Karty na stole

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Bloodek [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
Karty na stole

Post autor: Bloodek »

heja, pare pytań od początkującego talismaniaka
- rozumiem, że w edycji 5 znajdując innego poszukiwacza MUSZĘ podjąć z nim walkę to w takim razie jeśli go pokonam co dzieje się z kartami przygód na danym polu? Rozpatruje je zgodnie z kolejnością czy są ignorowane?
- jesli na polu leżą przedmioty i je biore/nie biore to i tak rozpatruję się to co nakazuje pole?
- na moście strażnika jeśli jest jakaś karta przygody to rozpatruje się ją pierwsza, a potem dochodzi do walki z strażnikiem?
- czy w wewnętrznej krainie mogę używać czarów? np:. wymnknąć się wilkołakowi, albo teleportować się?
dzięki wielkie za podopwiedzi!

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Re: Karty na stole

Post autor: Rogo »

Bloodek pisze: poniedziałek 13 sty 2025, 01:33 - rozumiem, że w edycji 5 znajdując innego poszukiwacza MUSZĘ podjąć z nim walkę to w takim razie jeśli go pokonam co dzieje się z kartami przygód na danym polu? Rozpatruje je zgodnie z kolejnością czy są ignorowane?
Zgodnie z instrukcją nie musisz, strona 18:
SPOTKANIA W KRAINIE ŚRODKOWEJ I ZEWNĘTRZNEJ • Kiedy zakończysz ruch, musisz albo odbyć spotkanie wynikające z obszaru, na którym się znajdziesz, albo spotkać Poszukiwacza, który przebywa na tym obszarze. Nie możesz wykonać obu tych działań.
Bloodek pisze: poniedziałek 13 sty 2025, 01:33 - jesli na polu leżą przedmioty i je biore/nie biore to i tak rozpatruję się to co nakazuje pole?
Tak.
Bloodek pisze: poniedziałek 13 sty 2025, 01:33 - na moście strażnika jeśli jest jakaś karta przygody to rozpatruje się ją pierwsza, a potem dochodzi do walki z strażnikiem?
Tylko rozpatrujesz kartę. Przeczytaj na stronie 17 jak wygląda przekraczanie mostu strażnika.
Bloodek pisze: poniedziałek 13 sty 2025, 01:33 - czy w wewnętrznej krainie mogę używać czarów? np:. wymnknąć się wilkołakowi, albo teleportować się?
Zaklęć możesz używać ale akurat nie tych dwóch, bo zgodnie z instrukcją:
Żadne Zaklęcie nie działa na Istoty napotkane w Krainie Wewnętrznej, takie jak Diabły na obszarze Otchłani.
A Teleportacja ma napisane, że stosuje się jej zamiast rzutu kością za tych, a tego rzutu w krainie wewnętrznej nie ma.

Ja nawet nie mam Talismana.
ODPOWIEDZ