Od ponad roku recenzuje gry planszowe, jedną z nich ostatnimi czasy był właśnie Talisman, gra do której mam ogromny sentyment, bo od niej zaczynałem masę czasu temu Zapraszam do oglądania i subskrybowania kanału
Od ponad roku recenzuje gry planszowe, jedną z nich ostatnimi czasy był właśnie Talisman, gra do której mam ogromny sentyment, bo od niej zaczynałem masę czasu temu :) Zapraszam do oglądania i subskrybowania kanału :)
[url=http://www.youtube.com/user/GameTrollTV?feature=mhum#p/u/5/Xs2tvHN4ox4]Link do recenzji - Talisman: Magia i Miecz - subskrybuj po obejrzeniu ;)[/url]
Świetnie zrobiłeś ten opis. Załączyłem z zamiarem obejrzenia fragmentu, ale tak się wsłuchałem, że przeleciała całość.
Łapka w górę i subskrypcja.
Tylko w przyszłości zwracaj uwagę na bierniki:
Za kogo, co rzucamy? Tę postać, a nie tą postać. [7:20]
W kogo, co dajemy się wtłoczyć? Tę rozgrywkę, a nie tą rozgrywkę. [13:40]
W kogo, co jeszcze nie graliście? Tę grę, a nie tą grę. [14:30]
Ale kogo, co zbudować? Tę oto tratwę [8:30] już było dobrze ^^
"krótki okres czasu" [6:12]
Żem się przyczepił, co? Za to mam nadzieję, że nikt się nie przyczepi do praw ze ścieżki z Heroes IV.
Świetnie zrobiłeś ten opis. Załączyłem z zamiarem obejrzenia fragmentu, ale tak się wsłuchałem, że przeleciała całość.
Łapka w górę i subskrypcja.
Tylko w przyszłości zwracaj uwagę na bierniki: Za [b]kogo, co[/b] rzucamy? Tę postać, a nie tą postać. [7:20] W [b]kogo, co[/b] dajemy się wtłoczyć? Tę rozgrywkę, a nie tą rozgrywkę. [13:40] W [b]kogo, co[/b] jeszcze nie graliście? Tę grę, a nie tą grę. [14:30]
Ale [b]kogo, co[/b] zbudować? Tę oto tratwę [8:30] już było dobrze ^^
"krótki okres czasu" [6:12]
Żem się przyczepił, co? Za to mam nadzieję, że nikt się nie przyczepi do praw ze ścieżki z Heroes IV.
Ja z kolei przyczepię się, że mylisz Krainy Wewnętrzną i Środkową. Nie oglądałem całej recenzji, bo przecież znam tę grę, ale dwa razy przyłapałem Cię (lol, jak to brzmi xD) na nazwaniu Krainy Środkowej Krainą Wewnętrzną (znaczy się ta Kraina z Zamkiem, Pustyniami itd. to Kraina Środkowa, a Ty mówisz, że Wewnętrzna). Ale to się wielu osobom myli, tylko na tym forum są ludzie, którym się to nie zdarza
Ja nawet nie mam Talismana.
Ja z kolei przyczepię się, że mylisz Krainy Wewnętrzną i Środkową. Nie oglądałem całej recenzji, bo przecież znam tę grę, ale dwa razy przyłapałem Cię [i](lol, jak to brzmi xD)[/i] na nazwaniu Krainy Środkowej Krainą Wewnętrzną (znaczy się ta Kraina z Zamkiem, Pustyniami itd. to Kraina Środkowa, a Ty mówisz, że Wewnętrzna). Ale to się wielu osobom myli, tylko na tym forum są ludzie, którym się to nie zdarza :D
ant pisze:
Tylko w przyszłości zwracaj uwagę na bierniki:
Za kogo, co rzucamy? Tę postać, a nie tą postać. [7:20]
W kogo, co dajemy się wtłoczyć? Tę rozgrywkę, a nie tą rozgrywkę. [13:40]
W kogo, co jeszcze nie graliście? Tę grę, a nie tą grę. [14:30]
Ale kogo, co zbudować? Tę oto tratwę [8:30] już było dobrze ^^
Byłbyś uprzejmy podać gdzie można odnaleźć (najlepiej link) tabele z tymi odmianami? Warto byłoby sobie przypomnieć i mi wiedzę z podstawówki. (To znaczy o to słowo - tę, tą)
[quote="ant"] Tylko w przyszłości zwracaj uwagę na bierniki: Za [b]kogo, co[/b] rzucamy? Tę postać, a nie tą postać. [7:20] W [b]kogo, co[/b] dajemy się wtłoczyć? Tę rozgrywkę, a nie tą rozgrywkę. [13:40] W [b]kogo, co[/b] jeszcze nie graliście? Tę grę, a nie tą grę. [14:30]
Ale [b]kogo, co[/b] zbudować? Tę oto tratwę [8:30] już było dobrze ^^[/quote]
Byłbyś uprzejmy podać gdzie można odnaleźć (najlepiej link) tabele z tymi odmianami? Warto byłoby sobie przypomnieć i mi wiedzę z podstawówki. (To znaczy o to słowo - tę, tą)
Wiktor pisze:Byłbyś uprzejmy podać gdzie można odnaleźć (najlepiej link) tabele z tymi odmianami? Warto byłoby sobie przypomnieć i mi wiedzę z podstawówki. (To znaczy o to słowo - tę, tą)
Ja zawsze jestem uprzejmy ^^ tylko jak będziemy offtopować, to nas przywiążą jeden do drugiego i wrzucą do rzeki.
Jeśli chodzi Ci o odmianę przez przypadki...
Mianownik (kto? co?)ta gra
Dopełniacz (kogo? czego nie ma?)tej gry
Celownik (komu? czemu się przyglądam?)tej grze
Biernik (kogo? co widzę?)tę grę (a nie tą grę, "tą" jest tylko w narzędniku, poniżej)
Narzędnik (z kim? z czym idę?)z tą grą
Miejscownik (o kim? o czym myślę)o tej grze
Wołacz (O!)ty beznadziejna gro!
"Gra" jest akurat rodzaju żeńskiego i będzie brzmiała identycznie w celowniku i miejscowniku: "tej grze".
Np. męski "miecz" i nijakie "zaklęcie" mają inną odmianę (wiadomo).
Mianownik (kto? co?)ten miecz, to zaklęcie
Dopełniacz (kogo? czego nie ma?)tego miecza, tego zaklęcia
Celownik (komu? czemu się przyglądam?)temu mieczowi, temu zaklęciu
Biernik (kogo? co widzę?)ten miecz, to zaklęcie
Narzędnik (z kim? z czym idę?)z tym mieczem, z tym zaklęciem
Miejscownik (o kim? o czym myślę)o tym mieczu, o tym zaklęciu
Wołacz - (O!)ty zardzewiały mieczu! ty fałszywe zaklęcie!
Tutaj celownik i miejscownik się już różnią, za to mianownik i biernik są identyczne.
Liczbę mnogą już sobie sam sprawdź :P
W każdym razie "tę" i "tą" dotyczy tylko biernika i narzędnika rodzaju żeńskiego liczby pojedynczej ^^
EDIT:
I weź tu wytłumacz jakiemuś obcokrajowcowi polską gramatykę.
EDIT 2:
I tak jak Rogo napisał poniżej, w mowie potocznej można sobie mówić "tą grę" (mowa potoczna obejmuje nawet olbrzymią większość tekstów tu na forum, jeśli to nie są jakieś oficjalne komunikaty czy przedstawienie swojej twórczości), ale jak już tworzymy jakieś karty, plansze, instrukcje albo tworzymy filmową recenzję gry, to uważajmy :> A ten filmik Piotrka wygląda profesjonalnie.
Ostatnio zmieniony piątek 29 lip 2011, 18:52 przez ant, łącznie zmieniany 5 razy.
