Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman 5. Edycji, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Re: Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Post autor: Martek »

Piter pisze: poniedziałek 15 gru 2025, 20:51 Śniadoskóra Czarownica mi nie przeszkadza
A mnie przeszkadza, gdyż jest to wciskana na siłę poprawność polityczna o którą nikt się nie prosił.

Dodano po 1 minucie 37 sekundach:
pakrawcz pisze: poniedziałek 15 gru 2025, 18:45 No i ta czcionka, czy ktoś z was dowiedział się, dlaczego dokonali takiego wyboru?

pakrawcz
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: pakrawcz »

Też mi to przeszkadza. Na podobnej zasadzie przeszkadzałoby mi gdyby ktoś chciał mi pokazać jak wygląda Aborygen ale zamiast narysować Aborygena na rysunku przedstawiłby mi osobę o jasnych włosach, bladej skórze oraz potężnym wzroście. Różnorodność jest świetna ale w odpowiednich ramach, nie trzeba jej rozlewać na wszystko. Fantastyka też jest bardziej klimatyczna jeśli trzyma się jakichś realiów. Bez sensu byłoby tworzyć klimat mroźnej krainy północy i obsadzić ją ciemnoskórymi mieszkańcami. Czarnoskóra użytkowniczka magii będzie bardziej naturalna i wiarygodna w klimatach Voodoo albo jakichś szamańskich rytuałów, niż w roli czarodziejki typowej dla klimatów z europejskich legend. W Talismanie mogli tą postać po prostu inaczej nazwać ale wydaje mi się że chodziło tu tylko o potrzebę wprowadzenia ciemnoskórej postaci żeby odchaczyć jakeś korporacyjne wytyczne działu poprawności.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 15 gru 2025, 22:55 przez pakrawcz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Martek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Genderowskie dziadostwo, które próbuje udawać Talismana.
To nie jest Talisman, tylko produkt Talismanopodobny.

Awatar użytkownika
blazius
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magowie Mroku
Mała Pustynia
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Źródła Magii

Post autor: blazius »

Mam wniosek formalny do szefostwa żeby zrobić minidodatek z wizerunkami niepoprawnymi politycznie. Chętnie bym nabył.
Czcionka niech zostanie - przywyczaiłem się.

Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Leviathan
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
500 Kart Przygód
Pieczara Kanibali
Wyspy Przeznaczenia

Post autor: Leviathan »

blazius pisze: wtorek 16 gru 2025, 09:59 Mam wniosek formalny do szefostwa żeby zrobić minidodatek z wizerunkami niepoprawnymi politycznie. Chętnie bym nabył.
O! To jest bardzo kuszący pomysł :grinning:

"A son seul aspect n'est-on pas terrasse?
Nul n'est assez hardi pour l'exciter"
Job 40:28
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

blazius pisze: wtorek 16 gru 2025, 09:59 Mam wniosek formalny do szefostwa żeby zrobić minidodatek z wizerunkami niepoprawnymi politycznie. Chętnie bym nabył.
Odrzucam.

Niepoprawne politycznie dodatki każdy może sobie sam dla siebie w domu zrobić. Forum przez długi czas było apolityczne i niech tak zostanie. Poza tem to, co dla jednego jest niepoprawne politycznie, dla innego może nie być niepoprawne, a my nie potrzebujemy tutaj wojenek.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Martek
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Mały Nemo pisze: wtorek 16 gru 2025, 11:03
Odrzucam.

Niepoprawne politycznie dodatki każdy może sobie sam dla siebie w domu zrobić. Forum przez długi czas było apolityczne i niech tak zostanie. Poza tem to, co dla jednego jest niepoprawne politycznie, dla innego może nie być niepoprawne, a my nie potrzebujemy tutaj wojenek.
Co znaczy "Odrzucam"? Zakażesz ludziom tworzyć dodatki do gry czy będą usuwane ze strony?
A jak stworzę dodatek gdzie w trakcie gry będziesz mógł sobie zmieniać płeć, to będzie to politycznie poprawne?
Forum "apolityczne"? To dlaczego powstał cały dział dla V edycji!?
To nie my rozpoczęliśmy "wojenkę", ale to my ją zakończymy!
Jak powiadał Winston Churchill: "Chcieliśmy mieć pokój więc wybraliśmy hańbę, dlatego będziemy mieć jedno i drugie"

ODPOWIEDZ