Heroes of Might & Magic III: The Board Game

Wszelkie inne gry.
Awatar użytkownika
Kiiro Yakumo
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Re: Heroes of Might & Magic III: The Board Game

Post autor: Kiiro Yakumo »

Kaktus+ pisze: poniedziałek 13 gru 2021, 12:49 według mnie będzie lipa

kiedyś już było podejście do herosów zrobione z błogosławieństwem Ubisoftu: https://boardgamegeek.com/boardgame/108 ... gic-heroes
I właśnie dlatego pewnie padło, bo Ubisoft zaczął się mieszać :P
loooki pisze: poniedziałek 13 gru 2021, 20:53 sama losowosc mapy by byla do zrobienia jakos losowanymi obszarami
Carcassonne przychodzi na myśl jako potencjalna opcja. Zamiast dużej planszy to poszatkowana w klocki/elementy. Opcjonalnie Descent - nie mylić ze starą dobrą serią gier komputerowych :P - gdzie fragmenty planszy są częściowo ustalone z góry ale nadal można je ustawiać w różne układy. A to raptem dwie opcje :D

Obrazek
Awatar użytkownika
Kiiro Yakumo
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: Kiiro Yakumo »

Jest filmik w sprawie tej gry, świeża sprawa z wczoraj.

https://yewtu.be/watch?v=WuWOlAGEe5Q

Obrazek
Awatar użytkownika
JollyRoger
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów

Post autor: JollyRoger »

Czy ktoś z Szanownego Grona wspiera albo zamierz wesprzeć HEROESA ? Ja chciałem wesprzeć ale po wpisaniu danych karty powinienem zaznaczyć, że rozumiem, że mogę nie dostać nagrody ale strona nawala. Tylko ja tak mam czy u Was jest to samo ?

"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
Awatar użytkownika
Maletz
Astropata
Astropata
Astropata
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Maletz »

Ja pass, wolę klasycznego digitala za 35 zyla :)

Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

JollyRoger pisze: niedziela 20 lis 2022, 15:51 ale po wpisaniu danych karty powinienem zaznaczyć, że rozumiem, że mogę nie dostać nagrody
Typowa informacja chroniąca portal prowadzący zbiórkę przed tym że wydawca zniknie po zebraniu kwoty i nie wyśle Ci gry za rok - standard w Crownfundingu.

Herosów nie wspieram, nie jest to jakaś mega super gra (z tego co widziałem na recenzjach), mam co innego do wspierania. a tu jak będę chciał to poczekam na polską wersję od wydawcy bo prawie pewne że nie wyjdzie od jakiegoś wydawcy.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Bartigol
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Pogromca Dziecięcych Uśmiechów

Post autor: Bartigol »

Przestrzegam was bardzo przed wspieraniem tej kampanii, Archon Studio ma BARDZO złą historię poprzednich kampanii na kickstarterze: Alien vs Predator, Load, Chronicles - katastrofy, ludzie wpłacili pieniadze i wielu nie otrzymało produktów. Lepiej poczekać aż produkt trafi na półki sklepowe, kickstarter to duże ryzyko, zwłaszcza w przypadku tej firmy.

Awatar użytkownika
JollyRoger
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów

Post autor: JollyRoger »

Bartigol pisze: niedziela 27 lis 2022, 00:12 Przestrzegam was bardzo przed wspieraniem tej kampanii, Archon Studio ma BARDZO złą historię poprzednich kampanii na kickstarterze: Alien vs Predator, Load, Chronicles - katastrofy, ludzie wpłacili pieniadze i wielu nie otrzymało produktów. Lepiej poczekać aż produkt trafi na półki sklepowe, kickstarter to duże ryzyko, zwłaszcza w przypadku tej firmy.
Dzięki za info.

"Jak Palladyn szlachetnie, mieczem złączę lub zetnę"
Awatar użytkownika
ModulO
Astropata
Astropata
Astropata
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Bohaterowie Sanktuarium
Goblin Skarbnik
Plaga Nieumarłych
Spojrzenie Meduzy

Post autor: ModulO »

Bartigol pisze: niedziela 27 lis 2022, 00:12 Przestrzegam was bardzo przed wspieraniem tej kampanii, Archon Studio ma BARDZO złą historię poprzednich kampanii na kickstarterze: Alien vs Predator, Load, Chronicles - katastrofy, ludzie wpłacili pieniadze i wielu nie otrzymało produktów. Lepiej poczekać aż produkt trafi na półki sklepowe, kickstarter to duże ryzyko, zwłaszcza w przypadku tej firmy.
O_o o kurde wsparłem i to all in...

Awatar użytkownika
Bartigol
Gladiator
Gladiator
Gladiator
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Pogromca Dziecięcych Uśmiechów

Post autor: Bartigol »

ModulO pisze: niedziela 27 lis 2022, 21:27 O_o o kurde wsparłem i to all in...
Numer 3: https://boardgamegeek.com/geeklist/2474 ... -histories

Dodano po 3 minutach 42 sekundach:
Ja sam miałem syndrom FOMO i poszedłem all in ale jak zobaczyłem kto to robi to mój entuzjazm zgasł szybko. Teraz zostawiłem wsparcie na poziomie 1$ żeby mieć dostęp do pledge menadżera w kwietniu gdybym zmienił na zdanie, ale mimo wszystko sądzę że najrozsądniej będzie poczekać aż gra trafi do sklepów.

Dodano po 9 minutach 5 sekundach:
Kampania jeszcze trwa więc możesz jeszcze zmienić plegde.

