Jak w temacie, jestem kolejnym śmiałkiem chcącym pokazać, że da się napisać MIM On-line.
Jednak zanim rozpocznę pracę, chciałbym się utwierdzić na ile moje poczynania są
zgodne z prawem. Mam wobec tego pytania:
1. Czy robiąc taką grę ("wyczyszczone" skany plansz i wszystkiego z PL Sferowej wersji gry)
(choć myślałem o plikach językowych, czemu Polacy mają mieć ubaw a świat nie?)
łamię prawa firmy GameWorkshop, SFERA, czy obu naraz?
Czemu pytam o to :
Sfera już nie istnieje więc.. jak to prawnie wygląda?
a GW wydało grę w 1983 więc być może w takich grach istnieje coś na kształt ABANDONWARE?
Nadmieniam, że gdyby projekt się udał, chciałbym również mieć możliwość zarabiania
na nim (nie chodzi o to, że interesują mnie pieniądze, a nie MIM, ale nie mam ochoty
z własnej kieszeni płacić za choćby serwer...)
2. Jeśli robiąc taką grę łamię prawa, czy ktokolwiek z forum orientuje się jak wygląda
sprawa "odkupowania" praw, ile mogą takie prawa kosztować?
3. A może olać prawa?
==
Tak na marginesie, moje plany to Java+OpenGL także gra fullscreen muzyczka, żadnego
tandetnego 3D, ani ucieczki w gry które nie mają nic wspólnego z MIM.

Jak w temacie, jestem kolejnym śmiałkiem chcącym pokazać, że da się napisać MIM On-line.
Jednak zanim rozpocznę pracę, chciałbym się utwierdzić na ile moje poczynania są
zgodne z prawem. Mam wobec tego pytania:
1. Czy robiąc taką grę ("wyczyszczone" skany plansz i wszystkiego z PL Sferowej wersji gry)
(choć myślałem o plikach językowych, czemu Polacy mają mieć ubaw a świat nie?)
łamię prawa firmy GameWorkshop, SFERA, czy obu naraz?
Czemu pytam o to :
Sfera już nie istnieje więc.. jak to prawnie wygląda?
a GW wydało grę w 1983 więc być może w takich grach istnieje coś na kształt ABANDONWARE?
Nadmieniam, że gdyby projekt się udał, chciałbym również mieć możliwość zarabiania
na nim (nie chodzi o to, że interesują mnie pieniądze, a nie MIM, ale nie mam ochoty
z własnej kieszeni płacić za choćby serwer...)
2. Jeśli robiąc taką grę łamię prawa, czy ktokolwiek z forum orientuje się jak wygląda
sprawa "odkupowania" praw, ile mogą takie prawa kosztować?
3. A może olać prawa? ;-)
==
Tak na marginesie, moje plany to Java+OpenGL także gra fullscreen muzyczka, żadnego
tandetnego 3D, ani ucieczki w gry które nie mają nic wspólnego z MIM. :)