Sesja I - Ghost Stories - Online
- sirafin
-
Re: Ghost Stories - Online
Ciezka sprawa, Wang Nar Do w nastepnej turze traci kolejne Qi, jesli tam nie rusze. Do tego dwa duchy nawiedzajace, ktore trzeba koniecznie zniszczyc w ciagu 4 najblizszych tur.
Plan:
Ide do Creeping One i probuje go egzorcyzmowac. Nie uzyje wtedy swojej zdolnosci, ale by zniszczyc ducha wystarczy mi jeden sukces na kosciach i Wang Nar Do nie straci Qi.
Albo
Ide do Restless Spirit i probuje go egzorcyzmowac. Szanse znacznie mniejsze, bo potrzebne dwa sukcesy, ale za to moge uzyc Pawilonu Niebianskiego Wiatru i spozytkowac sensownie wystawionego Budde (teraz moze na niego wpasc nawet jakis czerwony duch chudzina) Przy okazji moge sciagnac Woo Li Lyn na srodek (aktualnie ma malo mozliwosci ruchu)
Albo taki pokretny plan...
Pojde do Kregu Modlitewnego i poprosze by kaplani oslabili lesne duchy. Wtedy Wang Nar Do straci Qi, ale nie dostnie nowego ducha i bez problemu kasuje Creeping One, oszczedzajac zeton na cos ciezszego. Shir Dkar Tsai moglby wtedy zniszczyc Restless Spirit, o ile nie znajdzie lepszej zdobyczy. Jesli sie wesprze Mantra, to sciaga ducha bez rzutu, jesli postanowi rzucac, to nie obraze sie gdy Mantra trafi na Flesh Devourer (w swojej turze moglbym zmienic znow Krag Modlitewny przeciw gorskim duchom i wspierany kadzidelkami niemal na pewno skopie bestii tylek) Gdyby jednak zolty Mnich musial zajac sie czyms innym niz zniszczenie drugiego zielonego nawiedzacza, to Woo Li Lyn zdazylaby mnie przerzucic tak bym to ja tam dotaral i podjal walke nim Pawilon Niebianskiego Wiatru zostanie nawiedzony.
Ufff... Mam nadzieje, ze nie namotalem za bardzo ;)
Co wy na to?
Plan:
Ide do Creeping One i probuje go egzorcyzmowac. Nie uzyje wtedy swojej zdolnosci, ale by zniszczyc ducha wystarczy mi jeden sukces na kosciach i Wang Nar Do nie straci Qi.
Albo
Ide do Restless Spirit i probuje go egzorcyzmowac. Szanse znacznie mniejsze, bo potrzebne dwa sukcesy, ale za to moge uzyc Pawilonu Niebianskiego Wiatru i spozytkowac sensownie wystawionego Budde (teraz moze na niego wpasc nawet jakis czerwony duch chudzina) Przy okazji moge sciagnac Woo Li Lyn na srodek (aktualnie ma malo mozliwosci ruchu)
Albo taki pokretny plan...
Pojde do Kregu Modlitewnego i poprosze by kaplani oslabili lesne duchy. Wtedy Wang Nar Do straci Qi, ale nie dostnie nowego ducha i bez problemu kasuje Creeping One, oszczedzajac zeton na cos ciezszego. Shir Dkar Tsai moglby wtedy zniszczyc Restless Spirit, o ile nie znajdzie lepszej zdobyczy. Jesli sie wesprze Mantra, to sciaga ducha bez rzutu, jesli postanowi rzucac, to nie obraze sie gdy Mantra trafi na Flesh Devourer (w swojej turze moglbym zmienic znow Krag Modlitewny przeciw gorskim duchom i wspierany kadzidelkami niemal na pewno skopie bestii tylek) Gdyby jednak zolty Mnich musial zajac sie czyms innym niz zniszczenie drugiego zielonego nawiedzacza, to Woo Li Lyn zdazylaby mnie przerzucic tak bym to ja tam dotaral i podjal walke nim Pawilon Niebianskiego Wiatru zostanie nawiedzony.
