Dobra, staliśmy się jakoby oficjalnym forum Dragon's Ordeal, więc napędźmy trochę koniunkturę
Zabawa już tu kiedyś była, co prawda, zaczynana, ale jakoś nie zdobyła wtedy popularności (może dlatego, że nazwa tematu nawet nie sugerowała, że to zabawa? ). Czas więc na reaktywację.
Zasady takie same, jak w zabawie w dziale TMiM'a: autor ostatniej karty daje grafikę (pozwolę sobie pełnić tę funkcję w pierwszym rzucie), reszta tworzy pod nią kartę - albo przynajmniej wymyśla efekt i zapodaje go w formie tekstowej na forum, a ktoś, kto włada PS'em, zapakuje go w szablon.
I jeszcze jedna uwaga - pamiętajmy, że styl grafik w DO jest generalnie inny niż w TMiM'ie, więc starajmy się wyszukiwać takie, które tutaj pasują - czyli niezbyt szczegółowe, lekko rozmyte, o grubej kresce i ubogiej palecie barw. Ale nie muszą być w odcieniach szarości - w końcu zaklęcia, postacie i obszary są w DO kolorowe, a przekonwertować normalną, kolorową grafikę w odcienie szarości każdy, kto bawi się PS'em, powinien chyba potrafić.
Dobra, dość ględzenia, zaczynajmy. Na początek dwie oficjalne grafiki, które kiedyś w TYM temacie udostępnił nam sam Raku:
Ostatnio zmieniony sobota 15 wrz 2012, 01:13 przez Draugnimir, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra, staliśmy się jakoby oficjalnym forum Dragon's Ordeal, więc napędźmy trochę koniunkturę ;)
Zabawa już tu kiedyś była, co prawda, zaczynana, ale jakoś nie zdobyła wtedy popularności (może dlatego, że nazwa tematu nawet nie sugerowała, że to zabawa? :-P ). Czas więc na reaktywację.
Zasady takie same, jak w zabawie w dziale TMiM'a: autor ostatniej karty daje grafikę (pozwolę sobie pełnić tę funkcję w pierwszym rzucie), reszta tworzy pod nią kartę - albo przynajmniej wymyśla efekt i zapodaje go w formie tekstowej na forum, a ktoś, kto włada PS'em, zapakuje go w szablon.
I jeszcze jedna uwaga - pamiętajmy, że styl grafik w DO jest generalnie inny niż w TMiM'ie, więc starajmy się wyszukiwać takie, które tutaj pasują - czyli niezbyt szczegółowe, lekko rozmyte, o grubej kresce i ubogiej palecie barw. Ale nie muszą być w odcieniach szarości - w końcu zaklęcia, postacie i obszary są w DO kolorowe, a przekonwertować normalną, kolorową grafikę w odcienie szarości każdy, kto bawi się PS'em, powinien chyba potrafić.
Dobra, dość ględzenia, zaczynajmy. Na początek dwie oficjalne grafiki, które kiedyś w [url=http://forum.magiaimiecz.eu/viewtopic.php?t=4549]TYM[/url] temacie udostępnił nam sam Raku:
Zacząłem sam robić kartę w PS, ale zabrakło mi cierpliwości podczas poszukiwania odpowiedniej czcionki
Dlatego wrzucam samą instrukcję do karty spotkania z grafiką "Kobieta" . :
spotkanie
Kapłanka Ars Amandi
Spotkałeś kapłankę Ars Amandi,
która uwiodła cię ku chwale Bogini Miłości.
Zatraciłeś się przy niej bez pamięci - tracisz 1 turę.
Kapłanka odchodzi a ty czujesz przypływ witalności
- dodaj 1 do Zręczności i 1 do Siły.
„ ... Kapłaneczka z rana jak świeża śmietana ... ”
Zacząłem sam robić kartę w PS, ale zabrakło mi cierpliwości podczas poszukiwania odpowiedniej czcionki ;)
Dlatego wrzucam samą instrukcję do karty spotkania z grafiką "Kobieta" . :
spotkanie
Kapłanka Ars Amandi
Spotkałeś kapłankę Ars Amandi, która uwiodła cię ku chwale Bogini Miłości. Zatraciłeś się przy niej bez pamięci - tracisz 1 turę. Kapłanka odchodzi a ty czujesz przypływ witalności - dodaj 1 do Zręczności i 1 do Siły.
„ ... Kapłaneczka z rana jak świeża śmietana ... ”
No, nareszcie pierwsza karta! A już się bałem, że ten temat nigdy nie ruszy. Pozwoliłem sobie wrzucić to, co zaprezentowałeś, w szablon (z delikatnymi korektami pisowni):
Mam nadzieję, że do drugiej grafiki też masz pomysł i go nam zaprezentujesz
Albo możesz poszukać i wrzucić własną grafikę dla innych użytkowników
A co do czcionek to masz je tutaj: http://www.sendspace.com/file/iwt5p3
(jest to część paczki z szablonami autorstwa Miśka, będącymi zmodyfikowanymi szablonami oficjalnymi od Raku Games)
No, nareszcie pierwsza karta! A już się bałem, że ten temat nigdy nie ruszy. Pozwoliłem sobie wrzucić to, co zaprezentowałeś, w szablon (z delikatnymi korektami pisowni):
Mam nadzieję, że do drugiej grafiki też masz pomysł i go nam zaprezentujesz ;) Albo możesz poszukać i wrzucić własną grafikę dla innych użytkowników
A co do czcionek to masz je tutaj: http://www.sendspace.com/file/iwt5p3 (jest to część paczki z szablonami autorstwa Miśka, będącymi zmodyfikowanymi szablonami oficjalnymi od Raku Games)
A żebyś wiedział
A do tego jest jakiś program typu strange Eons? Bo ja treść mogę wymyślać, ale nie wiem jak szablony zrobić.
"Podczas srogiej zimy zrozumiałem, że we mnie jest niezwyciężone lato."
[quote]Głodnemu chleb na myśli. ;][/quote] A żebyś wiedział :P A do tego jest jakiś program typu strange Eons? Bo ja treść mogę wymyślać, ale nie wiem jak szablony zrobić.
yeazus - Powtórzę raz jeszcze: możesz w międzyczasie wrzucić własną grafikę, pod którą forumowicze mają stworzyć kartę lub jej treść (nie zabierając możliwości zrobienia karty do tamtej pierwszej) - jest szansa, że takie novum zaktywizuje trochę lokalną społeczność
arai - Niestety, tak wygodnego narzędzia jak SE do DO nie mamy. Jedyna możliwość tworzenia kart do Photoshop (albo inny program, który poradzi sobie z obróbką plików .psd).
Ale jeśli masz pomysł na kartę do którejś grafiki, to wal śmiało samą treść! Prędzej czy później ktoś wrzuci ją w szablon
Nie będzie też problemu, jeśli więcej niż jedna osoba podzieli się swoimi pomysłami na kartę do tej samej grafiki
yeazus - Powtórzę raz jeszcze: możesz w międzyczasie wrzucić własną grafikę, pod którą forumowicze mają stworzyć kartę lub jej treść (nie zabierając możliwości zrobienia karty do tamtej pierwszej) - jest szansa, że takie novum zaktywizuje trochę lokalną społeczność :-P
arai - Niestety, tak wygodnego narzędzia jak SE do DO nie mamy. Jedyna możliwość tworzenia kart do Photoshop (albo inny program, który poradzi sobie z obróbką plików .psd). Ale jeśli masz pomysł na kartę do którejś grafiki, to wal śmiało samą treść! ;) Prędzej czy później ktoś wrzuci ją w szablon
Nie będzie też problemu, jeśli więcej niż jedna osoba podzieli się swoimi pomysłami na kartę do tej samej grafiki :)