[quote="Wiktor"]Byłbyś uprzejmy podać gdzie można odnaleźć (najlepiej link) tabele z tymi odmianami? Warto byłoby sobie przypomnieć i mi wiedzę z podstawówki. (To znaczy o to słowo - tę, tą)[/quote]Ja zawsze jestem uprzejmy ^^ tylko jak będziemy offtopować, to nas przywiążą jeden do drugiego i wrzucą do rzeki.
Jeśli chodzi Ci o odmianę przez przypadki...
Mianownik [i](kto? co?)[/i] [u]ta[/u] gra Dopełniacz [i](kogo? czego nie ma?)[/i] [u]tej[/u] gry Celownik [i](komu? czemu się przyglądam?)[/i] [u]tej[/u] grze Biernik [i](kogo? co widzę?)[/i] [u][b]tę[/b][/u] grę (a nie tą grę, "tą" jest tylko w narzędniku, poniżej) Narzędnik [i](z kim? z czym idę?)[/i] [u][b]z tą[/b][/u] grą Miejscownik [i](o kim? o czym myślę)[/i] [u]o tej[/u] grze Wołacz [i](O!)[/i] [u]ty[/u] beznadziejna gro!
"Gra" jest akurat rodzaju żeńskiego i będzie brzmiała identycznie w celowniku i miejscowniku: "tej grze". Np. męski "miecz" i nijakie "zaklęcie" mają inną odmianę (wiadomo).
Mianownik [i](kto? co?)[/i] [u]ten[/u] miecz, [u]to[/u] zaklęcie Dopełniacz [i](kogo? czego nie ma?)[/i] [u]tego[/u] miecza, [u]tego[/u] zaklęcia Celownik [i](komu? czemu się przyglądam?)[/i] [u]temu[/u] mieczowi, [u]temu[/u] zaklęciu Biernik [i](kogo? co widzę?)[/i] [u]ten[/u] miecz, [u]to[/u] zaklęcie Narzędnik [i](z kim? z czym idę?)[/i] [u]z tym[/u] mieczem, [u]z tym[/u] zaklęciem Miejscownik [i](o kim? o czym myślę)[/i] [u]o tym[/u] mieczu, [u]o tym[/u] zaklęciu Wołacz - [i](O!)[/i] [u]ty[/u] zardzewiały mieczu! [u]ty[/u] fałszywe zaklęcie!
Tutaj celownik i miejscownik się już różnią, za to mianownik i biernik są identyczne.
Liczbę mnogą już sobie sam sprawdź :P W każdym razie "tę" i "tą" dotyczy tylko biernika i narzędnika rodzaju żeńskiego liczby pojedynczej ^^
EDIT: I weź tu wytłumacz jakiemuś obcokrajowcowi polską gramatykę.
EDIT 2: I tak jak Rogo napisał poniżej, w mowie potocznej można sobie mówić "tą grę" (mowa potoczna obejmuje nawet olbrzymią większość tekstów tu na forum, jeśli to nie są jakieś oficjalne komunikaty czy przedstawienie swojej twórczości), ale jak już tworzymy jakieś karty, plansze, instrukcje albo tworzymy filmową recenzję gry, to uważajmy :> A ten filmik Piotrka wygląda profesjonalnie.
W mowie potocznej przyjęło się 'tą' i w mowie potocznej jest to dopuszczalne, ale w bierniku liczby pojedynczej rodzaju żeńskiego poprawna odmiana brzmi 'tę'.
Dowód można wygooglać w jakiejkolwiek internetowej poradni językowej, np tu: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227
i tu: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11776
W mowie potocznej przyjęło się 'tą' i w mowie potocznej jest to dopuszczalne, ale w bierniku liczby pojedynczej rodzaju żeńskiego poprawna odmiana brzmi 'tę'. Dowód można wygooglać w jakiejkolwiek internetowej poradni językowej, np tu: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227 i tu: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=11776
I zrób tu ludziom recenzję Władam polskim podobno nieźle (taką mam opinie wśród studentów , ale z chęcią ocenie Waszą polszczyznę kiedy za kamerą staniecie :mrgreen:
Dzięki za wszystko
I zrób tu ludziom recenzję :) Władam polskim podobno nieźle (taką mam opinie wśród studentów ;), ale z chęcią ocenie Waszą polszczyznę kiedy za kamerą staniecie :mrgreen:
ant pisze:
W każdym razie "tę" i "tą" dotyczy tylko biernika i narzędnika rodzaju żeńskiego liczby pojedynczej ^^
I to muszę znać (i nie tylko ja) już jak amen w pacierzu!