Ufff... Mam nadzieje, ze nie namotalem za bardzo ;)
Co wy na to?
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- Księga Oma, Proroctwa Tobruna
- Wolly
-
Albo idziesz do Pawilonu, probujesz z dwoma tamtejszymi duchami a Wangowi wystawiasz dwa duchy w Sklepiku lub Oltarzu Taoistycznym.
Moze Rotten Soul przy Sklepiku a Woo na srodek i pojdzie zalatwic Cepping One.
Moze Rotten Soul przy Sklepiku a Woo na srodek i pojdzie zalatwic Cepping One.
- Wagnard
-
- Kontakt:
Drugi i trzeci plan sa lepsze na dluzsza mete. Moge stracic jeden Qi. W najgorszym wypadku jesli sie troche przerzedzi pojde sie wyleczyc do Herbaciarni.
Osobiscie wydaje mi sie, ze trzeci plan (najbardziej pokretny :P ) bedzie najkorzystniejszy.
Osobiscie wydaje mi sie, ze trzeci plan (najbardziej pokretny :P ) bedzie najkorzystniejszy.
-
-
Nie przerzedzi sie, nie licz na to. Arkham w porownaniu do tej gry to spokojny spacerek po parku :)
I nie badzcie zbytnio rozrzutni jesli chodzi o Qi. Trzeci plan moze sie wydawac na ta chwile dobry ale jest jeden problem; nie wiemy co wyskoczy po drodze. Moze sie nagle okazac ze lesne duchy to najmniejszy problem (bo silne nie sa).
I nie badzcie zbytnio rozrzutni jesli chodzi o Qi. Trzeci plan moze sie wydawac na ta chwile dobry ale jest jeden problem; nie wiemy co wyskoczy po drodze. Moze sie nagle okazac ze lesne duchy to najmniejszy problem (bo silne nie sa).
- sirafin
-
Silne nie sa, lecz jest ich duzo i musimy sie ich SZYBKO pozbyc bo dwa z nich nawiedzaja. Nieudany egzorcyzm i zaczynamy skreslac lokacje wioski, z nimi nie ma luksusu kolejnego podejscia.
Przypominam, ze wyegzorcyzmowanie ducha o sile 2, ma az 75% szans na niepowodzenie!
Nie podoba mi sie takie ryzyko przy Restless Spirit. Za duzo rzeczy moze sie nie udac z tymi nawiedzaczami, jak dojdzie teraz jeszcze jakis trzeci nawiedzajacy to juz zupelnie bedziemy udupieni. Zdecydowalem juz jak to rozegrac. Mam tylko nadzieje, ze Palmer nie bedzie mial do mnie zalu, o zuzycie symbolu Jing-Jang.
-----------------------
Uzywam symbolu Jing-Jang by aktywowac Pawilon Niebianskiego Wiatru
Przenosze Restless Spirit na prawa strone Bagien
Przesuwam Shir Dkar Tsai na srodek wioski.
Prosze kaplanow Kregu Modlitewnego by oslabili lesne duchy
Podejmuje rozpaczliwa probe egzorcyzmu.
UZASADNIENIE
Teraz Wang Nar Do na 100% zniszczy oba nawiedzajace duchy.
Shir Dkar Tsai ma sporo zetonow tao, a cos groznego moze sie pojawic do jego tury na Bagnach. Jesli nic groznego sie nie pojawi, to wspolnie mamy duze szanse zniszczyc Flesh Devourer co da mu kolejne zetony Tao.
Woo Li Lyn jest oslabiona w kwestii egzorcyzmow i w tej materii nie moze nikogo wspierac, a ma mozliwosc zabrania figurki Buddy, dlatego jej nie przesunalem.
