Najlepiej traktować Strażnika i Wrota jako jedne pole i WYBRAĆ jedno życzenie (skoro to ma być życzenie jaki sens losować kostką? ) i po kłopocie. Ani zbyt prosto, ani zbyt trudno.
Względem Osady 1-2 traktować jako 1 i również będzie po zawodach
Mam tą grę od około 10-ciu lat i jeszcze nie wymieniałem w niej baterii
Pozdrawiam:)
eM
Najlepiej traktować Strażnika i Wrota jako jedne pole i WYBRAĆ jedno życzenie (skoro to ma być życzenie jaki sens losować kostką? ;) ) i po kłopocie. Ani zbyt prosto, ani zbyt trudno. Względem Osady 1-2 traktować jako 1 i również będzie po zawodach
Mam tą grę od około 10-ciu lat i jeszcze nie wymieniałem w niej baterii ;)
Isztwan pisze: ↑czwartek 09 lis 2006, 16:03
Są na planszy Magicznego miecza pewne pola, co do których nie do końca wiadomo jak postępować:
1. Przeprawa - czy płacić za przewiezienie jak stanie się na tym polu czy jak sie przez nie po prostu przechodzi (to byłoby logiczne (a także kosztowne) ale instrukcja tego nie precyzuje). A jeśli płacić za przejście to co z Postaciami, które utkną między Przeprawami bo nie mają złota? Jedyna droga to trzeci krąg ale trzeba pokonać strażnika...
2. Strażnik w Labiryncie magów - trzeba z nim walczyć tylko jak się stanie na to pole czy nawet jak chcemy przez nie przejść? W końcu gość pilnuje korytarza i pewnie raczej ciężko przemknąć obok niego niepostrzeżenie.
3. Świątynia w Grodzie - wyrzucenie 5 oznacza dostanie przedmiotu. Czyli, że co Tarczy Tolimana albo i nawet Magicznego Kryształu? O ile to, że modliłeś się wyszedłeś ze Świątyni a tu na ulicy leży niczyj (czy jak kto woli zesłany przez bogów) przedmiot można zrozumieć ale powinno być co do niego jakieś ograniczenie. Ja gram tak że dostaje się Łzy Thabit bo i tak nikt tego nie kupuje.
4. Magiczne wrota / Strażnik Magicznych wrót - dlaczego w ogóle sa to 2 oddzielne pola? Na Magicznych wrotach za szybko można się dopakować. Kiedyś kumpel dostał Południcę powodującą, że postać może poruszać się tylko o 1 obszar na turę i wyobraźcie sobie tylko co się działo Trzeba coś z tym zrobic ale nie mam satysfakcjonującego mnie pomysłu. Może gdy stajemy na wrotach przechodząc przez pole Strażnika trzeba płacić a idąc zza jego pleców już nie? Jak gracie i czy ktoś ma jakieś pomysły?
1. Tylko przy badaniu obszaru
2. Tylko przy badaniu obszaru
3. Autor nie doprecyzował. Trzeba sobie ustalić samemu - można losować, można wybrać z wyposażenia, no i można też wykluczyć Magiczne (nie jest to sprzeczne z żadnymi zasadami).
4. Magiczne Wrota i Strażnik to dwa osobne pola. Na polu Strażnika tylko się płaci lub traci życie i niczego nie zyskuje. Na polu Magicznych Wrót tylko się zyskuje.
[quote=Isztwan post_id=14815 time=1163084603 user_id=659] Są na planszy Magicznego miecza pewne pola, co do których nie do końca wiadomo jak postępować:
1. Przeprawa - czy płacić za przewiezienie jak stanie się na tym polu czy jak sie przez nie po prostu przechodzi (to byłoby logiczne (a także kosztowne) ale instrukcja tego nie precyzuje). A jeśli płacić za przejście to co z Postaciami, które utkną między Przeprawami bo nie mają złota? Jedyna droga to trzeci krąg ale trzeba pokonać strażnika...
2. Strażnik w Labiryncie magów - trzeba z nim walczyć tylko jak się stanie na to pole czy nawet jak chcemy przez nie przejść? W końcu gość pilnuje korytarza i pewnie raczej ciężko przemknąć obok niego niepostrzeżenie.
3. Świątynia w Grodzie - wyrzucenie 5 oznacza dostanie przedmiotu. Czyli, że co Tarczy Tolimana albo i nawet Magicznego Kryształu? O ile to, że modliłeś się wyszedłeś ze Świątyni a tu na ulicy leży niczyj (czy jak kto woli zesłany przez bogów) przedmiot można zrozumieć ale powinno być co do niego jakieś ograniczenie. Ja gram tak że dostaje się Łzy Thabit bo i tak nikt tego nie kupuje.
4. Magiczne wrota / Strażnik Magicznych wrót - dlaczego w ogóle sa to 2 oddzielne pola? Na Magicznych wrotach za szybko można się dopakować. Kiedyś kumpel dostał Południcę powodującą, że postać może poruszać się tylko o 1 obszar na turę i wyobraźcie sobie tylko co się działo :) Trzeba coś z tym zrobic ale nie mam satysfakcjonującego mnie pomysłu. Może gdy stajemy na wrotach przechodząc przez pole Strażnika trzeba płacić a idąc zza jego pleców już nie? Jak gracie i czy ktoś ma jakieś pomysły? [/quote]
1. Tylko przy badaniu obszaru 2. Tylko przy badaniu obszaru 3. Autor nie doprecyzował. Trzeba sobie ustalić samemu - można losować, można wybrać z wyposażenia, no i można też wykluczyć Magiczne (nie jest to sprzeczne z żadnymi zasadami). 4. Magiczne Wrota i Strażnik to dwa osobne pola. Na polu Strażnika tylko się płaci lub traci życie i niczego nie zyskuje. Na polu Magicznych Wrót tylko się zyskuje.