Dodanesqakwis pisze: ↑piątek 23 lut 2018, 12:33 Poproszę jeszcze:
Splendor
https://boardgamegeek.com/boardgamevers ... sh-edition
w sumie od razu z dodatkiem:
Splendor: Miasta
oraz
Wielka Księga Szaleństwa
Gry użytkowników forum
- abubu
-
Re: Gry użytkowników forum
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- abubu
-
DodaneVisenna pisze: ↑sobota 24 lut 2018, 23:56 Proszę jeszcze o dodanie:
- Mistfall https://cf.geekdo-images.com/OzfdyP7wQD ... 410035.png
- dodatek do Mistfalla - Valskyrr https://images.prod.meredith.com/produc ... -card-game
- (nie jestem pewna, czy to się faktycznie liczy jako dodatek, bo to jednak tylko set figurek do tej gry) Mistfall Miniatures Pack https://galeriatrolli.pl/27758-home_def ... s-pack.jpg
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- abubu
-
DodaneCzessiek pisze: ↑środa 28 lut 2018, 18:46 Kowale losu
nie widziałem jej tu
Bardzo fajna szybka gra zwłaszcza gdy brak czasu na talisman
https://www.rebel.pl/product.php/1,1523 ... -Losu.html
- Visenna
-
- Kontakt:
Poproszę o dodanie:
- Summoner Wars Master Set http://ecsmedia.pl/c/cube-factory-of-id ... 233065.jpg
EDIT: Z Summoner Wars chyba trzeba zrobić jak z Lords Of War. Master Set może być zestawem startowym, ale mogą być nim również dwa inne pakiety.
- Star Realms https://cdn-1.cdp.pl/media/catalog/prod ... 371433.jpg
- Summoner Wars Master Set http://ecsmedia.pl/c/cube-factory-of-id ... 233065.jpg
EDIT: Z Summoner Wars chyba trzeba zrobić jak z Lords Of War. Master Set może być zestawem startowym, ale mogą być nim również dwa inne pakiety.
- Star Realms https://cdn-1.cdp.pl/media/catalog/prod ... 371433.jpg
Ostatnio zmieniony piątek 23 mar 2018, 21:55 przez Visenna, łącznie zmieniany 2 razy.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
Popraw swojego linka do Summoner Wars.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- Visenna
-
- Kontakt:
Co w nim jest nie tak? U mnie otwiera obrazek normalnie.
- Mały Nemo
-
U mnie czerwony minus.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13472
Umnie też otwiera normalnie. Widocznie Nemo dostałeś minusa.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- klimas
-
- Kontakt:
Można dodać grę: Koszmarium (ang. Nightmarium)
- jerek95
-
A czemu nie ma Monopoly w grach użytkownika? To nie gra planszowa? 
- Arthan
-
-
Spis dodatków autora:
• Generator Kart - Posty: 2220
żaden użytkownik nie przyznał się, że w to gra 
- jerek95
-
Ja ostatnio, po 15 latach przerwy, zagrałem! Znalazłem zakurzoną starą kopię z 94 bodaj roku.
Także można dodać ^^
Także można dodać ^^
- Arthan
-
-
Spis dodatków autora:
Monopoly teraz ma 50 różnych wersji, nawet Gra o Tron czy Star Wars. Jedna z ciekawszych to Monopoly Gamer (uniwersum Mario) w którym masz nieco zmienione zasady 
- Visenna
-
- Kontakt:
Ciesz się Jerek, że napisałeś o monopoly tutaj, a nie na jakimś innym forum/ grupie planszówkowej. Zlinczowaliby cię za to 
- Arthan
-
-
Spis dodatków autora:
na niektórych linczują za Talismana 
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Tylko nie wiedzą że dzieki takim kamieniom Milowym jak Monopoly, Scrabble, Chińczyk, później "archaiczne, niegrywalne gry Sfery i Encore" mają w ogóle w co grać. 
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Krzysiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Dodatkowe karty
• Zaklęcia - Posty: 1482
Analogicznie dawne wersje maszyny parowej (np. Newcomena) były w tamtych czasach kamieniem milowym. Jednak gdyby ktoś chciał dzisiaj używać tego ustrojstwa to słusznie zostałby zlinczowany.
Podobnie Monopoly ma swoje miejsce w historii gier planszowych ale na stole już niekoniecznie.
Chińczykowi miejsca w historii nie uznam bo uważam że starszy o tysiące lat Tryktrak bije go na głowę.
A Scrabble trochę nie pasuje do reszty listy. To jest gra zupełnie innego typu i raczej niepodatna na starzenie.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Wiesz Krzysiek że niezgadzanie się z Administracją jest ryzykowne i można za to dostać (szczególnie ode mnie) ostrzeżenie ?
W grach liczy się zabawa
Dodano po 39 sekundach:
Zapałki były przez zapalniczkami, a jednak nadal mają miejsce na stole
W grach liczy się zabawa
Dodano po 39 sekundach:
Zapałki były przez zapalniczkami, a jednak nadal mają miejsce na stole
- Mały Nemo
-
Ja Scrabble nie lubie, bo mam strasznie skromny zasob slow i demencje starcza, przez co nawet polowy slow z tego i tak juz skromnego zasobu nie jestem sobie w stanie przypomniec
.
Monopoly jest dobra gra, ale jedynie w wersji samotnika w formie aplikacji. Mam jakiegos na tablecie i z antycznych czasow pamietam, iz jak juz ja wlaczylem, to przyjemnie mi sie gralo.
Monopoly jest dobra gra, ale jedynie w wersji samotnika w formie aplikacji. Mam jakiegos na tablecie i z antycznych czasow pamietam, iz jak juz ja wlaczylem, to przyjemnie mi sie gralo.
- Krzysiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Dodatkowe karty
A na forum dyskusja.
Toż jedną z czołowych ciekawostek jest to ze zapalniczka została wynaleziona sporo wcześniej niż zapałki.
Przypuszczam że napełnienie zbiorniczka łatwopalnym płynem i wetknięcie do niego knota było dużo prostszym wynalazkiem niż stworzenie mieszaniny która łatwo zapali się od potarcia ale nie sama z siebie w kieszeni.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Dlatego nie dostałeś ostrzeżenia oraz że w profilu, masz rangę autor dodatków
Wracając do offtopu:
Ostatnio (w grudniu) oglądałem na YT pojedynek Łukasza Wookiego z Piotrkiem z GametrollTV, w Valhallę, Piszę o tej grze bo NOWA i Crowdfunding szła. Bo MOGŁA mieć klimat.
ale po tym video już wiedziałem że nowoczesne gry to przedewszystkim przepakowana mechanika i ZERO klimatu.
jeżeli ktoś chce się wczuć (a raczej usłyszeć że nie ma tam się w co wczuwać) może sobie odpalić to wideo i POSŁUCHAĆ, uwierzcie mi w głowie nie zobaczycie żadnego wikinga
Temat (wikingów) który mógł dać mega klimat w grze, a został sprowadzony do przerzucania kostek.
Sformułowań typu: po ruchu dobieram dwie karty, wymieniam to coś na topory, a te kości przerzucę, nie było końca
Szczytem było
"Ł: Jest to i brakuje wszystkiego innego,
P: To jest właśnie epicki rzut,
Ł: To mogę jeszcze zmienić... "
Równie dobrze mogli by mieć puste białe karty... tyle samo klimatu dają te nowoczesne gry.
I to nie jedyna gra, większość gier obecnie ma ten sam problem, ludzie są za sztywni przy grze bo muszą myśleć, (ja jak chce się pogłowić wyjmuje szachy / scrabble)
Czemu o tym pisze, bo jak dla mnie to właśnie klimatem Talisman bije wszystkie gry, Klimat dają ludzie którzy chcą grać, a nie siadają żeby liczyć kostki.
Możecie to nazywać archaicznością, ale nie zawsze w grach chodzi o liczenie kostek bo po co by były wam wtedy grafiki? a tak żeby nie musieć Ćwiczyć wyobraźni...
- Mały Nemo
-
Grafiki sa po to, by gre popchnac za 150 zl zamiast za 30 zl
.
- Krzysiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Dodatkowe karty
Wydaje mi się że to kwestia typu gry i podejścia graczy a nie tego czy gra jest nowoczesna czy nie. Tak jak napisałeś "Klimat dają ludzie". Jedni się wczuwają, inni liczą kostki.Valdi pisze: ↑środa 04 kwie 2018, 12:35Ostatnio (w grudniu) oglądałem na YT pojedynek Łukasza Wookiego z Piotrkiem z GametrollTV, w Valhallę, Piszę o tej grze bo NOWA i Crowdfunding szła. Bo MOGŁA mieć klimat.
ale po tym video już wiedziałem że nowoczesne gry to przedewszystkim przepakowana mechanika i ZERO klimatu.
jeżeli ktoś chce się wczuć (a raczej usłyszeć że nie ma tam się w co wczuwać) może sobie odpalić to wideo i POSŁUCHAĆ, uwierzcie mi w głowie nie zobaczycie żadnego wikinga
Temat (wikingów) który mógł dać mega klimat w grze, a został sprowadzony do przerzucania kostek.
Sformułowań typu: po ruchu dobieram dwie karty, wymieniam to coś na topory, a te kości przerzucę, nie było końca
Szczytem było
"Ł: Jest to i brakuje wszystkiego innego,
P: To jest właśnie epicki rzut,
Ł: To mogę jeszcze zmienić... "
Równie dobrze mogli by mieć puste białe karty... tyle samo klimatu dają te nowoczesne gry.
I to nie jedyna gra, większość gier obecnie ma ten sam problem, ludzie są za sztywni przy grze bo muszą myśleć, (ja jak chce się pogłowić wyjmuje szachy / scrabble)
Czemu o tym pisze, bo jak dla mnie to właśnie klimatem Talisman bije wszystkie gry, Klimat dają ludzie którzy chcą grać, a nie siadają żeby liczyć kostki.
W takiego Eldritcha czy Arkhama też można grać m.in. na te dwa sposoby. Jest mnóstwo ludzi którzy na forach płaczą że nie mogą wygrać i pytają o strategię. A ja mówię: Jakie znaczenie ma przegrana jeśli rozgrywka była ciekawa?
Filmiku nie obejrzę, więc na Valhallę rzucę okiem dopiero jak się więcej zdjęć pojawi.
Dodano po 4 minutach 30 sekundach:
Muszę powiedzieć że gdyby nie grafiki Komorowskiego w Magii i Mieczu to moje zainteresowania mogłyby się potoczyć trochę innym torem.
Po latach zobaczyłem jakie były oryginalne ilustracje w tamtej edycji Talismana i tamten klimat mógłby mnie nie wciągnąć.
Dodano po 37 sekundach:
O, posty się automatycznie sklejają.
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
a figurki żeby było za 250 zł +
- Visenna
-
- Kontakt:
Jakoś gram w różne nowoczesne gry planszowe i nie czuje w nich klimatu tylko przez grafiki czy figurki. Blood Rage, The Others, Wiedźmin, Zakazane Gwiazdy, WH40k: Podbój... To tytuły zdecydowanie nowoczesne i moim zdaniem wszystkie mechaniki odzwierciedlają klimat (chociaż piękno wykonania też robi swoje). Grając w nie nigdy nie odniosłam wrażenia, że ten klimat gdzieś ucieka, a my tylko móżdżymy. Póki co takie odczucie miałam tylko w Poprzez Wieki: Droga do Szaleństwa - fajna gierka, grafiki i wykonanie piękne, ale tak naprawdę mogłaby być dosłownie o wszystkim, a nie tylko o Cthulhu.
I tak jak Krzysiek mówił, wszystko zależy od graczy. Ja zawsze gram for fun i zazwyczaj dostaje po dupie, a mimo to chętnie wracam do wszystkich tytułów. Jak to ktoś już kiedyś napisał na forum "nie chodzi o to by złapać króliczka, a by gonić go".
I tak jak Krzysiek mówił, wszystko zależy od graczy. Ja zawsze gram for fun i zazwyczaj dostaje po dupie, a mimo to chętnie wracam do wszystkich tytułów. Jak to ktoś już kiedyś napisał na forum "nie chodzi o to by złapać króliczka, a by gonić go".