Przypominam, ze wyegzorcyzmowanie ducha o sile 2, ma az 75% szans na niepowodzenie!
Nie podoba mi sie takie ryzyko przy Restless Spirit. Za duzo rzeczy moze sie nie udac z tymi nawiedzaczami, jak dojdzie teraz jeszcze jakis trzeci nawiedzajacy to juz zupelnie bedziemy udupieni. Zdecydowalem juz jak to rozegrac. Mam tylko nadzieje, ze Palmer nie bedzie mial do mnie zalu, o zuzycie symbolu Jing-Jang.
-----------------------
Uzywam symbolu Jing-Jang by aktywowac Pawilon Niebianskiego Wiatru
Przenosze Restless Spirit na prawa strone Bagien
Przesuwam Shir Dkar Tsai na srodek wioski.
Prosze kaplanow Kregu Modlitewnego by oslabili lesne duchy
Podejmuje rozpaczliwa probe egzorcyzmu.
UZASADNIENIE
Teraz Wang Nar Do na 100% zniszczy oba nawiedzajace duchy.
Shir Dkar Tsai ma sporo zetonow tao, a cos groznego moze sie pojawic do jego tury na Bagnach. Jesli nic groznego sie nie pojawi, to wspolnie mamy duze szanse zniszczyc Flesh Devourer co da mu kolejne zetony Tao.
Woo Li Lyn jest oslabiona w kwestii egzorcyzmow i w tej materii nie moze nikogo wspierac, a ma mozliwosc zabrania figurki Buddy, dlatego jej nie przesunalem.
I Anioł w biel odzian otworzył Żelazną Księgę i piąty jeździec wyruszył w rydwanie płomiennego lodu, i słychać było łamanie praw i pękanie więzów, a tłumy zakrzyknęły: O Boże, teraz naprawdę mamy kłopot!
- sirafin
-
Egzorcyzm:
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DY.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DG.png[/img]
Nie udalo sie zniszczyc ducha
---------------------------------------------
TURA 22
Creeping One - figurka upiora przesuwa sie do przodu
Kolejny duch to: Ooze Devil
Jest to duch rzeczny (niebieski) na planszy niebieskiego Mnicha sa wolne pola, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Zielony Mnich decyduje na ktore pole trafi duch (srodkowe - prawe)
To silny duch i posiada zdolnosc nawiedzania
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DY.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DG.png[/img]
Nie udalo sie zniszczyc ducha
TURA 22
Creeping One - figurka upiora przesuwa sie do przodu
Kolejny duch to: Ooze Devil
Jest to duch rzeczny (niebieski) na planszy niebieskiego Mnicha sa wolne pola, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Zielony Mnich decyduje na ktore pole trafi duch (srodkowe - prawe)
To silny duch i posiada zdolnosc nawiedzania
-
-
Pamietaj, ze Wang ma o wiele wieksze szanse na 2 sukcesy a gdybys Ty zalatwil chociaz niebieskiego to ja bym dobil drugiego na 100%.
Dwa konieczne sukcesy to za duzo ale przy dwoch duchach na raz to juz nie takie nikle szanse.
i zapomnj, ze kiedys zaltwimy Flesh Devourer. Szanse na to ze zginie inaczej nz przez czarownka albo budde oceniam ponizej 5% :)
Dwa konieczne sukcesy to za duzo ale przy dwoch duchach na raz to juz nie takie nikle szanse.
i zapomnj, ze kiedys zaltwimy Flesh Devourer. Szanse na to ze zginie inaczej nz przez czarownka albo budde oceniam ponizej 5% :)
- sirafin
-
Pamietam, ze ma mozliwosc przerzutu i wiem, ze z dwoma duchami o sile 2, mialem wieksze szanse na zniszczenie chociaz jednego ALE nie urzadzalo mnie zniszczenie jednego z dwoch lecz konkretnie tego zielonego. Zreszta to i tak bylo nadal 60% na to, ze nie zniszcze zadnego z tamtych duchow.
