Frostmarch - nowy dodatek do Talisman 4th Revised Edition

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
Zablokowany
Freeasy
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Post autor: Freeasy »

Hmm temat chyba trochę zboczył z Frostmarchu no ale co tam. Co do cen to Galakta z pewnością analizuje rynek i widzi za ile sprzedaje, jakie ma na tym marże itp. więc wiedzą ile sprzedać i po ile, tak żeby i oni i nabywcy byli zadowoleni. Podobno TMiM cieszy się wielką popularnością (wyczerpany 1 nakład) więc spadku cen bym się nie spodziewał. Ponadto nie odczuwam aby TMiM był szczególnie drogi w porównaniu do innych gier - choć polecam kupowanie przez net - znacznie taniej (można oszczędzić jakieś 30-30 PLNów) a wręcz współczynnik Jakość/Cena ma moim zdaniem najwyższy.

Wracając jednak do main topic to moim zdaniem klimat Frostmarch można będzie zbudować grając głównie kartami z tego dodatku. Już teraz po żniwiarzu kart przygód starcza mi na dwie kupki, więc gry są różne. Z drugiej strony same karty Frostmarch mogą spowodować że gra będzie łatwiejsza (mniej ciekawych kart przygód). Nie wiem jak to będzie rozwiązane w instrukcjach. Najbardziej ciekaw jestem alternatywnych zakończeń. Hmm już teraz mam wrażenie, że będzie można je łączyć.

Mam też nadzieję że Czarownik z jaskini Czarownika pozostanie Czarownikiem (a nie Czarodziejem, Magiem czy czymś innym) chociaż moim zdaniem to taki upgradowany Czarnoksiężnik. No i Nerkomanta a nie jakiś Necromancer jak to było w wersji sprzed 20 lat :-)

No i zastanawiam się nad kolejnym dodatkiem. Hmm na 99% wg mnie plansza. Ale góry czy miasto? A może coś innego? Frostmarch zaskoczył. Ciekawe czy kolejne dodatki karciane będą szły w tą stronę aby za ich pomocą zmieniać klimat gry :-)))
Ostatnio zmieniony wtorek 29 wrz 2009, 22:30 przez Freeasy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Freeasy pisze:Już teraz po żniwiarzu kart przygód starcza mi na dwie kupki, więc gry są różne.
Więc teraz będziesz miał trzy kupki. We Froście otrzymujemy tylko o 6 kart mniej (Zarówno Przygód jak i Zaklęć) niźli w Reaperze.
Freeasy pisze:Z drugiej strony same karty Frostmarch mogą spowodować że gra będzie łatwiejsza (mniej ciekawych kart przygód).
O to raczej bym się nie martwił, mnie się wydaje, że Frost wywinduje większy poziom trudności.
Freeasy pisze:Najbardziej ciekaw jestem alternatywnych zakończeń. Hmm już teraz mam wrażenie, że będzie można je łączyć.
Są dwa typy alternatywnych Zakończeń, ale każde jest alternatywnym zakończeniem, więc nie będzie ich można łączyć.
Freeasy pisze:Mam też nadzieję że Czarownik z jaskini Czarownika pozostanie Czarownikiem (a nie Czarodziejem, Magiem czy czymś innym) chociaż moim zdaniem to taki upgradowany Czarnoksiężnik.
Będę lobbował, by Warlock pozostał Warlockiem, nie Wizardem, czy Magem.
Freeasy pisze:No i Nerkomanta a nie jakiś Necromancer jak to było w wersji sprzed 20 lat :-)
Już na Galakcie wyraziłem swój głęboki żal co do tej nazwy, ale przypuszczam, że ten Necromancer sprzed 20 lat (który nota bene w TMiM teraz nazywa się Ghoulem) się na pewno nie pojawi ;)
Freeasy pisze:Ale góry czy miasto?
Hmm... ostatnio, gdy z Jonem rozmawiałem na temat przyszłych dodatków, to mi odpowiedział mniej więcej "So, you think the next expansion is City?" ;)

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Melańczuk
Szermierz
Szermierz
Szermierz

Post autor: Melańczuk »

Freeasy pisze:Ciekawe czy kolejne dodatki karciane będą szły w tą stronę aby za ich pomocą zmieniać klimat gry :-)))
Ja po kolejnym dodatku planszowym wolałbym aby wypuścili dodatek z samymi poszukiwaczami.

Koleś git pierd!@# wszystkie zasady i nie jest frajerem
Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Melańczuk pisze:Ja po kolejnym dodatku planszowym wolałbym aby wypuścili dodatek z samymi poszukiwaczami.
Q 3: Will we see a "Characters" set with just figures and character cards for those people who like to have a wide range of characters in their games?

A: Perhaps someday, but not in the near future. Expansions that feature a wider range of components tend to have a greater appeal. The Reaper expansion for example, appeals to players interested in more Adventure, Spell, and character cards, as well as a few new surprises. Producing an expansion that only features new characters will only appeal to players that want more characters. Then again, what Talisman fan wouldn’t want more characters!

Awatar użytkownika
killy9999
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz

Post autor: killy9999 »

Hellhound pisze:Wiedzą że więcej jest fanów Talismana niż innych gier więc windują ceny bo wiedzą że i tak kupimy (i mają rację)
Nie mają. Ja czekałem na dodruk podstawki i na Żniwiarza, ale jak zobaczyłem cenę dodatku to stwierdziłem, że odpuszczam - nie kupuję ani jednego ani drugiego. Wolę zostać przy starej MiM i wydać forsę na inne gry, jak np. Neuroshima Hex. Jeśli zdecyduję się kiedyś na kupno (a tego nie wykluczam) to pewnie i tak kupię wersje angielskie (o dziwo taniej, no i nie ma czekania miesiącami na dodatki).
To już jest wredne, jak ostatnio ja mówiłem, że za drogi będzie Żniwiarz (jeszcze przed jego premierą), to wszyscy na mnie naskoczyli, a tu nagle się zaczyna przytakiwanie
Ja prorokowałem, że cena polskiego Żniwiarza może być wyższa od ceny importu na Rebelu i niestety miałem rację.

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Jon rozpoczął kolejną akcję prezentowania grafik z nadchodzących dodatków, tym razem z Frostmarch.

Astrolabe:

Obrazek

Marked For Glory:

Obrazek

Źródło: http://www.talismanisland.com/

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Post autor: Kufir »

Grafiki jak zwykle fajne. Z niecierpliwością czekam aż udostępni kilka kart przygód. Jestem niezmiernie ciekaw jak ma zamiar wprowadzić ten mroźny klimat do Podstawki, żniwiarza i podziemi.

Obrazek
Awatar użytkownika
HunteR
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja

Post autor: HunteR »

Skoro Żniwiarz nie miał klimatu wszechobecnej śmierci i beznadziei, to raczej wątpię w mroźny klimat Frostmarchu.

[tu był obrazek, ale zepsuli forum]
Awatar użytkownika
Artownik
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Wiedźmińskie Kobiety
Worek Przygód

Post autor: Artownik »

HunteR pisze:Skoro Żniwiarz nie miał klimatu wszechobecnej śmierci i beznadziei, to raczej wątpię w mroźny klimat Frostmarchu.
Zgadzam się, co najwyżej zrobią parę "mroźnych" kart.

Ale nie spodziewałbym się jakiejś większej mechaniki odnośnie mrozu, ani nie liczyłbym że zestaw wpłynie jakoś istotnie na przebieg rozgrywki.

Dadzą taki tam po prostu zestaw kart.

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Na mechanikę mrozu, czy WoGóle jakąkolwiek nową mechanikę, to ja bym jednak nie liczył od oficjalnych wydawców gry.... Czy to w przypadku Frostmarch czy jakiegokolwiek w przyszłości innego...

