Po ostatniej rozgrywce w piątą edycję, postanowiłem przeczytać całą instrukcję.
I nagle patrzę, że jest akapit o porzucaniu kart, ale w sposób w jaki tego nigdy nie wykorzystywałem. Zastanawiam się czy interface cyfrowej edycji 4,5 mnie skrzywił, czy jest to nowość, której nie oznaczono odpowiednim symbolem.
Otóż, kartę (Przyjaciela, Przedmiot) można odrzucić w dowolnym momencie.
I ten dowolny moment może wypaść po wykonaniu ruchu, ale przed losowaniem karty z instrukcji Obszaru....
Co oznacza, że mogę wywalić jakiś śmieć, żeby nie przeżywać żadnej Przygody i nie ciągnąc karty bo właśnie sprawiłem, że jakaś już tu jest...
To jest nowość?
Czy zawsze tak było i tylko ja o tym nigdy nie pamiętałem?
EDIT:
Właśnie odpaliłem Talizman 4,5 Digital, wziąłem sobie jakąś postać która zaczyna z mieczem i zbroją i patrzę, że tak to już działało w 4,5... Mogę sobie po ruchu, rozwinąć swoje karty z menu bocznego, kliknąć np Miecz i dać na nim odrzuć i koniec, nie badam obszaru z dociąganiem karty... Jest to zaszyta w menu opcja...
Czyli jedna zmiana, to taka, że teraz już Talizmany się do tego nie nadają... Bo można mieć TYLKO JEDEN i NIE MOŻNA GO ODRZUCAĆ ale za to ów jest "drobiazgiem".
To teraz muszę wygrzebać instrukcję i sprawdzić czy to bug z edycji 4,5 digital,
czy nigdy nie myślałem o takim wykorzystywaniu śmieci, żeby zabezpieczyć obszar przed przygodami jak kręcę się wokoło kaplicy...
Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru. (T5 doprecyzowuje te zasady!)
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
• Pająki - Posty: 1132
Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru. (T5 doprecyzowuje te zasady!)
Ostatnio zmieniony czwartek 15 sie 2024, 09:39 przez the MackaN, łącznie zmieniany 3 razy.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
Re: Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru.
Od 1. edycji tak bylo mozna.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
Re: Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru.
Znalazłem zapis o Porzucaniu Przyjaciół i Przedmiotów w T4,5... Jest mało precyzyjny i nie podaje żadnych przykładowych sytuacji, czyli mogło to już tak działać w 4,5 ale nigdy nie interpretowałem tego w ten sposób, myślałem, że właśnie porzucone rzeczy traktowane są wyjątkowo,
bo skoro nie mogę ich ponownie podnieść, to nie traktuję ich jeszcze w tej turze jakby tam leżały.
Jednak T5 pokazuje, że się myliłem
Dodano po 7 minutach 22 sekundach:
I jeszcze zapis z instrukcji z MiM... też nigdy go nie interpretowałem jak w T5.... Bo skoro nie mogę zabrać przyjaciół ani przedmiotów z pola na którym je rzuciłem to ich nie rozpatruje normalnie a skoro nie rozpatruje ich normalnie to znaczy że dla potrzeb pola nie istnieją jeszcze, zaistnieją po mojej turze..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
Re: Porzucanie kart tuż przed badaniem Obszaru. (T5 doprecyzowuje te zasady!)
U nas tego typu ekstremalne przemyślenia pojawiają się najczęściej w ostatniej fazie gry, kiedy każdy chce wygrać i ciągnie zasady w swoją stronę komplikując najprostsze zapisy. Spokojnie przyjacielu, to proste – jeśli porzucasz Przedmiot na obszarze nakazującym losowanie karty, nie losujesz karty (bo jakaś już tam jest). Porzuconego Przedmiotu nie możesz zabrać z powrotem w trakcie badania obszaru, bo byłoby to po prostu bez sensu. Gra nie miałaby sensu. To po prostu zdroworozsądkowa i dobra zasada, więcej nie trzeba w niej widziećthe MackaN pisze: ↑czwartek 15 sie 2024, 09:48 skoro nie mogę zabrać przyjaciół ani przedmiotów z pola na którym je rzuciłem to ich nie rozpatruje normalnie a skoro nie rozpatruje ich normalnie to znaczy że dla potrzeb pola nie istnieją jeszcze, zaistnieją po mojej turze..
Dodano po 35 sekundach:
Zawsze tak było. Tak to pan Harris wymyślił.
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
Ja rozłożyłem edycję piątą dosłownie wczoraj, w gronie ludzi którzy ostatni raz grali w Magię i Miecz 20 lat temu i nigdy do niej nie wracali przez te lata... Są zupełnie innym typem gracza i extrymalne przemyślenia pojawiły się w 3 rundzie rozgrywki... A mi nie dają spać do teraz...

- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
the MackaN pisze: ↑piątek 16 sie 2024, 01:06 wczoraj, w gronie ludzi którzy ostatni raz grali w Magię i Miecz 20 lat temu i nigdy do niej nie wracali przez te lata... Są zupełnie innym typem gracza i extrymalne przemyślenia pojawiły się w 3 rundzie rozgrywki... A mi nie dają spać do teraz...![]()
![]()