Wpadl mi ostatnio (jak to zwykle przed sesja czlowiek skupia sie na przeroznych rzeczach tylko nei na nauce) do glowy taki pomysl coby stworzyc cos na ksztalt MiM'a na PC. Pomysl bardzo ambitny (ale nie oryginalny bo czytalem juz gdzies na forum ze cos takeigo powstaje), ciekawe czy wykonalny (chodzi oczywiscie o zdolnosci programistyczne

( ). Gra on-line raczej odpada - nie wiedzialbym prawdopodobnie jak sie nawet dobrze za to zabrac ale najczesciej wiedza programisty rosnie wraz z rozwojem projektu wiec moze, moze... Wiec na razie pozostawalaby gra jednoosobowa. Zasady niemal identyczne z mimem papierowym - tylko odpada walka z innymi poszukiwaczami - koniec gry po dotarciu do k.wladzy lub po zabiciu naszego poszukiwacza. Mam pare pomyslow dotyczacych ogolnego ksztaltu:
1) wybor poszukiwacza - rozdzielenie profesji, ras itp tzn mozliwosc grania np.elfim czarodziejem (w mimie troche to jest chyba skopane, za bardzo pomieszane),
2) dorzuty - ktos to juz tu wymyslil, tzn dorzuty przy walkach co daje slabszym przeciwnikom niewielka szanse pokonania silnego poszukiwacza,
3) rozwiazanie problemu dopuszczalnej liczby przedmiotow - tzn pierscienie, naszyjniki i inne duperelki nie wplywaja na ilosc niesionych (fajnei by bylo zrobic ekran ekwipunku - cos jak w tradycyjnych rpgach na pc - np baldurs gate itp)
4) tworzenie postaci - tutaj schemat wygladalby mniej wiecej tak - wybieramy rase i profesje kolesia a nastepni specjalne zdolnosci (ktore byly by zalezne od wybranej rasy i profesji:) ) - wszystkie zdolnosci mialyby okreslony koszt w punktach a gracz mialby jakas pule tych punktow ktore moglby tez wykorzystac do dodatkowego podniesienia sily i mocy
...
prawdopodobnie wszystkie grafiki pochodzilyby z oryginalnego mima - klimat pozostanie i odpoada koneicznosc szukania rysownika
na razie to tyle z moich pomyslow
tak ja pisalem wczesniej nie wiem na ile pomysl jest realny, a ewentualne prace zaczalbym dopiero za jakies 2 tyg (teraz walcze jeszcze z sesja

().
na razie chcialbym tylko wiedziec jakie jest wasze zdanie na ten temat i ewentualne pomysly
Wpadl mi ostatnio (jak to zwykle przed sesja czlowiek skupia sie na przeroznych rzeczach tylko nei na nauce) do glowy taki pomysl coby stworzyc cos na ksztalt MiM'a na PC. Pomysl bardzo ambitny (ale nie oryginalny bo czytalem juz gdzies na forum ze cos takeigo powstaje), ciekawe czy wykonalny (chodzi oczywiscie o zdolnosci programistyczne :(( ). Gra on-line raczej odpada - nie wiedzialbym prawdopodobnie jak sie nawet dobrze za to zabrac ale najczesciej wiedza programisty rosnie wraz z rozwojem projektu wiec moze, moze... Wiec na razie pozostawalaby gra jednoosobowa. Zasady niemal identyczne z mimem papierowym - tylko odpada walka z innymi poszukiwaczami - koniec gry po dotarciu do k.wladzy lub po zabiciu naszego poszukiwacza. Mam pare pomyslow dotyczacych ogolnego ksztaltu:
1) wybor poszukiwacza - rozdzielenie profesji, ras itp tzn mozliwosc grania np.elfim czarodziejem (w mimie troche to jest chyba skopane, za bardzo pomieszane),
2) dorzuty - ktos to juz tu wymyslil, tzn dorzuty przy walkach co daje slabszym przeciwnikom niewielka szanse pokonania silnego poszukiwacza,
3) rozwiazanie problemu dopuszczalnej liczby przedmiotow - tzn pierscienie, naszyjniki i inne duperelki nie wplywaja na ilosc niesionych (fajnei by bylo zrobic ekran ekwipunku - cos jak w tradycyjnych rpgach na pc - np baldurs gate itp)
4) tworzenie postaci - tutaj schemat wygladalby mniej wiecej tak - wybieramy rase i profesje kolesia a nastepni specjalne zdolnosci (ktore byly by zalezne od wybranej rasy i profesji:) ) - wszystkie zdolnosci mialyby okreslony koszt w punktach a gracz mialby jakas pule tych punktow ktore moglby tez wykorzystac do dodatkowego podniesienia sily i mocy
...
prawdopodobnie wszystkie grafiki pochodzilyby z oryginalnego mima - klimat pozostanie i odpoada koneicznosc szukania rysownika :D
na razie to tyle z moich pomyslow
tak ja pisalem wczesniej nie wiem na ile pomysl jest realny, a ewentualne prace zaczalbym dopiero za jakies 2 tyg (teraz walcze jeszcze z sesja :(().
na razie chcialbym tylko wiedziec jakie jest wasze zdanie na ten temat i ewentualne pomysly