Chciałbym zapytać o Wasze zdanie na temat ilości kart Przygód w rozgrywce.
Jaka jest według Was optymalna liczba (mniej więcej: 300 / 500 / 1000..?), żeby nie było ich za mało, ale też żeby nie przesadzić z ilością.
Przy okazji edycji 4ej-Revised (TMiM) i teraz edycji 5ej, pudełko z podstawową grą ma około 100 kart, co wiadomo jest ilością niewystarczającą (do tego sporo kart podwójnych, mieszki, etc.).
Z kolei łącząc wszystkie karty Przygód ze wszystkich oficjalnych dodatków TMiM mamy ich pokaźną ilość i dla mnie osobiście jest ich już zbyt wiele, ponieważ niektóre karty nie trafiały nam się przez wiele rozgrywek.
Z drugiej strony... im więcej, tym lepiej - od przybytku głowa nie boli
Czy w ogóle ma to dla Was jakieś znaczenie jako graczy?
Dla mnie poniekąd ma, ponieważ tworząc 'Alternatywną Wersję TMiM' (oddzielny wątek na forum), muszę dobrze przemyśleć tę kwestię, żeby też nie zachwiać balansu rozgrywki.
Co sądzicie?
Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Chciałbym zapytać o Wasze zdanie na temat[b] ilości kart Przygód w rozgrywce[/b]. Jaka jest według Was optymalna liczba (mniej więcej: 300 / 500 / 1000..?), żeby nie było ich za mało, ale też żeby nie przesadzić z ilością. Przy okazji edycji 4ej-Revised (TMiM) i teraz edycji 5ej, pudełko z podstawową grą ma około 100 kart, co wiadomo jest ilością niewystarczającą (do tego sporo kart podwójnych, mieszki, etc.). Z kolei łącząc wszystkie karty Przygód ze wszystkich oficjalnych dodatków TMiM mamy ich pokaźną ilość i dla mnie osobiście jest ich już zbyt wiele, ponieważ niektóre karty nie trafiały nam się przez wiele rozgrywek. Z drugiej strony... im więcej, tym lepiej - od przybytku głowa nie boli :)
Czy w ogóle ma to dla Was jakieś znaczenie jako graczy? Dla mnie poniekąd ma, ponieważ tworząc 'Alternatywną Wersję TMiM' (oddzielny wątek na forum), muszę dobrze przemyśleć tę kwestię, żeby też nie zachwiać balansu rozgrywki. Co sądzicie?
Dla mnie im więcej kart, tym lepiej. Nie musimy podczas jednej rozgrywki wykorzystać wszystkie, można np. użyte karty podczas jednej rozgrywki pozostawić w pudełku i podczas drugiej rozgrywki grać pozostałymi kartami i tak dotąd, aż wszystkie karty nie zostały wylosowane choć raz. Gdy w końcu zabraknie nam kart, to wtedy tasujemy wsio karty i od nowa uszczuplamy talię. Nie w każdej rozgrywce dana karta musi się pojawić; gra wszak jest losowa, więc nawet jeśli by była w talii, to równie dobrze mogła ona być na samym spodzie talii, a więc i tak i tak niedostępna. A dzięki wielkiej ilości kart każda gra staje się po pierwsze mniej przewidywalna, a po drugie inna od poprzednich gier.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Dla mnie im więcej kart, tym lepiej. Nie musimy podczas jednej rozgrywki wykorzystać wszystkie, można np. użyte karty podczas jednej rozgrywki pozostawić w pudełku i podczas drugiej rozgrywki grać pozostałymi kartami i tak dotąd, aż wszystkie karty nie zostały wylosowane choć raz. Gdy w końcu zabraknie nam kart, to wtedy tasujemy wsio karty i od nowa uszczuplamy talię. Nie w każdej rozgrywce dana karta musi się pojawić; gra wszak jest losowa, więc nawet jeśli by była w talii, to równie dobrze mogła ona być na samym spodzie talii, a więc i tak i tak niedostępna. A dzięki wielkiej ilości kart każda gra staje się po pierwsze mniej przewidywalna, a po drugie inna od poprzednich gier.
