[TMiM] Pytanko do graczy grających z planszami fanowskimi
-
-
[TMiM] Pytanko do graczy grających z planszami fanowskimi
Otóż bardzo lubię dodatki które dodają nowe krainy do zwiedzania i planuję zebrać i używać większości. To jednak oznacza konflikt między dodatkami nekropolia, las, i nawiedzony las. W załączonym obrazku narysowałem mój pomysł na złożenie tego wszystkiego w coś grywalnego, ale chciałbym jeszcze się zapytać czy może ktoś ma jakieś lepsze pomysły.
Rozważam dodanie jeszcze dodatków ukryta dolina i przestworza, ale nie wiem gdzie je upchnąć (wiem że przestworza idą nad krainę wewnętrzną, ale nie podoba mi się rozkładanie chybotliwej struktury na planszy do gry).
PS: Narysowane bo jeszcze żadnego prócz oficjalnych nie mam, więc jeśli macie jakieś sugestie co do kolejności zakupu, z radością je usłyszę.
Rozważam dodanie jeszcze dodatków ukryta dolina i przestworza, ale nie wiem gdzie je upchnąć (wiem że przestworza idą nad krainę wewnętrzną, ale nie podoba mi się rozkładanie chybotliwej struktury na planszy do gry).
PS: Narysowane bo jeszcze żadnego prócz oficjalnych nie mam, więc jeśli macie jakieś sugestie co do kolejności zakupu, z radością je usłyszę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
Re: [TMiM] Pytanko do graczy grających z planszami fanowskimi
Konfiguruj jak chcesz i się nie przejmuj. Czasem rozłożysz taki układ, czasem inny. To też będzie zależeć od towarzystwa z jakim zagrasz.
A od święta ułożysz wszystkie plansze
PS. Przestworza odpuść, bo są słabe.
A od święta ułożysz wszystkie plansze
PS. Przestworza odpuść, bo są słabe.
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kontrakty - Posty: 570
Nie znajdę tego teraz ale na forum Boardgame Geek gość opisywał grę z dwiema głównymi planszami - podstawową i Kataklizmem. Jedna reprezentowała jasny a druga ciemny świat Talisman'a. Łączyło je długie, wąskie przejście miedzy światami wypełnione losowymi kartami terenu z wyjściami w Ukrytych Dolinach. Plansze leżały na tyle daleko od siebie, że mozna było używać ośmiu plansz narożnych.
Planuję w przyszłości zmajstrować taką mega-planszę dodając na rogach Nawiedzony Las, Nekropolię, i może Smocze i Mroczne Ziemie Azoic'a.
Możesz spróbować włączyć ten pomysł do swojego projektu.
Jutro postaram się znaleźć ten wątek na BGG i wrzucić go tutaj.
Planuję w przyszłości zmajstrować taką mega-planszę dodając na rogach Nawiedzony Las, Nekropolię, i może Smocze i Mroczne Ziemie Azoic'a.
- Odyn
-
Felis, planujesz rozgrywać swoje partie na boisku do kosza?Felis1977 pisze: ↑wtorek 08 sie 2023, 22:52 Nie znajdę tego teraz ale na forum Boardgame Geek gość opisywał grę z dwiema głównymi planszami - podstawową i Kataklizmem. Jedna reprezentowała jasny a druga ciemny świat Talisman'a. Łączyło je długie, wąskie przejście miedzy światami wypełnione losowymi kartami terenu z wyjściami w Ukrytych Dolinach. Plansze leżały na tyle daleko od siebie, że mozna było używać ośmiu plansz narożnych.
"Więcej Życie nie pozwoli rozdzielić, niż Śmierć połączyć może." Percy Shelley
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
- Bartigol
-
Pogromca Dziecięcych Uśmiechów - Posty: 515
Obczaj:Quadruplay pisze: ↑wtorek 08 sie 2023, 21:19 chciałbym jeszcze się zapytać czy może ktoś ma jakieś lepsze pomysły.
viewtopic.php?t=10105&view=unread#unread
- husar
-
A może rozwiązanie jakie używają modelarze kolejowi. W centrum makiety jest przerwa między stołami/dziura w stole i przechodząc dołem prowadzą prace modelarskie/naprawy...
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 807
Podoba się, ale:)
Bardzo podoba się klimatyczne skojażenie i połączenie ze sobą fanowskich dodatków z oficjalnymi tzn.
1."Góry" z "Krainami Wschodu" (wiadomo "Dach Świata")
2."Miasto" z "Kazamatami Skavenów" (kanały to i szczury)
3."Podziemia" z "Nekropolią" (nigdy nie wiadomo gdzie się przekopiesz)
4."Las" z "Nawiedzonym Lasem" (nie mam pojęcia)
ALE skoro już ustaliliśmy gdzie jest Wschód ("Krainy Wschodu" są na Wschodzie (Wschód to taki Zachód, tyle że w drugą stronę)) to czy Krainy Północy nie powinny znajdować się za Nawiedzonym Lasem a Krainy Południa tam gdzie Osada Portowa?
