Cześć, przede wszystkim przepraszam, że nie mówię po polsku, korzystam z Tłumacza Google.
Talisman Island wykonało świetną robotę, wydając anglojęzyczną wersję dodatku Cave, ale nie jestem zadowolony z układu kart, więc chciałem wprowadzić własne poprawki.
Niestety (haha), jestem bardzo pedantyczny i nie chcę po prostu kopiować z Talisman Island. Chcę porównać wszystkie wersje polskie z angielską i sprawdzić, czy brakuje jakichś kart, albo czy zastosowano ładniejsze grafiki (wiem już o układzie kart 30/10/12/60/8 i 40/10/60/8).
Dowiedziałem się, że istnieją 3 różne wersje: Magia i Miecz 1. i 2. edycja (1991/93) oraz ta z Magicznego Miecza (1993). Niestety, trudno mi ustalić, które karty należą do której edycji.
Najłatwiej byłoby mi po prostu pobrać osobno każde z 3 wydań, ale nawet gdyby ktoś mógł mi powiedzieć, jak samodzielnie zidentyfikować wydania, byłoby to bardzo pomocne (My biggest focus will be the artworks).
Z góry dziękuję za wszelką pomoc, bardzo doceniam Wasze wsparcie.
[MiM+MM] Jaskinia, różnice między MiM 1. i 2. edycją (1991/93) a MM (1993)
-
Gutentaghallo
-

- Mały Nemo
-

A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24698
Re: [MiM+MM] Jaskinia, różnice między MiM 1. i 2. edycją (1991/93) a MM (1993)
Hey,
Do you speak English?
Do you speak English?
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- JollyRoger
-

No, cóż, kary z Magicznego Miecza znacząco się różnią od tych z Magia I Miecz:
1. Na ich rewersje jest napis Jaskinia na czarnym tle (na pewno w 2 edycji).
2. Awersy są czarno-białe, w Magicznym chyba kolorowe choć dawno grałem i mogę się mylić.
3. No i chyba tez plansze się różnią, bo ta z 2 edycji chyba nie była oficjalna.
Poprawcie jeśli się mylę
2. Awersy są czarno-białe, w Magicznym chyba kolorowe choć dawno grałem i mogę się mylić.
3. No i chyba tez plansze się różnią, bo ta z 2 edycji chyba nie była oficjalna.
Poprawcie jeśli się mylę
"Jak Paladyn szlachetnie, mieczem smoczy łeb zetnę"
-
Gutentaghallo
-

Yes, English and German
Added in 32 minutes 30 seconds:
1) Właśnie dostałem skany z przodu kart, więc tył niestety nie pomaga mi zidentyfikować wersji.JollyRoger pisze: ↑piątek 06 mar 2026, 09:12 No, cóż, kary z Magicznego Miecza znacząco się różnią od tych z Magia I Miecz:
Poprawcie jeśli się mylę
2) Och, gdyby karty MM były kolorowe, to bardzo ułatwiłoby to identyfikację. Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie to potwierdzić.
3) Tak, masz rację, plansze są różne.
Dziękuję za komentarz, bardzo doceniam wszelką pomoc
- Mały Nemo
-

A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24698
@Gutentaghallo As far as I am aware the only difference between the first edition and the second edition is the board. One board is pure black, and the other is full of dots (I'm telling this from my memory) and generally it is looking like an underwater board.
The Magiczny Miecz Jaskinia is a little different. Some cards have different effects (mostly the ones that did nothing in MiM) and some are nerfed. Few cards also have a new artwork. The character Wojownik z Zaświatów (Warrior from the Underworld / Einheri) was also totally changed and both share only the art.
The Magiczny Miecz Jaskinia is a little different. Some cards have different effects (mostly the ones that did nothing in MiM) and some are nerfed. Few cards also have a new artwork. The character Wojownik z Zaświatów (Warrior from the Underworld / Einheri) was also totally changed and both share only the art.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
- Zaberish
-

@Gutentaghallo Don't know if that helps, but here's the full list of cards from "Jaskinia" - "Magia i Miecz" 2nd edition: http://www.pudelkozgrami.pl/magia-i-mie ... c-pudelka/
The list is in Polish, but it's categorized and cards in each category are listed alphabetically, so it may come in handy if you want to compare the lists from different versions.
A quick edit: IIRC "Jaskinia" - "Magiczny Miecz" edition was identical to the one listed in the above link, the only difference being reverses. Obverses were the same.
The list is in Polish, but it's categorized and cards in each category are listed alphabetically, so it may come in handy if you want to compare the lists from different versions.
A quick edit: IIRC "Jaskinia" - "Magiczny Miecz" edition was identical to the one listed in the above link, the only difference being reverses. Obverses were the same.
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych