Temat niejako lustrzany do poprzedniego jednak "w drugą stronę". Z pewnością są postacie które gdy zostaną wylosowane przez Was powodują automatyczny grymas. Interesuje mnie które z nich są tymi które rzeczywiście wzbudzają waszą antypatię i gra nimi nie jest już tak przyjemna jak resztą.
Temat można potraktować też dwojako - są też z pewnością postacie które są irytujące dla Was gdy z kolei wylosuje je ktoś inny z graczy. Czyli postacie które gdy są aktywne w grze naruszają jej "miodność" czy balans.
U mnie obydwie te kategorie się pokrywają gdyż zarówno nie lubię "przepaków" u innych w grze jak i sam nie lubię mieć uczucia, że gram kimś kto narusza równowagę rozgrywki i powoduje, że reszta graczy patrzy na mnie spode łba
Moje typy:
Wszystkie postacie dobierające czary - Im więcej tym gorzej. Prym wiedzie tu naturalnie Czarownik . Sypanie czarami co chwilę (ograniczenie ilości pomaga - tak sobie) sprawia, że postacie bez tej umiejętności czerpią z gry mniej i najczęściej co chwila obrywają jakimś czarem nie mogąc wiele na to poradzić. To w mojej opinii zdecydowanie zbyt mocna umiejętność.
Zabójca - Zmniejsza adrenalinę podczas rozgrywki gdyż jego walki specjalnie emocjonujące nie są. Na samym początku gry większość wrogów kosi z automatu, w przypadku wylosowania smoka na samym starcie ma 50% szans na wygrana. Bez przesady...
Postacie odrzucające karty przygód - Szansa na dwie naprawdę złe karty przygód pod rząd są po prostu nikłe. Wiadomo, że takie przypadki mogą się zdarzyć ale na tyle rzadko ze tego typu postacie mają przesadny komfort i poczucie bezpieczeństwa w grze. A co to za zabawa bez poczucia zagrożenia na planszy?
Błędny rycerz - Ten to jakiś wkurzacz naczelny
Mnich - Postać która w Talismanie już nie jest zbyt mocna. Tego nie lubię po prostu ze względu na klimat postaci, brak możliwości zbierania broni i zbroi oraz głupią grafikę
Narazie tyle - jak sobie coś przypomnę to dodam kolejnych a tymczasem czekam na Wasze typy.