Cześć. Dostałem od kolegi prośbę o pomoc przy identyfikacji gry. Ktoś? Coś?
"Nie mam pojęcia co to za gra. Nie wiem czy jest kompletna i nie wiem czy wszystkie elementy na zdjęciu są akurat z tej gry. Stawiam na lata 60-te."
Co to za gra?
- Pablo
-
-
Spis dodatków autora:
• Dyniowy Król - Dyniokruk
• Kraina Innowacji
• Nowe Przygody
• Paczka Przygód
• Smocze Dary
• Ukryta Dolina
• Ulice Miasta
• Zaklęcia - Posty: 3208
Co to za gra?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
Re: Co to za gra?
@Zaberisha - on prowadzi baze danych starych planszowek i byc moze bedzie w stanie Ci pomoc.
Ja nie wiem, co to jest za gra, ale polecam Ci napisac do Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Little bit of fun is all I'm after!
- Pablo
-
-
Spis dodatków autora:
• Dyniowy Król - Dyniokruk
• Kraina Innowacji
• Nowe Przygody
• Paczka Przygód
• Smocze Dary
• Ukryta Dolina
• Ulice Miasta
• Zaklęcia - Posty: 3208
Dzięki
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 807
Regaty 1972 PRL
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Zaberish
-
Dzięki, Martek - od siebie dodam tylko kilka informacji extra 
Grę wydało wydawnictwo "Światowid", na pewno były wydania w roku 1971 i w roku 1972, innych roczników nie byłem póki co w stanie zweryfikować, ale możliwe, że były jeszcze jakieś późniejsze dodruki.
Instrukcją ani skanem nie dysponuję, niestety, więc w tej kwestii nie wspomogę
Ale za to wiem, co powinno być w pudełku - oto lista komponentów.
Kompletny zestaw "Regat" powinien zawierać:
1 pudełko (mniej więcej 25 x 35 cm)
1 planszę (formatu ok. A2)
1 instrukcję
2 kostki sześcienne do określania wiatru (kostki z oznaczeniami literowymi)
6 łódek plastikowych ponumerowanych od 1 do 6 w kolorach: żółty (1), pomarańczowy (2), czerwony (3), niebieski (4), zielony (5), granatowy (6)
tekturową "rynienkę" do przechowywania łódek (ewentualnie pudełeczko - więcej o tym poniżej)
W kontekście powyższego to, co jest na zdjęciach, ewidentnie jest niekompletne - przynajmniej jeśli chodzi o oryginalne komponenty.
Natomiast: widać, że ktoś zrobił wszystkie łódki domowym sposobem, czyli te drewienka są łódkami, a żagielki się w nich obszadza i porusza po planszy.
Czerwona i brązowa kostka z literami są oryginalne. Pozostałe kostki są od innych gier, choć przynajmniej część z nich (2 zielone i poniszczona czerwona) na bank są "z epoki".
Drewniany ludek też raczej nie jest z "Regat".
Tekturowe pudełko z różową okleiną moim zdaniem jest oryginalne i w tym wydaniu gry najprawdopodobniej zastępuje tekturową "rynienkę", o której wspomniałem.
Wnioskuję tak dlatego, że kolor okleiny pudełka jest identyczny z kolorem podklejki planszy (widać na jednym ze zdjęć, gdzie leżą obok siebie).
Zresztą ze znanych mi wydań gier "Światowida" wynika, że w tego typu pudełeczkach były umieszczane komponenty.
Instrukcji na zdjęciach nie widać, więc zakładam, że jej nie ma.
Tyle ode mnie
Grę wydało wydawnictwo "Światowid", na pewno były wydania w roku 1971 i w roku 1972, innych roczników nie byłem póki co w stanie zweryfikować, ale możliwe, że były jeszcze jakieś późniejsze dodruki.
Instrukcją ani skanem nie dysponuję, niestety, więc w tej kwestii nie wspomogę
Ale za to wiem, co powinno być w pudełku - oto lista komponentów.
Kompletny zestaw "Regat" powinien zawierać:
1 pudełko (mniej więcej 25 x 35 cm)
1 planszę (formatu ok. A2)
1 instrukcję
2 kostki sześcienne do określania wiatru (kostki z oznaczeniami literowymi)
6 łódek plastikowych ponumerowanych od 1 do 6 w kolorach: żółty (1), pomarańczowy (2), czerwony (3), niebieski (4), zielony (5), granatowy (6)
tekturową "rynienkę" do przechowywania łódek (ewentualnie pudełeczko - więcej o tym poniżej)
W kontekście powyższego to, co jest na zdjęciach, ewidentnie jest niekompletne - przynajmniej jeśli chodzi o oryginalne komponenty.
Natomiast: widać, że ktoś zrobił wszystkie łódki domowym sposobem, czyli te drewienka są łódkami, a żagielki się w nich obszadza i porusza po planszy.
Czerwona i brązowa kostka z literami są oryginalne. Pozostałe kostki są od innych gier, choć przynajmniej część z nich (2 zielone i poniszczona czerwona) na bank są "z epoki".
Drewniany ludek też raczej nie jest z "Regat".
Tekturowe pudełko z różową okleiną moim zdaniem jest oryginalne i w tym wydaniu gry najprawdopodobniej zastępuje tekturową "rynienkę", o której wspomniałem.
Wnioskuję tak dlatego, że kolor okleiny pudełka jest identyczny z kolorem podklejki planszy (widać na jednym ze zdjęć, gdzie leżą obok siebie).
Zresztą ze znanych mi wydań gier "Światowida" wynika, że w tego typu pudełeczkach były umieszczane komponenty.
Instrukcji na zdjęciach nie widać, więc zakładam, że jej nie ma.
Tyle ode mnie
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych