Jestem początkująca i niebyt jeszcze z grą obeznana, w związku z czym pojawił się pewien problem i bardzo proszę o pomoc: z tego, co zrozumiałam, PD mogą zwiększyć moją magię, siłę, zręczność.. Ale jak to jest z awansem na wyższy poziom (karta postaci)?
Dobre trudnego początki
-
-
Hej
Jestem początkująca i niebyt jeszcze z grą obeznana, w związku z czym pojawił się pewien problem i bardzo proszę o pomoc: z tego, co zrozumiałam, PD mogą zwiększyć moją magię, siłę, zręczność.. Ale jak to jest z awansem na wyższy poziom (karta postaci)?
Czy potrzebuję jakąś określoną liczbę PD? A jeśli tak, to jaką? Jeżeli zostało to zawarte w instrukcji, to nie zauważyłam i przepraszam 
"Ballad nie pisze się po to, by w nie wierzono, ale po to, by się nimi wzruszano"
-
-
-
Otwieram sobie INSTRUKCJĘ i już w spisie treści widzę: "Rozwój postaci ... 24".
Otwieram wyżej wspomnianą instrukcję na stronie 24 i tam czytam:
Otwieram wyżej wspomnianą instrukcję na stronie 24 i tam czytam:
Odnośnie pytania o ekwipunek nie wiem co jest niejasne, ale w instrukcji na ten temat jest co nieco od strony 27. Który zapis jest niejasny?Awans na wyższy poziom: każda postać rozpoczyna grę na 1 poziomie. Za 5 PD może awansować na wyższy poziom. Zatem postać potrzebuje w sumie 10 PD, żeby awansować na 3 poziom.
Ja nawet nie mam Talismana.
- paskuda
-
Na stronie 28 instrukcji masz opisane co, ile i gdzie możesz nosi. Przy każdym z przedmiotów znajduje się odpowiednie oznaczenie. Symbol głowy oznacza że taki przedmiot po prostu nosisz na głowie (ograniczenie do 1 sztuki na raz). Podobni rzecz ma się z pancerzami - symbol tułowia oznacza, że dany pancerz nosisz na korpusie (ograniczenie do 1 sztuki). Jeśli na karcie przemdiotu jest symbol jednej dłoni to oznacza, że daną rzecz masz w ręku. Jednocześnie możesz mieć w rękach tarczę i broń jednoręczną (ale tylko jedną broń jednoręczną na raz, chyba że jest jakaś zpecjalna zdloność lub umiejętność stanowiąca inaczej). Wyjątek stanowi karta z symbolem dwóch dłoni co oznacza, że jest to przedmiot dwuręczny (czyli zajmuje obie ręce wówczas nie można mieć tarczy).
Symbol plecaka oznacza ekwipunek podręczny. Można w nim trzymać do 4 dowolnych przedmiotów. Trzymasz tam co chcesz.
Symbol wózka umieszczany jest zazwyczaj na towarzyszach (koń, muł itp). Towarzysze moga nieść przedmioty - ilość wyszczególniona jest na danej karcie.
Wyjątek artefakty - nie liczą się do limitu noszonych przedmiotów.
Najlepiej poczytaj w instrukcji, gdzie wszystko jest opisane. Tak będzie szybciej
Zajrzyj też do działu "Kwestia zasad" na tym forum. Tam jest wyjaśnionych sporo ciekawych rzeczy.
Symbol plecaka oznacza ekwipunek podręczny. Można w nim trzymać do 4 dowolnych przedmiotów. Trzymasz tam co chcesz.
Symbol wózka umieszczany jest zazwyczaj na towarzyszach (koń, muł itp). Towarzysze moga nieść przedmioty - ilość wyszczególniona jest na danej karcie.
Wyjątek artefakty - nie liczą się do limitu noszonych przedmiotów.
Najlepiej poczytaj w instrukcji, gdzie wszystko jest opisane. Tak będzie szybciej
Zajrzyj też do działu "Kwestia zasad" na tym forum. Tam jest wyjaśnionych sporo ciekawych rzeczy.
A teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu