heja, pare pytań od początkującego talismaniaka
- rozumiem, że w edycji 5 znajdując innego poszukiwacza MUSZĘ podjąć z nim walkę to w takim razie jeśli go pokonam co dzieje się z kartami przygód na danym polu? Rozpatruje je zgodnie z kolejnością czy są ignorowane?
- jesli na polu leżą przedmioty i je biore/nie biore to i tak rozpatruję się to co nakazuje pole?
- na moście strażnika jeśli jest jakaś karta przygody to rozpatruje się ją pierwsza, a potem dochodzi do walki z strażnikiem?
- czy w wewnętrznej krainie mogę używać czarów? np:. wymnknąć się wilkołakowi, albo teleportować się?
dzięki wielkie za podopwiedzi!
Karty na stole
- Rogo
-
Re: Karty na stole
Zgodnie z instrukcją nie musisz, strona 18:
SPOTKANIA W KRAINIE ŚRODKOWEJ I ZEWNĘTRZNEJ • Kiedy zakończysz ruch, musisz albo odbyć spotkanie wynikające z obszaru, na którym się znajdziesz, albo spotkać Poszukiwacza, który przebywa na tym obszarze. Nie możesz wykonać obu tych działań.
Tak.
Tylko rozpatrujesz kartę. Przeczytaj na stronie 17 jak wygląda przekraczanie mostu strażnika.
Zaklęć możesz używać ale akurat nie tych dwóch, bo zgodnie z instrukcją:
Żadne Zaklęcie nie działa na Istoty napotkane w Krainie Wewnętrznej, takie jak Diabły na obszarze Otchłani.
A Teleportacja ma napisane, że stosuje się jej zamiast rzutu kością za tych, a tego rzutu w krainie wewnętrznej nie ma.
Ja nawet nie mam Talismana.