Ja też podzielam zdanie @Mały Nemo Ilekroć dogaduje z graczami z jakimi tym razem dodatkami będziemy grać to zazwyczaj są wybierane te dodające karty i Poszukiwaczy a nie koniecznie nowe plansze.
"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
Ja też podzielam zdanie [usermention2=704 color=#BF0000]Mały Nemo[/usermention2] Ilekroć dogaduje z graczami z jakimi tym razem dodatkami będziemy grać to zazwyczaj są wybierane te dodające karty i Poszukiwaczy a nie koniecznie nowe plansze.
Mały Nemo pisze: ↑sobota 18 sty 2025, 12:55
użyte karty podczas jednej rozgrywki pozostawić w pudełku i podczas drugiej rozgrywki grać pozostałymi kartami i tak dotąd, aż wszystkie karty nie zostały wylosowane choć raz.
Tak.
Piter pisze: ↑sobota 18 sty 2025, 12:00
Jaka jest według Was optymalna liczba
Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów. Miałem takie rozgrywki, że plansza była zagracona, a Wrogów nie sposób było wylosować, zresztą nie było już gdzie tego zrobić. Jeśli liczba kart Przygód ma być "skończona", więcej jak 300 bym nie dawał.
[quote="Mały Nemo" post_id=205763 time=1737201335 user_id=704] użyte karty podczas jednej rozgrywki pozostawić w pudełku i podczas drugiej rozgrywki grać pozostałymi kartami i tak dotąd, aż wszystkie karty nie zostały wylosowane choć raz. [/quote]Tak. [quote=Piter post_id=205762 time=1737198024 user_id=7222] Jaka jest według Was optymalna liczba [/quote] Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów. Miałem takie rozgrywki, że plansza była zagracona, a Wrogów nie sposób było wylosować, zresztą nie było już gdzie tego zrobić. Jeśli liczba kart Przygód ma być "skończona", więcej jak 300 bym nie dawał.
Dzięki za Wasze opinie
Plan jest taki, że 'zestaw startowy' będzie miał 300-320 kart Przygód, co mam nadzieje wystarczy, by poszczególne rozgrywki były w miarę unikalne. Do tego będzie po 50-60 kart Podziemi / Gór / Miasta / Lasu.
W głowie tlą się jakieś pomysły na późniejszy rozwój talii Przygód, ale póki co musze się skupić na skończeniu tego co zaczęte.
Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Dzięki za Wasze opinie :+1: Plan jest taki, że 'zestaw startowy' będzie miał 300-320 kart Przygód, co mam nadzieje wystarczy, by poszczególne rozgrywki były w miarę unikalne. Do tego będzie po 50-60 kart Podziemi / Gór / Miasta / Lasu. W głowie tlą się jakieś pomysły na późniejszy rozwój talii Przygód, ale póki co musze się skupić na skończeniu tego co zaczęte.
Niemożliwe, ale znów w całości zgadzam się z @Nemo ...
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Niemożliwe, ale znów w całości zgadzam się z [usermention2=704 color=#BF0000]Nemo[/usermention2] ... ;)
Budowniczy Mostów pisze: ↑sobota 18 sty 2025, 23:17
Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów.
A jakie są według Was optymalne proporcje dla rodzajów kart Przygód?
Ja celuje w mniej więcej takie proporcje:
10% Zdarzeń
30% Wrogów
10% Nieznajomych
30% Przedmiotów i Magicznych Przedmiotów (łącznie z Mieszkami Złota)
10% Przyjaciół
10% Miejsc
Oczywiście mówimy tu o talii Przygód (talie Krain narożnych mają swoją specyfikę).
[quote="Budowniczy Mostów" post_id=205774 time=1737238642 user_id=11240] Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów.[/quote]
A jakie są według Was optymalne proporcje dla rodzajów kart Przygód? Ja celuje w mniej więcej takie proporcje: [list] 10% Zdarzeń [*] 30% Wrogów [*] 10% Nieznajomych [*] 30% Przedmiotów i Magicznych Przedmiotów (łącznie z Mieszkami Złota) [*] 10% Przyjaciół [*] 10% Miejsc[/list] Oczywiście mówimy tu o talii Przygód (talie Krain narożnych mają swoją specyfikę).
W mojej talii przygód proporcji nie ma (nie liczyłem, ale myślę, że ma co najmniej ze 3k kart), więc tu nie pomogę (za wyjątkiem tego, że jak dla mnie to proporcji w ogóle nie musi być). Ale ta Twoja propozycja też ma sens.
W mojej talii przygód proporcji nie ma (nie liczyłem, ale myślę, że ma co najmniej ze 3k kart), więc tu nie pomogę (za wyjątkiem tego, że jak dla mnie to proporcji w ogóle nie musi być). Ale ta Twoja propozycja też ma sens.
abubu pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 02:40
Niemożliwe, ale znów w całości zgadzam się z @Nemo ...
Z tej okazji zrób mi jakiś szablon!
[quote=abubu post_id=205781 time=1737250854 user_id=7964] Niemożliwe, ale znów w całości zgadzam się z [usermention2=704 color=#BF0000]Nemo[/usermention2] ... ;) [/quote]
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Budowniczy Mostów pisze: ↑sobota 18 sty 2025, 23:17
Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów.
Ja celuje w mniej więcej takie proporcje:
10% Zdarzeń
30% Wrogów
10% Nieznajomych
30% Przedmiotów i Magicznych Przedmiotów (łącznie z Mieszkami Złota)
10% Przyjaciół
10% Miejsc
Oczywiście mówimy tu o talii Przygód (talie Krain narożnych mają swoją specyfikę).
Ja w dodatku Plaga Nieumarłych celowałem w takie proporcje:
Zdarzenie 15% (ostatecznie zrobiłem 15%)
Wróg 35% (ostatecznie zrobiłem 40%)
Nieznajomy 15% (ostatecznie zrobiłem 13%)
Przedmiot i Przyjaciel 30% (ostatecznie zrobiłem 25%)
Miejsce 5% (ostatecznie zrobiłem 7%)
[quote=Piter post_id=205782 time=1737280813 user_id=7222] [quote="Budowniczy Mostów" post_id=205774 time=1737238642 user_id=11240] Dla mnie nie jest ważne ile jest kart całościowo, ale żeby na każde 100 kart z grubsza zgadzały się proporcje Zdarzeń, Przedmiotów, Przyjaciół, Miejsc, Nieznajomych i Wrogów.[/quote]
A jakie są według Was optymalne proporcje dla rodzajów kart Przygód? Ja celuje w mniej więcej takie proporcje: [list] 10% Zdarzeń [*] 30% Wrogów [*] 10% Nieznajomych [*] 30% Przedmiotów i Magicznych Przedmiotów (łącznie z Mieszkami Złota) [*] 10% Przyjaciół [*] 10% Miejsc[/list] Oczywiście mówimy tu o talii Przygód (talie Krain narożnych mają swoją specyfikę). [/quote]
Ja w dodatku Plaga Nieumarłych celowałem w takie proporcje: Zdarzenie 15% (ostatecznie zrobiłem 15%) Wróg 35% (ostatecznie zrobiłem 40%) Nieznajomy 15% (ostatecznie zrobiłem 13%) Przedmiot i Przyjaciel 30% (ostatecznie zrobiłem 25%) Miejsce 5% (ostatecznie zrobiłem 7%)
Ja nie stosuje żadnych proporcji, wtedy gra jest dla mnie bardziej zaskakująca. Czasem mam dwa stosy Przygód, Miasta, WKO itd. i losujemy po jednej karcie, na zmianę, raz z jednego raz z drugiego.
Ja nie stosuje żadnych proporcji, wtedy gra jest dla mnie bardziej zaskakująca. Czasem mam dwa stosy Przygód, Miasta, WKO itd. i losujemy po jednej karcie, na zmianę, raz z jednego raz z drugiego.
ModulO pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 15:33
Czyli dodatek Plaga Nieumarłych od początku celował w dużą ilość Wrogów i kart, które miały być większym wyzwaniem dla Poszukiwaczy niż bazowa talia, tak?
