Temat wydzielony z: http://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?t=4590
O o o - to już jest jakieś sensowniejsze rozwiązanie Kayoy. Ok dzięki.
Mam kolejne pytanie :
Czy w Wewnętrznej Krainie pole takie jak np. Kopalnia bądź Krypta jest traktowane jako "walka" ? Chodzi mi o to czy ustalając swoją siłę mogę dodawać punkty od przyjaciół bądź wrogów na których napisane jest, że podczas walki dodają ileś tam punktów do mojej siły. Jest to bardzo ciekawe nieuważacie ? Na tych obszarach czytamy :
"Od wyrzuconej liczby oczek odejmij swą aktualną siłę bądź moc . . ."
I właśnie mając takie np. "Magiczne rękawice" z Podziemi gdzie napisane jest :
"W walce wręcz możesz dodać jeden punkt do swej siły."
Czy teraz w Krypcie taki punkt się liczy czy nie ? Niby jest to Obszar czyli teoretycznie nie można walczyć z Obszarem (powołując się na instrukcję, gdzie czytamy, że walczyć można tylko z innym Poszukiwaczem bądź wrogiem). Lecz z drugiej strony jest to przecież "Próba siły", tak więc byłoby logiczne używać całej siły . . .
Kopalnia & Krypta - co jest walką a co nie
-
-
Kopalnia & Krypta - co jest walką a co nie
Ostatnio zmieniony sobota 29 paź 2011, 20:35 przez Drizzt, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24328
:roll:... zgadnij sam, czy to walka, czy jednak może nie walka :neutral:Drizzt pisze:O o o - to już jest jakieś sensowniejsze rozwiązanie Kayoy. Ok dzięki.
Mam kolejne pytanie :
Czy w Wewnętrznej Krainie pole takie jak np. Kopalnia bądź Krypta jest traktowane jako "walka" ? Chodzi mi o to czy ustalając swoją siłę mogę dodawać punkty od przyjaciół bądź wrogów na których napisane jest, że podczas walki dodają ileś tam punktów do mojej siły. Jest to bardzo ciekawe nieuważacie ? Na tych obszarach czytamy :
"Od wyrzuconej liczby oczek odejmij swą aktualną siłę bądź moc . . ."
I właśnie mając takie np. "Magiczne rękawice" z Podziemi gdzie napisane jest :
"W walce wręcz możesz dodać jeden punkt do swej siły."
Czy teraz w Krypcie taki punkt się liczy czy nie ? Niby jest to Obszar czyli teoretycznie nie można walczyć z Obszarem (powołując się na instrukcję, gdzie czytamy, że walczyć można tylko z innym Poszukiwaczem bądź wrogiem). Lecz z drugiej strony jest to przecież "Próba siły", tak więc byłoby logiczne używać całej siły . . .
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- Artownik
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Wiedźmińskie Kobiety
• Worek Przygód - Posty: 3542
Nie, to nie jest walka.Drizzt pisze:Czy w Wewnętrznej Krainie pole takie jak np. Kopalnia bądź Krypta jest traktowane jako "walka" ?
Walka wystepuje tylko wtedy, gdy jest to jasno opisane.
Więc cała Broń niemagiczna jest bezużyteczna.
Piszę w ten sposób, bo przykładowo Magiczne Przedmioty zwiększające Moc, zwiększają ją zazwyczaj ogólnie, a więc zarówno na czas walki, jak i poza nią.
- Chaos
-
-
Spis dodatków autora:
• MiM na ZunTzu - Posty: 479
Zawsze grałem że liczy się Moc/Siła bazowa czyli tylko ta na żetonach + startowa. Natomiast gracze mogą takie rzeczy zawsze ustalić między sobą nam chodziło o to żeby "leszcze" nie szli po koronę.
WMIM Stava na ZunTzu + Karty Walki by Chaos
Pobierz: WMIMChaosSW14.03HD.ztb
Zobacz na Youtube: Magia i Miecz na ZunTzu projekt Chaos
Pobierz: WMIMChaosSW14.03HD.ztb
Zobacz na Youtube: Magia i Miecz na ZunTzu projekt Chaos
- kayoy
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Poszukiwacze - Posty: 205
Niezgodności są po to, by móc je dopasować tak jak ci pasuje.. Częsta sytuacja - mamy tylko dwie godziny na partyjkę mim bo potem każdy musi wrócić do swoich obowiązków; wiadomo, że w tyle czasu ciężko skończyć grę, więc wtedy na początku można sobie ustalić, że zaostrzamy zasady. I w takim przypadku na przykładzie czarnej dziury od razu giniemy, oczywiście bez możliwości losowania nowego Poszukiwacza (opcjonalnie). Odpowiednio mając kupę wolnego czasu można zasady złagodzić.
...jesteśmy tarczami w waszych rękach
to my przyjmujemy ciosy
wy nie musicie się lękać
wystarczy przy sobie nas nosić...
to my przyjmujemy ciosy
wy nie musicie się lękać
wystarczy przy sobie nas nosić...
- Misiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Arena
• Bestia
• Pakiety Rozszerzające - Posty: 3374
- Rogo
-
To też jest błędne podejście do zasad. Na kartach jest napisane kiedy dodają bonusy, a jeśli nie ma, to można z nich korzystać zawsze. Przykład: Dziewica zawsze dodaje Moc, więc zwiększa limit Czarów, można skorzystać z jej pomocy w Kopalni itd.Chaos pisze:Zawsze grałem że liczy się Moc/Siła bazowa czyli tylko ta na żetonach + startowa. Natomiast gracze mogą takie rzeczy zawsze ustalić między sobą nam chodziło o to żeby "leszcze" nie szli po koronę.
Natomiast, jeśli coś dodaje bonusy w walce, to tylko i wyłączenie w walce, a co jest walką to chyba wiadomo
Ja nawet nie mam Talismana.