałbym zauważyć, że nawet moje bardziej twórcze karty, wydrukowane w 80% swej oryginalnej wielkości wciąż są czytelne nawet przeze mnie, a więc przez was są nawet jeszcze bardziej .
[quote=Rogo post_id=201579 time=1717923147 user_id=5247] Pomijając karty @Małego Nemo, da się to czytać bez lupy ;) [/quote]
Chciałbym zauważyć, że nawet moje bardziej twórcze karty, wydrukowane w 80% swej oryginalnej wielkości wciąż są czytelne nawet przeze mnie, a więc przez was są nawet jeszcze bardziej ;).
Chciałbym zauważyć, że nawet moje bardziej twórcze karty, wydrukowane w 80% swej oryginalnej wielkości wciąż są czytelne nawet przeze mnie, a więc przez was są nawet jeszcze bardziej .
@Mały Nemo może te tony tekstów o małej czcionce na Twoich kartach, to sentyment do drukowanych ściąg na sprawdziany z "przyry"?
Talisman: Digital Edition! Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
[quote="Mały Nemo" post_id=201580 time=1717923290 user_id=704] [quote=Rogo post_id=201579 time=1717923147 user_id=5247] Pomijając karty @Małego Nemo, da się to czytać bez lupy ;) [/quote]
Chciałbym zauważyć, że nawet moje bardziej twórcze karty, wydrukowane w 80% swej oryginalnej wielkości wciąż są czytelne nawet przeze mnie, a więc przez was są nawet jeszcze bardziej ;). [/quote] [usermention2=704 color=#BF0000]Mały Nemo[/usermention2] może te tony tekstów o małej czcionce na Twoich kartach, to sentyment do drukowanych ściąg na sprawdziany z "przyry"? :P
@Mały Nemo może te tony tekstów o małej czcionce na Twoich kartach, to sentyment do drukowanych ściąg na sprawdziany z "przyry"?
Za moich czasow to sciagi pisalo sie recznie, a nie drukowalo . Ale nie, ja niemal nie pisalem sciag.
[quote=Xan post_id=201587 time=1717936212 user_id=8030] [quote="Mały Nemo" post_id=201580 time=1717923290 user_id=704] [quote=Rogo post_id=201579 time=1717923147 user_id=5247] Pomijając karty @Małego Nemo, da się to czytać bez lupy ;) [/quote]
Chciałbym zauważyć, że nawet moje bardziej twórcze karty, wydrukowane w 80% swej oryginalnej wielkości wciąż są czytelne nawet przeze mnie, a więc przez was są nawet jeszcze bardziej ;). [/quote] [usermention2=704 color=#BF0000]Mały Nemo[/usermention2] może te tony tekstów o małej czcionce na Twoich kartach, to sentyment do drukowanych ściąg na sprawdziany z "przyry"? :P [/quote]
Za moich czasow to sciagi pisalo sie recznie, a nie drukowalo ;). Ale nie, ja niemal nie pisalem sciag.
Bludgeon pisze: ↑piątek 07 cze 2024, 17:03
GRUBO:
The first expansion to the 5th Edition was announced at the UK Games Expo last weekend – and we’ve got the inside track. Entitled Talisman Alliances: Fate Beckons, it mixes things up immediately – introducing co-operative play to Talisman for the first time.
You’ll work together with your fellow players to overcome unique challenges called Trials. Instead of claiming the Crown of Command for yourself, you’ll join forces to bury Talismans in the Places of Power, unseal the Portal of Power, and defeat the adversary of each Trial. Overcome all five to complete the game and win together. This is a ‘legacy’ format – you’ll play five linked games, and as you complete each Trial, you’ll open envelopes and boxes to discover mystery cards and new figures to add to your next game [!?]
Jak na mój gust to te kart bardziej przypominają Tarota a nie Talisman, A już miałem nadzieję, że pójdzie to w ta stronę co WARHAMMER, ale jak widać maja inną wizję.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
[quote=Bludgeon post_id=201557 time=1717772606 user_id=6511] GRUBO: The first expansion to the 5th Edition was announced at the UK Games Expo last weekend – and we’ve got the inside track. Entitled Talisman Alliances: Fate Beckons, it mixes things up immediately – introducing co-operative play to Talisman for the first time.
You’ll work together with your fellow players to overcome unique challenges called Trials. Instead of claiming the Crown of Command for yourself, you’ll join forces to bury Talismans in the Places of Power, unseal the Portal of Power, and defeat the adversary of each Trial. Overcome all five to complete the game and win together.[b] This is a ‘legacy’ format – you’ll play five linked games[/b], and as you complete each Trial, [b]you’ll open envelopes and boxes to discover mystery cards and new figures to add to your next game[/b] [!?] [/quote]
Jak na mój gust to te kart bardziej przypominają Tarota a nie Talisman, A już miałem nadzieję, że pójdzie to w ta stronę co WARHAMMER, ale jak widać maja inną wizję.