Od siebie:
1."Bezdroża" umieściłbym między "Nawiedzonym Lasem" a "Krainami Wschodu".
2."Osadę Portową" i "Bezkresne Morze" między "Nekropolią" i "Kazamatami Skavenów"
Można by wtedy żeglować po Bezkresnym Morzu, dopłynąć do krawędzi planszy i... wypłynąć na krawędzi z drugiej strony planszy.
Ogólnie fajnie by było opłynąć całość morzem przy krawędzi planszy.
W wolnej chwili narysuję.
Projekt BARDZO fajny! Rozwijaj temat, patrzę i podziwiam
Polecam zobaczyć planszę kolegi Bartigola!
Bardzo podoba się klimatyczne skojażenie i połączenie ze sobą fanowskich dodatków z oficjalnymi tzn.
1."Góry" z "Krainami Wschodu" (wiadomo "Dach Świata")
2."Miasto" z "Kazamatami Skavenów" (kanały to i szczury)
3."Podziemia" z "Nekropolią" (nigdy nie wiadomo gdzie się przekopiesz)
4."Las" z "Nawiedzonym Lasem" (nie mam pojęcia)
ALE skoro już ustaliliśmy gdzie jest Wschód ("Krainy Wschodu" są na Wschodzie (Wschód to taki Zachód, tyle że w drugą stronę)) to czy Krainy Północy nie powinny znajdować się za Nawiedzonym Lasem a Krainy Południa tam gdzie Osada Portowa?
Od siebie:
1."Bezdroża" umieściłbym między "Nawiedzonym Lasem" a "Krainami Wschodu".
2."Osadę Portową" i "Bezkresne Morze" między "Nekropolią" i "Kazamatami Skavenów"
Można by wtedy żeglować po Bezkresnym Morzu, dopłynąć do krawędzi planszy i... wypłynąć na krawędzi z drugiej strony planszy.
Ogólnie fajnie by było opłynąć całość morzem przy krawędzi planszy.
W wolnej chwili narysuję.
Projekt BARDZO fajny! Rozwijaj temat, patrzę i podziwiam
Polecam zobaczyć planszę kolegi Bartigola!
- Felis1977
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Zaraz. Kto i kiedy ustalił strony świata w Talisman'ie? Nie pytam, żeby trolować bo naprawdę nie wiem. No i czy to z oficjalnych źródeł czy na zasadzie umowy społeczności?
Ja zawsze sobie wyobrażałem powstające Krainy Zachodu za Bezkresnym Morzem ale to się nie zgadza z tą wielką mapą skompilowaną chyba przez @Valdiego.
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 807
Autor ustalił. Skoro skojarzył dodatek "Góry" z "Krainami Wschodu" to analogicznie można wyznaczyć pozostałe kierunki.Felis1977 pisze: ↑poniedziałek 16 paź 2023, 22:51Zaraz. Kto i kiedy ustalił strony świata w Talisman'ie? Nie pytam, żeby trolować bo naprawdę nie wiem. No i czy to z oficjalnych źródeł czy na zasadzie umowy społeczności?
Ja zawsze sobie wyobrażałem powstające Krainy Zachodu za Bezkresnym Morzem ale to się nie zgadza z tą wielką mapą skompilowaną chyba przez @Valdiego.
Oczywiście przyjmując za punkt orientacyjny obszar "Koronę Władzy".
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4417
Na Morzu, nawiasem mówiąc, „(...) cztery gwiazdy, które Żeglarzom wskazują drogę. Elaen prowadzi ku Krainom, Nurrih wskazuje obszary skute lodem, Syllbis ciepłe morza, a Rivv wiedzie ku nieznanemu (...)”.Felis1977 pisze: ↑poniedziałek 16 paź 2023, 22:51 Zaraz. Kto i kiedy ustalił strony świata w Talisman'ie? Nie pytam, żeby trolować bo naprawdę nie wiem. No i czy to z oficjalnych źródeł czy na zasadzie umowy społeczności?
Ja zawsze sobie wyobrażałem powstające Krainy Zachodu za Bezkresnym Morzem ale
Czyli patrząc na mapę Morza: zimno jest po lewej, gorąco po prawej itd. Strony świata wskazywane przez gwiazdy są obrócone względem naszych map, co wpisuje się — przynajmniej moim zdaniem — w baśniową fabułę Talismana.
Oczywiście, jak się planszę położy bokiem, to wszystko wraca do normy
- abubu
-
Nie lepiej na płask?
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje