Optymalna ilość kart Przygód w rozgrywce

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
Awatar użytkownika
Piter [Autor tematu]
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Re: Optymalna ilość kart Przygód w rozgrywce

Post autor: Piter »

Mały Nemo pisze: poniedziałek 27 sty 2025, 20:04
Piter pisze: poniedziałek 27 sty 2025, 19:58 W czasie gry (nie pamiętam kto) przypomniał nam ta piosenkę.
To mnie już albo jeszcze wtedy nie było. Anyway, aby nie było, że spamuję, to kolejny song. From Little Nemo with love:
Pamiętam czarodziejki z dzieciństwa. W podstawówce miałem koleżankę, która miała bzika na tym punkcie i kolekcjonowała wszystko co z tym serialem związane.
Kiedyś wzięła naszą paczkę do sklepu z mangowymi towarami sprowadzanymi prosto z Japonii.

Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Piter pisze: wtorek 28 sty 2025, 09:30
Mały Nemo pisze: poniedziałek 27 sty 2025, 20:04
Piter pisze: poniedziałek 27 sty 2025, 19:58 W czasie gry (nie pamiętam kto) przypomniał nam ta piosenkę.
To mnie już albo jeszcze wtedy nie było. Anyway, aby nie było, że spamuję, to kolejny song. From Little Nemo with love:
Pamiętam czarodziejki z dzieciństwa. W podstawówce miałem koleżankę, która miała bzika na tym punkcie i kolekcjonowała wszystko co z tym serialem związane.
Kiedyś wzięła naszą paczkę do sklepu z mangowymi towarami sprowadzanymi prosto z Japonii.
Ja z kolei miałem i wciąż mam - jak zresztą mój nick na to wskazuje - bzika na punkcie tego:

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Mały Nemo pisze: wtorek 28 sty 2025, 10:26 jak zresztą mój nick na to wskazuje
Chyba ci się coś pomerdało ... już dawno nie masz "nemomon" tylko "mały nemo" ... a to zupełnie co innego.

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

abubu pisze: wtorek 28 sty 2025, 14:08
Mały Nemo pisze: wtorek 28 sty 2025, 10:26 jak zresztą mój nick na to wskazuje
Chyba ci się coś pomerdało ... już dawno nie masz "nemomon" tylko "mały nemo" ... a to zupełnie co innego.
W duszy wciąż jestem Nemomonkiem ;)

Awatar użytkownika
Piter [Autor tematu]
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Budowniczy Mostów pisze: sobota 18 sty 2025, 23:17 Jeśli liczba kart Przygód ma być "skończona", więcej jak 300 bym nie dawał.
A jeszcze Was tak zapytam o jedną rzecz, bo @Budowniczy Mostów napisał wcześniej, że "Jeśli liczba kart Przygód ma być "skończona", więcej jak 300 bym nie dawał."

No właśnie, jeśli liczba kart miałaby być skończona... to jaka jest dla Was minimalna liczba kart Przygód, dzięki której rozgrywki mogą być ciekawe?
Jestem ciekaw Waszych opinii.

Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
abubu

Post autor: abubu »

Hmmm ...
Około 100 w podstawowej wersji TMiM (T4.5 i T5) to według mnie zdecydowanie za mało.
Ponad 1000 to według mnie już za dużo.
Na jedną rozgrywkę zapewne 200-300 powinno wystarczyć.
Ogólnie 500 kart to chyba według mnie max. Powyżej tej liczby to już klony (nie różniące się mechaniką a jedynie nazwą, opisem i grafiką).

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

500 kart może być. Zważ, że u Ciebie raczej jest pełny stół, a więc więcej kart będzie schodzić i 300 kart może nie wystarczyć. Po drugie, chcemy ażeby rozgrywki jednak troszeczkę się od siebie różniły, a więc, aby podczas danych dwóch rozgrywek losowane karty były jednak różne, a nie się powtarzały. Liczba 500 może to spowodować.

Awatar użytkownika
Piter [Autor tematu]
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Mały Nemo pisze: piątek 31 sty 2025, 21:28 500 kart może być. Zważ, że u Ciebie raczej jest pełny stół, a więc więcej kart będzie schodzić i 300 kart może nie wystarczyć. Po drugie, chcemy ażeby rozgrywki jednak troszeczkę się od siebie różniły, a więc, aby podczas danych dwóch rozgrywek losowane karty były jednak różne, a nie się powtarzały. Liczba 500 może to spowodować.
Z moich obserwacji wynika, że grając 250 kartami Przygód w tym moim prototypie przy:
* 2-3 osobowej rozgrywce w domu - losowaliśmy ok 100-120 kart (czyli niecałą połowę)
* 5-6 osobowej rozgrywce na lokalnych spotkaniach planszówkowych - schodziło ok 150-200 kart.
400-500 wydaje się być takim maksymalnym przedziałem dla kart z bazową planszą. Dodatkowe to już kwestia dalszego rozwoju gry.

Dodano po 1 minucie 30 sekundach:
abubu pisze: piątek 31 sty 2025, 13:38 Hmmm ...
Około 100 w podstawowej wersji TMiM (T4.5 i T5) to według mnie zdecydowanie za mało.
Ponad 1000 to według mnie już za dużo.
Na jedną rozgrywkę zapewne 200-300 powinno wystarczyć.
Ogólnie 500 kart to chyba według mnie max. Powyżej tej liczby to już klony (nie różniące się mechaniką a jedynie nazwą, opisem i grafiką).
Podzielam Twoją opinię

Awatar użytkownika
JollyRoger
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów

Post autor: JollyRoger »

U mnie nie ma limitu i to polecam

"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
Awatar użytkownika
Bushi
Żołnierz
Żołnierz
Żołnierz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Bushi »

Aby wykorzystać ilość i różnorodność kart wpadły mi takie pomysły do głowy:
- dzielenie kart z różnych dodatków pomiędzy graczy tworząc indywidualne talie kart aby w tych stosach zawartość była proporcjonalna - np. 1/4 kart używanego dodatku w grze 4 graczy
- stosy kart zależne od pory dnia grając z dodatkiem Wilkołak, wymieszane lub tematyczna "nocna talia" to karty z dodatku np. Wampiry, Dodatek Słowiański, Plaga Nieumarłych.
- osobne talie w każdej krainie
- mini-talie przypisane do konkretnych obszarów aby nie "rozwadniać" karcianych dodatków coś na zasadzie Talisman - Express.
- kilka tali z których wybór zależy rzutu kostką: 1-6, 2-5 lub parzyste i nieparzyste

Myślę, że pozwala to na utrzymaniu się w tematyce i klimacie używanych w grze dodatków.

Może macie jakieś jeszcze podobne rozwiązania?

ODPOWIEDZ