Freeasy
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Wydaje mi się, że sama gra kartami przygód do frostmarch stworzy taki właśnie klimat. Jak zmiesza się je z innymi kartami przygód to klimat będzie mniej mroźny. Mimo wszystko dodatki FFG pozytywnie mnie zaskoczyły więc mam nadzieję, że Frostmarch nie rozczaruje i powieje chłodem.

No i mamy nowe grafiki:

http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... p?eidn=846

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Już miałem newsa o dwu Poszukiwaczach zrobić, ale mnie uprzedziłeś..

Awatar użytkownika
Erestor
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Czas Żniw
Duchy Pradawnych Smoków
Smoki
Kontakt:

Post autor: Erestor »

Trochę przepakowane te nowe postacie. Osobiście podoba mi się, że te umiejętności mają bardzo duży wpływ na grę taką postacią, ale w porównaniu do większości Poszukiwaczy, których już mamy to są za silni :/

Blog o nauce języka angielskiego: MeetEnglish
Wszystkie moje dodatki tutaj: OneDrive
Awatar użytkownika
Melańczuk
Szermierz
Szermierz
Szermierz

Post autor: Melańczuk »

U mnie niemal zawsze podczas rozgrywek było tak, że najmocniejsza postać odpadała na początku bo została zakatowana przez pozostałych graczy więc ja bym się aż tak bardzo nie martwił.

Koleś git pierd!@# wszystkie zasady i nie jest frajerem
Freeasy
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Erestor pisze:Trochę przepakowane te nowe postacie. Osobiście podoba mi się, że te umiejętności mają bardzo duży wpływ na grę taką postacią, ale w porównaniu do większości Poszukiwaczy, których już mamy to są za silni :/
Może nie są aż tak przepakowane jak się wydaje. Potworów w cale nie ma aż tak dużo w talii kart przygód a tu jeszcze trzeba na takiego trafić. Skoro można tylko raz wykorzystać to już Minstrel może być silniejszy jak oswoi sobie węża. Przewagę Dowódcy Ogrów daje możliwość stworzenia armii. Ale skorzysta z niej 1-2 razy? Jednak strategia gry dla tej postaci może być ciekawa i może nie być jedynej słusznej drogi. Co do Skrzata to cholernie bogaty będzie. Ale za kasę to wartościowych przedmiotów sobie nie nakupuje. Te są jednak w talii przygód. Zdolność teleportacji jest za to bardzo ciekawa. Czarownik będzie chyba jednak wymiatał :-) no i w końcu doczekam się mojego ulubionego ze starego MiM Nerkomanty. Szkoda tylko, że grafika tej postaci jakaś taka mniej straszna. Nie mogę się doczekać gry w której będzie wielki pojedynek magów :-) Ciekawe co przyniosą karty przygód...

I o ile wcześniej już byłem gotów myśleć, że kolejny dodatek to będą góry, to jednak druga postać z taką ilością złota skłania mnie ku miastu... a może wymyślą coś totalnie innego?

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Freeasy pisze:Potworów w cale nie ma aż tak dużo w talii kart przygód
Up to Dungeon:

Przygód: 15 (+1)
Podziemi: 29
Freeasy pisze:Ale skorzysta z niej 1-2 razy?
Dokładnie, to raz. W walce z LoDem.
Freeasy pisze:Zdolność teleportacji jest za to bardzo ciekawa.
Generalnie grałem już wszystkimi Poszukiwaczami prócz Ogra. Teleportowałem się chyba ze 3 razy podczas gry.
Freeasy pisze:Czarownik będzie chyba jednak wymiatał :-)
Ale szybko się blokuje z Zaklęciami, zwłaszcza, iż musi być target.
Freeasy pisze:no i w końcu doczekam się mojego ulubionego ze starego MiM Nerkomanty
.... który to w MiMie jest od podstawki, a nazywa się Ghoul...