Wolalem wybrac rozwiazanie, ktore na 100% rozwiazuje problem duchow nawiedzajacych :)
Moze bym sobie plul w brode, ze nie zaryzykowalem, jakby na kosciach mi wypadly dwa zielone lub biale, ale patrzac teraz na wynik, nie zaluje ostroznosci.
Flesh Devourer
Moj zeton Tao, Twoj zeton Tao, Mantra oslabiajaca
Jeden sukces rozwiazuje problem ;)
Wolalem wybrac rozwiazanie, ktore na 100% rozwiazuje problem duchow nawiedzajacych :)
Moze bym sobie plul w brode, ze nie zaryzykowalem, jakby na kosciach mi wypadly dwa zielone lub biale, ale patrzac teraz na wynik, nie zaluje ostroznosci.
Flesh Devourer
Jeden sukces rozwiazuje problem ;)
-
-
Ale ja bym sobie plul widzac co wlasnie sie pojawilo :)Moze bym sobie plul w brode, ze nie zaryzykowalem, jakby na kosciach mi wypadly dwa zielone lub biale, ale patrzac teraz na wynik, nie zaluje ostroznosci.
Gwarantuje ze beda caly czas wazniejsze sprawy niz staniecie nas obu na tym samym polu i proba zalatwienia ducha ktory nic wiecej nie robi niz tylko stoi.Flesh Devourer
- sirafin
-
[quote=""Sir Dkar""]Ale ja bym sobie plul widzac co wlasnie sie pojawilo :)[/quote]
A to swoja droga, ale powiedz jakie byly szanse, ze akurat teraz, pechowo pojawi sie niebieski nawiedzajacy? 10%! To takie samo prawdopodobienstwo jak przy zlozeniu "Teraz rzuce trzy razy kostka i conajmniej dwa razy wypadnie 6 oczek" Takim hazardzista nie jestem :D
A to swoja droga, ale powiedz jakie byly szanse, ze akurat teraz, pechowo pojawi sie niebieski nawiedzajacy? 10%! To takie samo prawdopodobienstwo jak przy zlozeniu "Teraz rzuce trzy razy kostka i conajmniej dwa razy wypadnie 6 oczek" Takim hazardzista nie jestem :D
-
-
Nie dwa razy 6 a dwa razy 4,5, lub 6 wykluczajac kombinacje 4+5. Na to szanse sa dosc spore.
Problemem jest rowniez zuzycie Jing Jang ktorego na 90% nie odzyska sie do konca gry.
Problemem jest rowniez zuzycie Jing Jang ktorego na 90% nie odzyska sie do konca gry.
- sirafin
-
Nie mowilem teraz o egzorcyzmach, tylko o tym jak mala byla sznasna na niebiskiego nawiedzacza i dla porownania podalem abstrakcyjny przyklad o takim samym prawdopodobienstwie :P
Pisalem juz, ze szansa, ze wyegzorcyzmuje JAKIEGOS ducha stojac w Pawilonie wynosila 40% (i jak widac niestety wynik rzutu jednak zawieral sie w tych 60% gdzie nie egzorcyzmowalem nic) Teraz po prostu stalbym w Pawiolonie zamiast w Kregu Modlitewnym, a duchow by bylo tyle samo co w tej chwili.
Matematyka na bok, teraz pora na Wang Nar Do
Pisalem juz, ze szansa, ze wyegzorcyzmuje JAKIEGOS ducha stojac w Pawilonie wynosila 40% (i jak widac niestety wynik rzutu jednak zawieral sie w tych 60% gdzie nie egzorcyzmowalem nic) Teraz po prostu stalbym w Pawiolonie zamiast w Kregu Modlitewnym, a duchow by bylo tyle samo co w tej chwili.
Matematyka na bok, teraz pora na Wang Nar Do
- Wagnard
-
- Kontakt:
Duch na srodek.
