Gra planszowa od 2-6 graczy (ale jak dla mnie to od 3-6), każdy steruje własną postacią, jednak to jest najmniejszy element gry... otóż dawno temu w podziemiach, w których mieszka okrutna smoczyca Drakon, zagubiło się sześciu poszukiwaczy skarbów: Rycerz, Barbarzyńca, Mag, Złodziejka, Amazonka oraz krasnolud. Smoczyca, zamiast zjeść ich od razu, zabawiła się z nimi w grę, w której stawką było ich własne życie i uwolnienie z podziemi... każdy gracz startuje z głównej komnaty, ma do dyspozycji cztery karty komnat. Może w ciągu jednej tury ustawić jedną kartę komnaty lub poruszyć się o jedną. Gracz musi wykazać się niezwykłym sprytem i przebiegłością, żeby odpowiednio ustawić komnaty z pułapkami a sam jako pierwszy zdobyć pięć żetonów złota, oczywiście inni gracze mogą mu w tym przeszkodzić, i nie tylko, także sama smoczyca może siać strach i spustoszenie dołączając do gry. Gra zawiera wiele wariantów gry oraz tryb: bohaterowie, w takim wypadku każdy gracz dostaje jedną umiejętność, której może użyć raz w ciągu gry.
Gra wymaga złożonego myślenia i planowania ruchów z gry, podobnie jak w szachach. Bardzo fajna gra, polecam!
Drakon
- Darken Rahl
-
Drakon
Czarna ręka chaosu dosięgnie każdego!!!
- mriswith
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Losowanie Postaci
• Zamek Bestii - Posty: 1008
Grałem na Tycikonie w Lublinie. Niestety nie udalo sie wtedy skonczyc gry, aczkolwiek gralo sie przyjemnie i szybko a zasady mozna wytlumaczyc w 5 minut. Z tego co pamietam niestety nie wszystkie postacie sa dobrze zrownowazone pod wzgledem umiejetnosci.
W pamiec zapadlo mi tez porzadne wykonanie - kafelki planszy sa takiej grubosci ze wydaje sie ze duzo moga przetrwac
W pamiec zapadlo mi tez porzadne wykonanie - kafelki planszy sa takiej grubosci ze wydaje sie ze duzo moga przetrwac
- Erestor
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Czas Żniw
• Duchy Pradawnych Smoków
• Smoki - Posty: 1312
- Kontakt:
Osobiście posiadam tą grę i grałem może ze 3 razy. Nie dlatego, że mi się gra nie podoba, ale po prostu nie mam z kim grać. Gra się bardzo przyjemnie pod jednym warunkiem - odpowiedni dobór graczy. Jest to typowa gra PvP gdzie wygra ten, kto najbardziej dokopie innym. Ja grałem z żona, jej siostrą i chłopakiem siostry. Dziewczyny wszystkim pomagały bo było im "żal" tak komuś dokopać. Przez to rozgrywka trwała 20 minut i było po grze. Jak się ma gracz, którzy lubią dopiec innym (w grze oczywiście
) To gra się naprawdę super. Jest to gra szybka i przyjemna, ale planowanie jest tu także bardzo ważne. Wykonanie na naprawdę dobrym poziomie. Jak ktoś nie grał to polecam 
- Darken Rahl
-
Z tymi polami... nie jestem pewien, czy nie są aż za grube, bo aż ciężko je tasować
jak dla mnie to każda postać ma równe umiejętności. Ja też nie grałem w nią chociaż w połowie tak często jak w MiM, bo do drakona jakoś tak mniej graczy. I z tym, co mój przedmówca powiedział, że muszą być odpowiedni ludzie, to racja, bo faktycznie z tymi kobietami to sobie nie pograsz, nigdy nie stworzą ci wymaganej rywalizacji
[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 11:53 am ]
A nie orientujecie się przypadkiem, czy nie ma żadnych polskich rozszerzeń/ nowych wersji do tej gry?
[ Dodano: Sob Lis 14, 2009 11:53 am ]
A nie orientujecie się przypadkiem, czy nie ma żadnych polskich rozszerzeń/ nowych wersji do tej gry?
Czarna ręka chaosu dosięgnie każdego!!!
- Mathim
-
Nie mogę się zgodzić, że przy grze w Drakona nieciekawie grać w dwie osoby. Rozegrałem stosunkowo dużo partii w tej grze, w tym dość dużo w dwie właśnie osoby. Gra się równie ciekawie, a nawet logika gry jest bardziej klarowna, niezmącona chaosem poczynań kilku graczy. Ponadto bardzo rzadko się zdarza, ażeby w grze 2-osobowej zabrakło kart do losowania (chyba, że ktoś lubi, jak się szybko kończą karty
, wszak to też może być wprzęgnięte w strategię gry).
Na pewno nic nie ujmuje tej grze obecność tylko dwóch osób przy planszy, jedynie taktyka grania jest inna.
Na pewno nic nie ujmuje tej grze obecność tylko dwóch osób przy planszy, jedynie taktyka grania jest inna.