Talisman - Cataclysm
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6315
O MAJ FAKIN GAD!
https://www.fantasyflightgames.com/en/n ... taclysm-1/
Nowy dodatek zapowiedziany. Jak im się uda to ma potencjał być najlepszym dodatkiem do tej pory.
Dawno nie byłem jakąś grą tak zajarany...
edit: "przyklejony"
https://www.fantasyflightgames.com/en/n ... taclysm-1/
Nowy dodatek zapowiedziany. Jak im się uda to ma potencjał być najlepszym dodatkiem do tej pory.
Dawno nie byłem jakąś grą tak zajarany...
edit: "przyklejony"
Ostatnio zmieniony czwartek 28 kwie 2016, 21:07 przez Mały Nemo, łącznie zmieniany 5 razy.
What a view.
- abubu
-
No ciekawie się zapowiada... Myślałem, że kolejny to będzie nakładka na główną planszę, a tutaj "całkiem" nowa plansza 
"At this moment the dark omens, demons, and warp storms of The Harbinger are ravaging the realm. Your adventures in post-apocalyptic Talisman will begin when The Cataclysm becomes available in the first quarter of 2016."
A do nas (PL) jeszcze "Zwiastun" nie dotarł ... ehhh
"At this moment the dark omens, demons, and warp storms of The Harbinger are ravaging the realm. Your adventures in post-apocalyptic Talisman will begin when The Cataclysm becomes available in the first quarter of 2016."
A do nas (PL) jeszcze "Zwiastun" nie dotarł ... ehhh
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Fobie
• The Wildlands PL - Posty: 459
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
-
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
-
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
-
Ciężko będzie zmieścić całą planszę w małym (takim jak na Las) pudełku. Ale kto wie, czego to nie zrobią aby zaoszczędzić...
Jeżeli chodzi o "denizenów" ciekaw jestem na jakich zasadach będzie można ich odwiedzić:
- czy te karty może będą odkryte i przykładową "Barmankę" będzie można odwiedzić za każdym razem gdy się trafi do Miasta / Gospody / Wioski?
- czy może będzie się losowało (ze stosu) w trakcie badania obszarów ze specjalną instrukcją?
- czy może na początku gry będzie się losowało X kart, które później będą dostępne w dalszej grze
Jak już to wiecie to śmiało wyjaśniajcie
Jeżeli chodzi o "denizenów" ciekaw jestem na jakich zasadach będzie można ich odwiedzić:
- czy te karty może będą odkryte i przykładową "Barmankę" będzie można odwiedzić za każdym razem gdy się trafi do Miasta / Gospody / Wioski?
- czy może będzie się losowało (ze stosu) w trakcie badania obszarów ze specjalną instrukcją?
- czy może na początku gry będzie się losowało X kart, które później będą dostępne w dalszej grze
Jak już to wiecie to śmiało wyjaśniajcie
Eeee... Później będzie "Odrodzenie", "Nowa era", "Upadek", "Przebudzenie", "Rewolucja", "Reaktywacja", itp. itd.Andur pisze:W "Zwiastunie" zapowiedziano nadejście końca wszystkiego, teraz ten koniec nastąpił w "Kataklizmie" - myślicie, że będzie to również koniec dodatków w tej edycji?
Ostatnio zmieniony poniedziałek 14 gru 2015, 21:09 przez abubu, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Fobie
Bo zawsze gram ze wszystkimi dodatkami nie lubię grać tylko z częścią. Wiec podmiana jednej z plansz nie za bardzo mi się podoba. Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.Nemomon pisze:Czemu go nie zakupisz, ernin?A new game board replaces that of the base game, with every space from the Fields to the Valley of Fire altered by the apocalypse and...
Ale zanim to wyjdzie po polsku to myślę, że tą kwestię ktoś już rozwiąże.
- abubu
-
Wątpię aby były dostępne dwie korony władzy jednocześnie.ernin pisze:Bo zawsze gram ze wszystkimi dodatkami nie lubię grać tylko z częścią. Wiec podmiana jednej z plansz nie za bardzo mi się podoba. Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Sądzę że nie, będą kolejne.Andur pisze:W "Zwiastunie" zapowiedziano nadejście końca wszystkiego, teraz ten koniec nastąpił w "Kataklizmie" - myślicie, że będzie to również koniec dodatków w tej edycji?
Osobiście chciałbym 5 edycję ale ten dodatek sprawia wrażenie takiego ala miękkiego resetu - nowej edycji kompatybilnej z poprzednią, co dla mnie znaczy że jeśli wszystko okaże się fajne to już nie będzie mi zależało na następnej edycji i zamiast tego będę chciał więcej dodatków do tej.
What a view.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Nie wiemy. Ja przypuszczam że różne efekty na kartach będą dodawać denizenów losowo z talii, po czym albo losowo albo wg jakiegoś klucza denizen będzie dołączany do obszaru i do końca gry będzie urozmaicał ten obszar swoim efektem.abubu pisze: Jeżeli chodzi o "denizenów" ciekaw jestem na jakich zasadach będzie można ich odwiedzić:
Jak już to wiecie to śmiało wyjaśniajcie![]()
uuu, nie chciałbym grać jednoczesnie z wilkołakiem, żniwiarzem, harbingerem, smoczymi łuskami i fireland tokenami....ernin pisze: Bo zawsze gram ze wszystkimi dodatkami nie lubię grać tylko z częścią. Wiec podmiana jednej z plansz nie za bardzo mi się podoba. Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.
