Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman 5. Edycji, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Re: Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Post autor: Martek »

Piter pisze: poniedziałek 15 gru 2025, 20:51 Śniadoskóra Czarownica mi nie przeszkadza
A mnie przeszkadza, gdyż jest to wciskana na siłę poprawność polityczna o którą nikt się nie prosił.

Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
pakrawcz pisze: poniedziałek 15 gru 2025, 18:45 No i ta czcionka, czy ktoś z was dowiedział się, dlaczego dokonali takiego wyboru?

pakrawcz
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: pakrawcz »

Też mi to przeszkadza. Na podobnej zasadzie przeszkadzałoby mi gdyby ktoś chciał mi pokazać jak wygląda Aborygen ale zamiast narysować Aborygena na rysunku przedstawiłby mi osobę o jasnych włosach, bladej skórze oraz potężnym wzroście. Różnorodność jest świetna ale w odpowiednich ramach, nie trzeba jej rozlewać na wszystko. Fantastyka też jest bardziej klimatyczna jeśli trzyma się jakichś realiów. Bez sensu byłoby tworzyć klimat mroźnej krainy północy i obsadzić ją ciemnoskórymi mieszkańcami. Czarnoskóra użytkowniczka magii będzie bardziej naturalna i wiarygodna w klimatach Voodoo albo jakichś szamańskich rytuałów, niż w roli czarodziejki typowej dla klimatów z europejskich legend. W Talismanie mogli tą postać po prostu inaczej nazwać ale wydaje mi się że chodziło tu tylko o potrzebę wprowadzenia ciemnoskórej postaci żeby odchaczyć jakeś korporacyjne wytyczne działu poprawności.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 gru 2025, 22:55 przez pakrawcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Post autor: Martek »

Genderowskie dziadostwo, które próbuje udawać Talismana.
To nie jest Talisman, tylko produkt Talismanopodobny.

ODPOWIEDZ