Ide do Oltarza Taoistycznego i egzorcyzmuje. Moze uda sie zdjac dwa duchy.
Jesli sie nie uda... jak myslicie? Warto uzyc dzwonkow?
Ide do Oltarza Taoistycznego i egzorcyzmuje. Moze uda sie zdjac dwa duchy.
Jesli sie nie uda... jak myslicie? Warto uzyc dzwonkow?
- sirafin
-
Uda sie, Jeden ma sile 0, drugi ma sile 1 i masz mozliwosc przerzutu, ryzyko, ze tracisz zeton jest skrajnie male.
-
-
A zetonow waro uzywac w zasadzie zawsze. Po to one sa.
- Wagnard
-
- Kontakt:
Dobra. Czekam na wyniki rzutow.
- sirafin
-
Egzorcyzm:
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DN.png[/img]
Ulubieniec Bogow
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DG.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DR.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DW.png[/img]
Creeping One i Restless Spirit wyegzorcyzmowane
TURA 23
Kolejny duch to: Coffin Breakers
Jest to duch bagienny (zolty) na planszy zoltego Mnicha sa wolne pola, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Zolty Mnich decyduje na ktore pole trafi duch (lewe - prawe)
To slaby duch i ale wraz z nim przychodzi kolejny duch.
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DB.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DN.png[/img]
Ulubieniec Bogow
[img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DG.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DR.png[/img] [img]http://arkhamhorror.dl.interia.pl/DW.png[/img]
Creeping One i Restless Spirit wyegzorcyzmowane
TURA 23
Kolejny duch to: Coffin Breakers
Jest to duch bagienny (zolty) na planszy zoltego Mnicha sa wolne pola, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Zolty Mnich decyduje na ktore pole trafi duch (lewe - prawe)
To slaby duch i ale wraz z nim przychodzi kolejny duch.
-
-
Duch leci na prawo. Czekam na nastepnego.
- sirafin
-
Drugi duch to: Seevered Heads
Jest to duch smierci (czarny), na planszy aktywnego (zoltego) Mnicha jest wolne pole, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Ten duch jest slaby, za wyegzorcyzmowanie go jest nagroda w postaci zetonu Tao, jednak kradnie on tez kosc Tao i przychodzi z nim kolejny duch!
Trzeci duch to: Perfidious Nymph
Jest to duch rzeczny (niebieski), na planszy niebieskiego Mnicha jest wolne pole, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
To slaby duch i ale wraz z nim przychodzi kolejny duch...
Czwarty duch to: Soul Eater
Jest to duch smierci (czarny), na planszy aktywnego (zoltego) Mnicha brak wolnych pol, wiec trzeba tego ducha umiescic na innej planszy.
Zolty Mnich decyduje na ktora plansze i pole trafi duch.
To jeden z najsilniejszych duchow w grze, odbiera jeden zeton Tao kazdemu Mnichowi i jest duchem dreczacym, ale za jego zniszczenie jest nagroda w postaci punktu Qi, lub odzyskania symbolu Jing-Jang.
Oz fuck... [img]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/104.gif[/img]
Jest to duch smierci (czarny), na planszy aktywnego (zoltego) Mnicha jest wolne pole, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
Ten duch jest slaby, za wyegzorcyzmowanie go jest nagroda w postaci zetonu Tao, jednak kradnie on tez kosc Tao i przychodzi z nim kolejny duch!
Trzeci duch to: Perfidious Nymph
Jest to duch rzeczny (niebieski), na planszy niebieskiego Mnicha jest wolne pole, wiec tam trzeba tego ducha umiescic.
To slaby duch i ale wraz z nim przychodzi kolejny duch...
Czwarty duch to: Soul Eater
Jest to duch smierci (czarny), na planszy aktywnego (zoltego) Mnicha brak wolnych pol, wiec trzeba tego ducha umiescic na innej planszy.