Dziękuję ant!
[quote="ant"] W każdym razie "tę" i "tą" dotyczy tylko biernika i narzędnika rodzaju żeńskiego liczby pojedynczej ^^[/quote] I to muszę znać (i nie tylko ja) już jak amen w pacierzu! Dziękuję ant!
Odnośnie zwrotów "tę" i "tą" jest taka reguła (o której dowiedziałem się niedawno), którą polega na tym, że używamy zamiennie w zależności jak kończy się rzeczownik. Np.:
tą kostką
tę kostkę
Odnośnie zwrotów "tę" i "tą" jest taka reguła (o której dowiedziałem się niedawno), którą polega na tym, że używamy zamiennie w zależności jak kończy się rzeczownik. Np.:
TOB, w większości przypadków owszem, bo w większości rzeczowników rodzaju żeńskiego biernik kończy się na -ę.
Ale są wyjątki, które w bierniku kończą się na -ą, np. słowo pani. W tym przypadku wzorcowa odmiana brzmi: widziałem tę panią.
Inny przykład to rzeczowniki rodzaju żeńskiego, które w mianowniku kończą się na inną literę niż -a, np. rzecz. Wzorcowa odmiana: podaj tę rzecz (chociaż nie ma na końcu -ę).
Dobra, tak tylko chciałem się powymądrzać
[b]TOB[/b], w większości przypadków owszem, bo w większości rzeczowników rodzaju żeńskiego biernik kończy się na [b]-ę[/b]. Ale są wyjątki, które w bierniku kończą się na [b]-ą[/b], np. słowo [b]pani[/b]. W tym przypadku wzorcowa odmiana brzmi: widziałem t[b]ę[/b] pani[b]ą[/b]. Inny przykład to rzeczowniki rodzaju żeńskiego, które w mianowniku kończą się na inną literę niż [b]-a[/b], np. [b]rzecz[/b]. Wzorcowa odmiana: podaj t[b]ę[/b] rzecz (chociaż nie ma na końcu [b]-ę[/b]).
Rogo pisze:TOB, w większości przypadków owszem, bo w większości rzeczowników rodzaju żeńskiego biernik kończy się na -ę.
Ale są wyjątki, które w bierniku kończą się na -ą, np. słowo pani. W tym przypadku wzorcowa odmiana brzmi: widziałem tę panią.
Inny przykład to rzeczowniki rodzaju żeńskiego, które w mianowniku kończą się na inną literę niż -a, np. rzecz. Wzorcowa odmiana: podaj tę rzecz (chociaż nie ma na końcu -ę).
Dobra, tak tylko chciałem się powymądrzać
Nie no nie wymądrzasz się, każda merytoryczna uwaga się przyda, a co widać po tym przykładzie człowiek uczy się całe życie
[quote="Rogo"][b]TOB[/b], w większości przypadków owszem, bo w większości rzeczowników rodzaju żeńskiego biernik kończy się na [b]-ę[/b]. Ale są wyjątki, które w bierniku kończą się na [b]-ą[/b], np. słowo [b]pani[/b]. W tym przypadku wzorcowa odmiana brzmi: widziałem t[b]ę[/b] pani[b]ą[/b]. Inny przykład to rzeczowniki rodzaju żeńskiego, które w mianowniku kończą się na inną literę niż [b]-a[/b], np. [b]rzecz[/b]. Wzorcowa odmiana: podaj t[b]ę[/b] rzecz (chociaż nie ma na końcu [b]-ę[/b]).
Dobra, tak tylko chciałem się powymądrzać :D[/quote]
Nie no nie wymądrzasz się, każda merytoryczna uwaga się przyda, a co widać po tym przykładzie człowiek uczy się całe życie :)