Tylko 7% Miejsc
[quote=ModulO post_id=205787 time=1737297217 user_id=7080] Ja w dodatku Plaga Nieumarłych celowałem w takie proporcje: Zdarzenie 15% (ostatecznie zrobiłem 15%) Wróg 35% (ostatecznie zrobiłem 40%) Nieznajomy 15% (ostatecznie zrobiłem 13%) Przedmiot i Przyjaciel 30% (ostatecznie zrobiłem 25%) Miejsce 5% (ostatecznie zrobiłem 7%) [/quote]
Czyli dodatek Plaga Nieumarłych od początku celował w dużą ilość Wrogów i kart, które miały być większym wyzwaniem dla Poszukiwaczy niż bazowa talia, tak? Tylko 7% Miejsc :upside_down_face:
JollyRoger pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 15:38
To jest ciekawy pomysł, by oprócz kart Przygód, na głównej planszy czasami losować karty z innych talii.
Trochę już myślałem nad podobnym rozwiązaniem, żeby tu zaimplementować - ale jeszcze ostatecznych wniosków nie mam.
[quote=JollyRoger post_id=205788 time=1737297484 user_id=13289] Ja nie stosuje żadnych proporcji, wtedy gra jest dla mnie bardziej zaskakująca. Czasem mam dwa stosy Przygód, Miasta, WKO itd. i losujemy po jednej karcie, na zmianę, raz z jednego raz z drugiego.[/quote]
To jest ciekawy pomysł, by oprócz kart Przygód, na głównej planszy czasami losować karty z innych talii. Trochę już myślałem nad podobnym rozwiązaniem, żeby tu zaimplementować - ale jeszcze ostatecznych wniosków nie mam.
To jest ciekawy pomysł, by oprócz kart Przygód, na głównej planszy czasami losować karty z innych talii.
Trochę już myślałem nad podobnym rozwiązaniem, żeby tu zaimplementować - ale jeszcze ostatecznych wniosków nie mam.
@Jolly'emu myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony).
[quote=Piter post_id=205790 time=1737297928 user_id=7222] [quote=JollyRoger post_id=205788 time=1737297484 user_id=13289] Ja nie stosuje żadnych proporcji, wtedy gra jest dla mnie bardziej zaskakująca. Czasem mam dwa stosy Przygód, Miasta, WKO itd. i losujemy po jednej karcie, na zmianę, raz z jednego raz z drugiego.[/quote]
To jest ciekawy pomysł, by oprócz kart Przygód, na głównej planszy czasami losować karty z innych talii. Trochę już myślałem nad podobnym rozwiązaniem, żeby tu zaimplementować - ale jeszcze ostatecznych wniosków nie mam. [/quote]
[usermention2=13289 color=#000000]Jolly'emu[/usermention2] myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony).
@Jolly'emu myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony).
Tak @Mały Nemo dokładnie to miałem na myśli ale może nie jasno napisałem.
[quote="Mały Nemo" post_id=205791 time=1737300039 user_id=704] [quote=Piter post_id=205790 time=1737297928 user_id=7222] [quote=JollyRoger post_id=205788 time=1737297484 user_id=13289] Ja nie stosuje żadnych proporcji, wtedy gra jest dla mnie bardziej zaskakująca. Czasem mam dwa stosy Przygód, Miasta, WKO itd. i losujemy po jednej karcie, na zmianę, raz z jednego raz z drugiego.[/quote]
To jest ciekawy pomysł, by oprócz kart Przygód, na głównej planszy czasami losować karty z innych talii. Trochę już myślałem nad podobnym rozwiązaniem, żeby tu zaimplementować - ale jeszcze ostatecznych wniosków nie mam. [/quote]
[usermention2=13289 color=#000000]Jolly'emu[/usermention2] myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony). [/quote]
Tak [usermention2=704 color=#BF0000]Mały Nemo[/usermention2] dokładnie to miałem na myśli ale może nie jasno napisałem.
Mały Nemo pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 16:20@Jolly'emu myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony).
Tak @Mały Nemo dokładnie to miałem na myśli ale może nie jasno napisałem.
Tak też zrozumiałem. A czy starcza wtedy Ci @JollyRoger kart z talii np Miasta / Otchłani, skoro naprzemiennie (a w tych taliach jest sporo mniej kart niż Przygód).
Czy może masz dodrukowane jakieś dodatkowe karty do tych talii?