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Eee nie aż takie przepakowane - fakt, armia potworków się ogrowi przyda - ale to są jednorazówki, które później lądują na stosie kart użytych, czyli nie są trofeami :P
Kobold będzie kasiasty - to jego główna zaleta. Owszem silny, ale nie jeakiś tam mega :P

Ja nawet nie mam Talismana.
Freeasy
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Nemomon pisze:
Generalnie grałem już wszystkimi Poszukiwaczami prócz Ogra. Teleportowałem się chyba ze 3 razy podczas gry.
Widać może mamy inną strategię. Jak miałem latający dywan wykorzystywałem go częściej.
Nemomon pisze:

.... który to w MiMie jest od podstawki, a nazywa się Ghoul...
Moim zdaniem Ghoul jest odpowiednikiem upiora z dawnego MiMa a nie Nerkomanty

Obrazek

Tylko niestety został źle przetłumaczony z angielskiego

Ghoul [ang] - Upiór

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Kolejny wtorek i kolejny update grafik z Talisman Island. Tym razem otrzymaliśmy dwie grafiki, jedną Chillbane znaną już nam przy okazji zapowiedzi Frostmarch przez Fantasy Flight Games. Drugą jest Bag of Carrying, który był już z nami i w Drugiej edycji i w Trzeciej, a nawet i w polskiej edycji i zwał się Sakwa bez Dna.

Chillbane:

Obrazek

Bag of Carrying:

Obrazek

Poprzednie wizerunki Sakwy:

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Kufir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Groźniejsze Podziemia
Nowe PP
Zadania Czarownika
Post autor: Kufir »

Bardzo dobra ilustracja sakwy! :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

Do tej pory była to bag - torba teraz stała się sakwą.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

pomysł dobry, ale sama kolorystyka jest ciut zbyt cukierkowa i grafika przypomina trochę kreskówkową. Pewnie dlatego mi się nie podoba...

Hellhound
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magiczne Kamienie

Post autor: Hellhound »

Nie podoba mi się jak diabli! Zbyt kolorowe i w ogóle odbiegające od pozostałych grafik! Mam jednak nadzieję że na malutkiej karcie nie będzie to aż tak przeszkadzało.

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

To przynajmniej nie jestem sam ;). Grafika mogłaby być lepsza i nie przypominać worek, ewentualnie mieszek, tylko coś bardziej magicznego.

EDIT: Na FFG stronie Upcoming, Frostmarch jest oczekiwanym w Październiku. I już jest na statku.

Awatar użytkownika
Mały Nemo [Autor tematu]
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Kolejny news ze stajni FFG: http://www.fantasyflightgames.com/edge_ ... p?eidn=858

Tym razem otrzymaliśmy kilka kart Przygód, Zadań Czarownika oraz niego samego. Obiecali nam jeszcze karty Zaklęć, ale pokazali figę. Może pierwotnie były, ale po chwili usunęli (jak poprzednim razem karty Zadań zostały ocenzurowane, a ja głupi osioł nie "ukradłem" ich, bo nie myślałem, że zostaną usunięte -_-). Tak więc otrzymaliśmy takie oto zadania:

Odwiedź Czarodziejkę:

Obrazek

Czyli banalne zadanie.

Pokonaj Strażnika:

Obrazek

Lekko trudniejsze zadanie, jako, że ta Siła 9 jednak często boli. A przynajmniej na początku...

Zabij 1 smoka:

Obrazek

Zajebiste zadanie \:D/ zwłaszcza biorąc pod uwagę liczbę smoków w grze...

Następnie dostaliśmy parę kart Przygód:

Obrazek Obrazek Obrazek

Wszystkie tri mniej lub bardziej powiązane z Questami. Ja osobiście te karty bardzo średnio minus oceniam, ale może ktoś inny bardziej. Jedynie eventualnie cieszy ten fałszywy Graal, gdyż pokazuje nam standard tzw. obowiązkowych Przedmiotów.

No i na koniec znany nam już wszystkim Warlock:

Obrazek

Zablokowany