Memoir 44

Wszelkie inne gry.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SPIDIvonMARDER [Autor tematu]
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Kontakt:

Memoir 44

Post autor: SPIDIvonMARDER »

Gra już chyba znana wszystkim, ale nie widziałem tematu o niej.

Wydana z okazji 60 lecia lądowania w Normandii, jest dowodem na to, że można wielkie rocznice celebrować nie tylko smutnymi akademiami w szkołach, ale w sposób całkiem przyjemny, radosny (my też się tego uczymy, o czym świadczy gra "303" prezentowana przez Sesima.

Mam wrażenie, że głównym założeniem twórców było zrobić grę podobną do tych systemów wojennych z hexagonalnymi planszami i kwadratowymi żetonami jednostek... ale 1000 razy prostszą i dynamiczniejszą.
Udało się!

Proste zasady, niewielkie plansze i jasne scenariusze nadają całkiem niezłe tempo. Trup ściele się gęsto, a kostki są w ciągłym ruchu.
Oko cieszą figurki czołgów w skali 1:166 oraz żołnierzyki 1:72, do tego artyleria, worki z piaskiem, drut kolczasty i kozły przeciwczołgowe. Czeka mnie dużo malowania :)

Z grubsza mechanika opiera się na kilku banalnych zasadach dotyczących poruszania się i walki (czyli zależna od sytuacji ilość rzutów kostką. Wypadnie nam czołg, niszczymy czołg itd. Absurdalnie proste ;P ) oraz kartach rozkazów. Ciągnąć je otrzymujemy możliwość ruchu poszczególną (jedną z trzech) sekcją planszy. To dość ciekawe, choć cierpi na tym realizm i logika. Poprzez brak karty pozwalającej poruszyć się lewą flanką stajemy się tam bezbronni wobec szturmującego przeciwnika. Głupie trochę... ale taka gra. Fajnym urozmaiceniem są karty taktyki, umożliwiające szczególne akcje jak np. nalot czy ciężki ostrzał artyleryjski. Ten ostatni polega na wybraniu dowolnej jednostki i rzucie 4 kostkami. Raz wypadły mi 4 fragi... ultra kill! :D

Gra łatwo się modyfikuje, napisanie własnego scenariusza i jego zbalansowanie to kwestia kilku minut, a dzięki nakładkom (hexom) na plansze można elegancko zmieniać teren, by bitwy się nie powtarzały. Poszczególne misje mają dodatkowe, całkiem ciekawe zasady, takie jak "dodatkowy zrzut". Bierzemy 4 żołnierzyki i rzucamy na planszę. Tam gdzie upadną, tam mamy dodatkowy zrzut spadochroniarzy ;)

Gra ponoć jest idealna dla każdego. Nie ważne, czy ktoś ma 8 lat, czy jest dziewczyną (podobno nawet dziewczyny chętnie się bawią czołgami ;P ), gra mu się spodoba. No cóż, dziś jadę to przetestować na moim 12 letnim synu znajomego i jego siostrze.

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

Dodam, że Rebel w przyszłym roku wyda ją w wersji PL.

Awatar użytkownika
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Kontakt:

Takie pytanko... czy ktoś zna jakąś fanowską stronkę, gdzie byłyby darmowe scenariusze? Sam szukałem i nie znalazłem.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

zaglądałeś na BGG?

Awatar użytkownika
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Kontakt:

A patrzyłem, ale mi umknęło, teraz zobaczę dokładniej. Dzięki :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Niestety, gra w tym roku nie zostanie spolonizowana. Na stronie wydawnictwa rebel widnieje informacja:
Niestety, wbrew wcześniejszym planom Memoir'44 w tym roku jednak nie będziemy w stanie wydać. Jednak mamy nadzieję, że w 2012 gra ukaże się w języku polskim.
Szkoda, gdyż szczerze nie mogłem się doczekać polonizacji tej gry. To chyba największych wojenny hit ostatnich lat, z całą masą dodatków. Cóż, poczekamy do przyszłego roku...

Awatar użytkownika
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Kontakt:

Ale w sumie polonizacja nie jest potrzebna. Rebel zamieszcza polskie ksero instrukcji... a karty same w sobie są tak prosto napisane, że polonizacja moim zdaniem nie jest potrzebna.

Obrazek
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

SPIDIvonMARDER pisze:Ale w sumie polonizacja nie jest potrzebna. Rebel zamieszcza polskie ksero instrukcji... a karty same w sobie są tak prosto napisane, że polonizacja moim zdaniem nie jest potrzebna.
Z takim rozumowaniem, to mało która gra zasługuje na polonizację. Why not? Lubię polskie wersje gier, to po części wygodnictwo, po części ksenofobia. Wydaje się gry po szwabsku, angolsku, żabojadzku, to dlaczego nie po polsku?
Zawsze cieszę się, gdy mam jakieś wydanie gry PL, a i gracze częściej chcą sięgnąć po takie tytuły, gdyż są prostsze, nie trzeba kart tłumaczyć itp.

Awatar użytkownika
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Likantropia
Kontakt:

No w sumie racja. Byleby tylko poprawili błędy z tego tłumaczenie Rebelowskiego ;)

Obrazek
ODPOWIEDZ