Likwidacja a odbicie czaru...
- Domin189
-
- Kontakt:
Likwidacja a odbicie czaru...
Przeciwnik rzuca na mnie czar "Likwidacja", który sprawia, że znikają wszystkie moje czary. Czy ja mogę w kontrofensywie, bezpośrednio po rzuceniu czaru próbować go w jakikolwiek sposób odbić lub skierować przeciwko rzucającemu?
Trapi mnie to, gdyż taka sytuacja miała miejsce w mej pierwszej, życiowej rozgrywce i właściwie uzgodniliśmy, że skoro czar "likwiduje" moje czary, to nie mogę nimi odpowiedzieć, gdyż z momentem użycia tego zaklęcia, ja wszystkie swoje tracę...
:mrgreen:
Proszę fachowców o weryfikację i ewentualne przytoczenie treści kart.
Trapi mnie to, gdyż taka sytuacja miała miejsce w mej pierwszej, życiowej rozgrywce i właściwie uzgodniliśmy, że skoro czar "likwiduje" moje czary, to nie mogę nimi odpowiedzieć, gdyż z momentem użycia tego zaklęcia, ja wszystkie swoje tracę...
:mrgreen:
Proszę fachowców o weryfikację i ewentualne przytoczenie treści kart.
Polecę, w niespokojności, w strachu, w żalu - ale w mocy...
- Katiusha
-
Wg mnie możesz użyć Czaru Odbicie i wtedy rzucający na Ciebie Likwidacje sam obrywa nim i napewno możesz rzucić Rozproszenie Magi bo ten czar nawet przerywa działanie Czaru Rozkaz.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autorki w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niej w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym terminie. Ponadto autorka zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
- Rogo
-
- Domin189
-
- Kontakt:
To, co napisaliście bardzo mi pomogło. Mam jeszcze jedno pytanie - dość ogólne, ale nie będę z tego tytułu pisał nowego tematu, bo byłoby to przesadą.
Pytanie dotyczy kierunku ruchu, w jakim zmierza Poszukiwacz: ustalamy go przed rzutem kostką czy po? Jest to kwestia o tyle problematyczna, iż w wypadku, gdybyśmy ustalali kierunek po rzucie kostką, wybór "lepszej" drogi stanowiłby spore ułatwienie a zarazem zabierałby za dużo czasu na zastanawianie się.
W mojej rozgrywce zdecydowaliśmy się ufać ślepemu losowi i ustalaliśmy kierunek ruchu Poszukiwacza przed rzutem kostką. Zaoszczędziło nam to sporo niepotrzebnych, negatywnych emocji.
Tu od razu nasuwa mi się kolejne spostrzeżenie: kiedy w wypadku posiadania konia z wozem (lub bez) określamy, czy chcemy do liczby wyrzuconych oczek dodać przysługujący nam ruch?
D.
Pytanie dotyczy kierunku ruchu, w jakim zmierza Poszukiwacz: ustalamy go przed rzutem kostką czy po? Jest to kwestia o tyle problematyczna, iż w wypadku, gdybyśmy ustalali kierunek po rzucie kostką, wybór "lepszej" drogi stanowiłby spore ułatwienie a zarazem zabierałby za dużo czasu na zastanawianie się.
W mojej rozgrywce zdecydowaliśmy się ufać ślepemu losowi i ustalaliśmy kierunek ruchu Poszukiwacza przed rzutem kostką. Zaoszczędziło nam to sporo niepotrzebnych, negatywnych emocji.
Tu od razu nasuwa mi się kolejne spostrzeżenie: kiedy w wypadku posiadania konia z wozem (lub bez) określamy, czy chcemy do liczby wyrzuconych oczek dodać przysługujący nam ruch?
D.
Polecę, w niespokojności, w strachu, w żalu - ale w mocy...
- Emil
-
- Kontakt:
Odbicie czaru możesz rzucić w każdym momencie
Tekst z karty Odbicie Czaru:
Ja gram tak że gracz decyduje się po wykonaniu rzutu w którą stronę chce iść. Plansza jest tak skonstruowana że zbyt dużo czasu nie schodzi na ruch a dla ludzi grających któryś raz w mima to praktycznie znają już instrukcję pól na pamięć to wtedy ruch idzie płynnie.
Tekst z karty Odbicie Czaru:
Kod: Zaznacz cały
Odbicie Czaru, użyte natychmiast po tym, jak został na ciebie rzucony jakiś inny Czar, odbija efekt Czaru na rzucającego.
jeśli dobrze zrozumiałem to tu chodzi raczej o samego konia bo tylko koń pozwala nam na dodanie chyba od 1 do 3 dodatkowych pól podczas ruchu. Ja zawsze dodaję taką możliwość po rzuceniu kostką i to sobie gracz decyduje ile chce przejść dodatkowych pól i czy oczywiście chce. Koń i wóz pozwala tylko na niesienie dodatkowych przedmiotów ponad limit 4 które może nieść poszukiwacz.Tu od razu nasuwa mi się kolejne spostrzeżenie: kiedy w wypadku posiadania konia z wozem (lub bez) określamy, czy chcemy do liczby wyrzuconych oczek dodać przysługujący nam ruch?
Ostatnio zmieniony środa 24 wrz 2008, 09:33 przez Emil, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie cierpię lizustwa
- Korczyk
-
Teoretycznie wydawałoby się, że tylko - przed, żeby nie było wybierania, o którym piszesz dalej, ale praktycznie, to - po rzucie, raczej. A przynajmniej tak jest zgodnie z koleją rzeczy, żeby ruszyć muszę rzucić, nie na odwrót, że wpierw chwytam za pionka, potem za kostkę. A to właśnie z owym chwyceniem pionka kojarzymy automatycznie wybór kierunku, który... powinien był mieć miejsce wcześniej.Domin189 pisze:Pytanie dotyczy kierunku ruchu, w jakim zmierza Poszukiwacz: ustalamy go przed rzutem kostką czy po?
Chyba rzutu. Bo po wykonaniu ruchu, to byś się mógł decydować, ale chyba już na następną kolejkę.Emil pisze:Ja gra tak że gracz decyduje się po wykonaniu ruchu w którą stronę chce iść.
Koń i wóz też na to pozwala, z tym że na dodanie 1. Nie wprowadzaj tu kolegi w błąd.Emil pisze:jeśli dobrze zrozumiałem to tu chodzi raczej o samego konia bo tylko koń pozwala nam na dodanie chyba od 1 do 3 dodatkowych pól podczas ruchu.
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Ruch był już kiedyś przerabiany, niestety nie znalazłem gdzie. Generalnie wybierasz kierunek po rzucie. W punkcie jedenastym instrukcji jest mowa o dowolności wyboru kierunku ruchu. Wspominane jest to dopiero po tym że rzuca się kostką.
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
- Emil
-
- Kontakt:
- Gieferg
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Morze
• Północny Ląd
• Wyspa - Posty: 1484
- Kontakt:
Oczywiście, że po rzucie. Zdaje się że doścjasno jest toopisane w instrukcji. I nie, to nie "ułatwienie" tak po prostu jest, wybieranie przed rzutem byłoby za to zbytnim utrudnieniemPytanie dotyczy kierunku ruchu, w jakim zmierza Poszukiwacz: ustalamy go przed rzutem kostką czy po?
FILMOŻERCY- wydania Blu-ray & DVD - promocje/dyskusje/recenzje