Zolty Mnich decyduje na ktora plansze i pole trafi duch.
To jeden z najsilniejszych duchow w grze, odbiera jeden zeton Tao kazdemu Mnichowi i jest duchem dreczacym, ale za jego zniszczenie jest nagroda w postaci punktu Qi, lub odzyskania symbolu Jing-Jang.
Oz fuck... [img]http://picsrv.fora.pl/images/smiles/104.gif[/img]
-
-
Ostatni idzie na budde, chyba nie bedzie mial nikt nic przeciwko? Dzieki temu nie zabierze nam znacznikow.
Teraz sie zastanawiam gdzie isc; ratowac niebieskiego albo odzyskac kosc. Jakies sugestie? (jak wspomnialem wczesniej o czerwonym na srodku mozemy zapomniec ;)
Teraz sie zastanawiam gdzie isc; ratowac niebieskiego albo odzyskac kosc. Jakies sugestie? (jak wspomnialem wczesniej o czerwonym na srodku mozemy zapomniec ;)
-
-
Widze, ze Panowie sobie jakos radzili beze mnie.
Jako, ze pierwsza partia to wszyscy graja na zasadzie "zobaczymy co bedzie", a sirafin to wielki mistrz rozkminy i teoretyzowania :D
Jako, ze pierwsza partia to wszyscy graja na zasadzie "zobaczymy co bedzie", a sirafin to wielki mistrz rozkminy i teoretyzowania :D
- sirafin
-
Trzeba bylo tego nie mowic, sprowokowales je do inwazji na rzecz obrony Flesh Devourer :D
Moze tego typa co nam kostke porwal? Masz czarne Tao, wiec go zdejmiesz tak czy inaczej, a jesli rzut nie bedzie strasznie pechowy to uzbroisz sie w dodatkowy zeton tao w wybranym kolorze. Tym sposobem w kolejnej turze bylbys w stanie nakopac nawet jakiemus mega demonowi.
Poza tym jesli teraz pojdziesz na czarnego, to Mantra moze isc na innego ducha (Ooze Devil?)
Niebieski traci Qi, ale sam sie potrafi poratowac, jednoczesnie atakujac Ooze Devil
Severed Heads chyba najlepszy cel. Czerwony Mnich mialby tylko 2 kosci by go egzorcyzmowac samotnie i zadnego Tao.
Moze tego typa co nam kostke porwal? Masz czarne Tao, wiec go zdejmiesz tak czy inaczej, a jesli rzut nie bedzie strasznie pechowy to uzbroisz sie w dodatkowy zeton tao w wybranym kolorze. Tym sposobem w kolejnej turze bylbys w stanie nakopac nawet jakiemus mega demonowi.
Poza tym jesli teraz pojdziesz na czarnego, to Mantra moze isc na innego ducha (Ooze Devil?)
Niebieski traci Qi, ale sam sie potrafi poratowac, jednoczesnie atakujac Ooze Devil
Severed Heads chyba najlepszy cel. Czerwony Mnich mialby tylko 2 kosci by go egzorcyzmowac samotnie i zadnego Tao.
- sirafin
-
O! Palmer! :D
Dzieki niech beda Chthulu. Wrcaj do gry, nim zadrecze ci towarzyszy rownaniami i rozpiska wszystkich mozliwych posuniec na 10 tur do przodu ;)
Dzieki niech beda Chthulu. Wrcaj do gry, nim zadrecze ci towarzyszy rownaniami i rozpiska wszystkich mozliwych posuniec na 10 tur do przodu ;)
-
-
Zastanawialem sie nad rzuceniem mantry na czarnego a samemu sprobowac zalatwic niebieskiego. Tylko dwie kosci ale jakby sie udalo to Qi zaoszczedzone (chyba ze znow niebieski wyskoczy)
- sirafin
-
Szanse jak przy rzucie moneta, sam musisz ocenic czy to dla ciebie duzo czy malo :)