Awatar użytkownika
ModulO
Astropata
Astropata
Astropata
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Pojedyncze Karty
Bohaterowie Sanktuarium
Goblin Skarbnik
Plaga Nieumarłych
Spojrzenie Meduzy

Post autor: ModulO »

Zaryzykuje, w końcu jakoś Ubisoft przekonali.

luk3Z
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

Post autor: luk3Z »

Kiiro Yakumo pisze: niedziela 17 paź 2021, 13:10 Jest jeszcze VCMI i w miarę się nadaje do grania single player albo multi przy jednym komputerze. Do online póki co tylko HotA z racji tego w jakich czasach Heroes 3 było tworzone...
Szkoda tylko, że HotA jest closed source, w efekcie VCMI kiedyś ją może prześcignąć i oby to zrobiło. Na plus działa pod Linux przez Proton z palca - w tym online - więc póki co ujdzie w praniu.
(...)
VCMI obecnie ma lobby i można grać na multi. Niemniej jednak gra już jest w 95% grywalna jak H3.
Discord VCMI: https://discord.gg/chBT42V

Awatar użytkownika
abubu [Autor tematu]
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Czy ktoś posiada / gra / grał? Jak tak, to jak wrażenia? Na BGG ma niby 8.1 ... ale to może być kwestia "sentymentu" (?).

Aktualnie startuje kampania z dodatkami, ale w jej ramach ma być dostępne również wszystko to, co w poprzedniej kampanii. Tak więc jest okazja ją (grę) zdobyć ponownie (aktualnie wszystko podobno jest wyprzedane).
Tutaj link: https://gamefound.com/pl/projects/archo ... -expansion

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

Nie bardzo widzę sens posiadania planszowej wersji. Gra się dłuży z tego co widziałem i to mimo uproszczeń. Chyba lepiej zostać przy oryginalnych Heroes 3 na komputer, chyba że ktoś jest ultra fanem i musi mieć planszówkę. Ale nie bardzo widzę sens przerzucania tego na planszę. Z długaśnych hexowych gier z armiami, zostanę jednak przy Mage Knight. Ale chętnie usłyszę inne opinie. Przymierzałem się do kupna, ale po gameplayach które widziałem uznałem, że nigdy tego nie wyjmę na stół... Bez sensu posiadać dla samego posiadania. :D

Awatar użytkownika
Berni
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Berni »

Nie posiadam, ale grałem.
Nudne i długie. W oczekiwaniu na swoją kolejkę można spokojnie iść na zakupy, a potem ugotować obiad.
Nie polecam. Chyba, że na maks dwie osoby to może by to w miarę chodziło...

Awatar użytkownika
abubu [Autor tematu]

Post autor: abubu »

No i git ... dzięki za opinie. Zatem raczej zaoszczędzone 1500zł.

PS. Z tym czekaniem na swoją turę to chyba oddali ducha oryginału (tryb "gorących krzeseł") ;)

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Berni
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Berni »

Jak lubicie HOMM 3, to moim zdaniem lepiej odpalić na kompie i pograć.
Gra ewidentnie leci na sentymencie graczy i jeżeli nie zmienią mechaniki to na trzech graczy jest długo i słabo, a na czterech to tragedia.
Grałem tylko raz na 4 osoby i wiem, że już nigdy do tej gry w takiej konfiguracji nie podejdę.
Na 3 osoby grałem dwa razy i też było słabo z czasem. Wynudziłem się strasznie. Serio - można obok rozłożyć np. Wielką pętlę i rozgrywać wyścigi - będzie wtedy się przyjemnie czas spędzało pomiędzy turami ;)
Gra jest ładna - to fakt.
Gra ma tragiczny downtime - to fakt. Myślałem, że MK na więcej niż dwie osoby tragicznie muli, ale HOMM przebija to kilkukrotnie...
Mimo, że jestem kolekcjonerem planszówek, to tego nie kupiłem i nie wesprę. Dla mnie ta gra to tragedia. Trzeba by poprawić mechanikę lub zrobić po prostu bitewniaka z tego, bo figsy są prześliczne i można sobie walki jak na kompie robić. W takiej wersji ta gra by mogła zaistnieć i nie zamulać ;)

elvis.ps
Niziołek
Niziołek
Niziołek

Post autor: elvis.ps »

Zgadzam się z kolegą powyżej - gra wygląda jak czyste złoto, genialne figurki, piękna plansza, dziesiątki rozszerzeń itd. Ale raz, że ceny zwalają z nóg, ktoś mający chęć skompletować wszystko musiałby sprzedać nerkę i śledzionę, a i to mogłoby być mało... Ewidentny skok na kasę boomerów :-/ Jeśli do tego jeszcze taka zamuła podczas grania w 2+ graczy - wielka szkoda jednym słowem... Potencjał był, a wyszło tak, jakby Ubisoft to robił XD

Awatar użytkownika
Michael
Filozof
Filozof
Filozof
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Poszukiwacze z Talismana
Zbrojownia Szalonego Gnoma

Post autor: Michael »

Na stronie Archon Studio pojawiła się zakładka nowej gry HOMM Battles. Wychodzi na to, że robią bitewniaka. Szczegółów brak.
https://archon-studio.com/hommbattles

Given the choice - whether to rule a corrupt and failing empire, or to challenge the Fates for another throw, a better throw against one's destiny - what was to do?

Tell me about the loneliness of good. Is it equal to the loneliness of evil?"
ODPOWIEDZ