[quote=JollyRoger post_id=205792 time=1737302482 user_id=13289] [quote="Mały Nemo" post_id=205791 time=1737300039 user_id=704] [usermention2=13289 color=#000000]Jolly'emu[/usermention2] myślę, że chodziło o to, że zamiast jednego wielkiego stosu kart Przygód ma 2 mniejsze stosy i losuje się raz z jednego, a raz z drugiego stosu (lub każdy losuje z tego stosu, który jest mu bardziej bliższy lub jest bardziej ulubiony). [/quote] Tak [usermention2=704 color=#BF0000]Mały Nemo[/usermention2] dokładnie to miałem na myśli ale może nie jasno napisałem. [/quote]
Tak też zrozumiałem. A czy starcza wtedy Ci [usermention2=13289 color=#000000]JollyRoger[/usermention2] kart z talii np Miasta / Otchłani, skoro naprzemiennie (a w tych taliach jest sporo mniej kart niż Przygód). Czy może masz dodrukowane jakieś dodatkowe karty do tych talii?
@Piter kart mi nie brakuje ponieważ mam sporo dodatków autorskich do tych "krain' takich jak np. Bank, Apteka, Deus Machina itp.
[usermention2=7222 color=#000000]Piter[/usermention2] kart mi nie brakuje ponieważ mam sporo dodatków autorskich do tych "krain' takich jak np. Bank, Apteka, Deus Machina itp.
Piter pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 11:00
Cztery lata temu u mnie w kartach Przygód zbieranych kilka lat przy różnych okazjach proporcja wyszła taka. To nie są wszystkie karty, tylko karty typu „różne”.
Od tamtej pory do każdej setki dołożyłem Wrogów i złota. Sprawdza się dobrze.
[quote=Piter post_id=205782 time=1737280813 user_id=7222] A jakie są według Was optymalne proporcje dla rodzajów kart Przygód? [/quote]Cztery lata temu u mnie w kartach Przygód zbieranych kilka lat przy różnych okazjach [url=https://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?p=190847#p190847]proporcja wyszła taka[/url]. To nie są wszystkie karty, tylko karty typu „różne”. Od tamtej pory do każdej setki dołożyłem Wrogów i złota. Sprawdza się dobrze.
ModulO pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 15:33
Czyli dodatek Plaga Nieumarłych od początku celował w dużą ilość Wrogów i kart, które miały być większym wyzwaniem dla Poszukiwaczy niż bazowa talia, tak?
Tylko 7% Miejsc
Dokładnie. Celowo dużo wrogów bo miało tak właśnie być Nie lubię za bardzo miejsc po zapychają planszę, no chyba ze dopiszesz ze po rozpatrzeniu odrzucasz kartę.
Analizowałem dość dokładnie ten temat i biorąc pod uwagę oficjalną grę i oficjalne dodatki to rozkład jest następujący:
Zdarzenie 13,68%
Wróg 34,21%
Nieznajomy 10,17%
Przedmioty 23,66%
Przyjaciel 9,14%
Miejsce 9,14%
[quote=Piter post_id=205789 time=1737297786 user_id=7222] [quote=ModulO post_id=205787 time=1737297217 user_id=7080] Ja w dodatku Plaga Nieumarłych celowałem w takie proporcje: Zdarzenie 15% (ostatecznie zrobiłem 15%) Wróg 35% (ostatecznie zrobiłem 40%) Nieznajomy 15% (ostatecznie zrobiłem 13%) Przedmiot i Przyjaciel 30% (ostatecznie zrobiłem 25%) Miejsce 5% (ostatecznie zrobiłem 7%) [/quote]
Czyli dodatek Plaga Nieumarłych od początku celował w dużą ilość Wrogów i kart, które miały być większym wyzwaniem dla Poszukiwaczy niż bazowa talia, tak? Tylko 7% Miejsc :upside_down_face: [/quote]
Dokładnie. Celowo dużo wrogów bo miało tak właśnie być :) Nie lubię za bardzo miejsc po zapychają planszę, no chyba ze dopiszesz ze po rozpatrzeniu odrzucasz kartę.
Analizowałem dość dokładnie ten temat i biorąc pod uwagę oficjalną grę i oficjalne dodatki to rozkład jest następujący: Zdarzenie 13,68% Wróg 34,21% Nieznajomy 10,17% Przedmioty 23,66% Przyjaciel 9,14% Miejsce 9,14%
ModulO pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 19:50
Analizowałem dość dokładnie ten temat i biorąc pod uwagę oficjalną grę i oficjalne dodatki to rozkład jest następujący:
Zdarzenie 13,68%
Wróg 34,21%
Nieznajomy 10,17%
Przedmioty 23,66%
Przyjaciel 9,14%
Miejsce 9,14%
Fajnie, że udało Ci się kiedyś to policzyć - daje dobry podgląd na to, jak podejść do tych proporcji, gdy tworzysz coś samemu.
Mniej więcej się to pokrywa z tym co u mnie wyszło, ale z małym wyjątkiem: jest tu więcej Zdarzeń a mniej Przedmiotów, ale zapewne to przez Księżycowe Zdarzenia, których całkiem sporo dochodzi w 'Wilkołaku'.
Dodano po 2 minutach 37 sekundach:
Budowniczy Mostów pisze: ↑niedziela 19 sty 2025, 19:48
Cztery lata temu u mnie w kartach Przygód zbieranych kilka lat przy różnych okazjach proporcja wyszła taka. To nie są wszystkie karty, tylko karty typu „różne”.
Od tamtej pory do każdej setki dołożyłem Wrogów i złota. Sprawdza się dobrze.
Ciekawe statystyki - zaskoczeniem dla mnie jest duża ilość Zdarzeń i Wrogów, a mało Magicznych Przedmiotów i Miejsc.
Tak czy siak, każda kombinacja ma swoje plusy i minusy
[quote=ModulO post_id=205811 time=1737312627 user_id=7080] Analizowałem dość dokładnie ten temat i biorąc pod uwagę oficjalną grę i oficjalne dodatki to rozkład jest następujący: Zdarzenie 13,68% Wróg 34,21% Nieznajomy 10,17% Przedmioty 23,66% Przyjaciel 9,14% Miejsce 9,14%[/quote]
Fajnie, że udało Ci się kiedyś to policzyć - daje dobry podgląd na to, jak podejść do tych proporcji, gdy tworzysz coś samemu. Mniej więcej się to pokrywa z tym co u mnie wyszło, ale z małym wyjątkiem: jest tu [b]więcej Zdarzeń[/b] a [b]mniej Przedmiotów[/b], ale zapewne to przez Księżycowe Zdarzenia, których całkiem sporo dochodzi w 'Wilkołaku'.
[size=85][color=green]Dodano po 2 minutach 37 sekundach: [/color][/size] [quote="Budowniczy Mostów" post_id=205808 time=1737312529 user_id=11240] Cztery lata temu u mnie w kartach Przygód zbieranych kilka lat przy różnych okazjach [url=https://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?p=190847#p190847]proporcja wyszła taka[/url]. To nie są wszystkie karty, tylko karty typu „różne”. Od tamtej pory do każdej setki dołożyłem Wrogów i złota. Sprawdza się dobrze. [/quote]
Ciekawe statystyki - zaskoczeniem dla mnie jest duża ilość Zdarzeń i Wrogów, a mało Magicznych Przedmiotów i Miejsc. Tak czy siak, każda kombinacja ma swoje plusy i minusy :)
Mały Nemo pisze: ↑poniedziałek 27 sty 2025, 19:52
Ostatnio obserwowałem grę @Pitera w Robinsona Crusoe i grany scenariusz nazywał się uratować Jenny.
Dokładnie tak, nieszczęsna Jenny była członkiem naszej ekipy rozbitków, ale niestety wylądowała na osobnej wyspie i trzeba było zbudować tratwę i popłynąć po nią, żebu nie umarła z głodu
W czasie gry (nie pamiętam kto) przypomniał nam ta piosenkę.
[quote="Mały Nemo" post_id=205915 time=1738003959 user_id=704] Ostatnio obserwowałem grę [usermention2=7222 color=#000000]Pitera[/usermention2] w Robinsona Crusoe i grany scenariusz nazywał się uratować Jenny.[/quote]
Dokładnie tak, nieszczęsna Jenny była członkiem naszej ekipy rozbitków, ale niestety wylądowała na osobnej wyspie i trzeba było zbudować tratwę i popłynąć po nią, żebu nie umarła z głodu :upside_down_face: W czasie gry (nie pamiętam kto) przypomniał nam ta piosenkę.