Właśnie coś zauważyłem patrząc na planszę, chociaż to może być tylko moje złudzenie. Macie wrażenie że rejony z relica moga się pojawić? Np. jest 6 obszarów które ewidentnie są pustynne. 4 cmentarne, tawerna i ruiny należą do tego samego rejonu itd. To może być tylko efekt graficzny ale ponieważ rejony pojawiły się w relicu to jest to możliwe.
What a view.
- abubu
-
Raczej złudzenie... Bardziej chyba chcieli podkreślić zróżnicowanie terenu oraz skutki "kataklizmu". Widać to najbardziej na krawędzi ze "starymi Skałami" no i przy terenach pustynnych.Bludgeon pisze:Właśnie coś zauważyłem patrząc na planszę, chociaż to może być tylko moje złudzenie. Macie wrażenie że rejony z relica moga się pojawić? Np. jest 6 obszarów które ewidentnie są pustynne. 4 cmentarne, tawerna i ruiny należą do tego samego rejonu itd. To może być tylko efekt graficzny ale ponieważ rejony pojawiły się w relicu to jest to możliwe.
Ps. Ciekaw jestem czy Wampir zamarzł
- Krzysiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Dodatkowe karty
• Zaklęcia - Posty: 1482
abubu pisze:Ciekaw jestem czy Wampir zamarzł
Przyznam że zupełnie się nie spodziewałem kolejnego dodatku.FFG pisze: The Vampires long ago left their tower, now called the Frozen Spire and famous for its unnatural, lethal chill.
To straszne jak bardzo mam chęć skolekcjonować Talismana z miłości do klimatu, mimo że nie znoszę go od strony mechanicznej.
- Poochacz
-
Fabularnie możesz to załatwić tworząc z nowej planszy inny wymiar w który przenoszą Cię np. Runiczne Wrota.ernin pisze:Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.
"Życie nie jest tak bolesne, jak jazda rowerem bez siodełka"
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Fobie
Dokładnie tak gram. Z pominięciem harbingera bo go nie ma jeszcze PL.Bludgeon pisze:uuu, nie chciałbym grać jednoczesnie z wilkołakiem, żniwiarzem, harbingerem, smoczymi łuskami i fireland tokenami....ernin pisze: Bo zawsze gram ze wszystkimi dodatkami nie lubię grać tylko z częścią. Wiec podmiana jednej z plansz nie za bardzo mi się podoba. Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.
Ale aż tak dużego stołu nie mam. Teraz idealnie mieści się plansza główna + 4 narożniki.Poochacz pisze:Fabularnie możesz to załatwić tworząc z nowej planszy inny wymiar w który przenoszą Cię np. Runiczne Wrota.ernin pisze: Chociaż może wymyśli jakiś fajny sposób na połączenie tego tak by dało radę grać także z podstawką.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
o rany, gdzie tu zacząć...Nemomon pisze: Albo może, co byście zmienili w planszy podstawowej, gdybyście mieli okazję ją przemodelować?
(potem dopiszę, ale dużo)
Las i Skały, dodałbym że po rzucie ciągniesz kartę
cmentarz i kapliczka - ciekawsze wyniki modlitwy
obszar dla neutralnych w krainie zewnętrznej
coś więcej do roboty w tawernie (może to być połączone z poprzednim punktem)
dodatkowy obszar z ciągnięciem 2 kart między tawerną i miastem
niech kowal w wiosce sprzedaje też muła, obniżyć ceny
sklep w środkowej krainie, z butelką wody i nowymi przedmiotami
przerobienie czarnego rycerza i przepaści tak, żeby było ryzykownie ale żeby coś można było tam dostać
dodatkowy obszar w środkowej krainie z ciągnięciem 2 kart
dodatkowe rzeczy do robienia w zamku
minimalnie łatwiejsze krypta i kopalnia, trudniejsza otchłań i może minimalnie wilkołak
coś więcej w dolinie ognia
a najchętniej to kraina wewnętrzna jak w moim starym projekcie, tzn 2 drogi do KW, jedna krótka i zabójcza, druga dłuższa i trochę łatwiejsza. I każda z tych dróg powinna być do przejścia dla postaci która stawia na siłę, i dla postaci która stawia na moc
podobnie jak w relicu, dałbym planszę gdzie w zależności od obszaru ciągnie się z 1 z 2 lub 3 talii. Co to konkretnie byłyby za talie pozostawiam kwestią otwartą
podobnie jak w relicu dałbym symbole zamiast tekstu tam gdzie ciągnie się karty, super fajnie przyspiesza to grę
Ostatnio zmieniony poniedziałek 28 gru 2015, 09:37 przez Bludgeon, łącznie zmieniany 5 razy.
What a view.