"Puste" karty Przygody i Czaru ?
- Battonsson
-
Czy zastanawialiście się kiedyś do czego miały służyć "puste" karty Przygody i Czaru? Zdaje się, że w Podstawce była 1 "pusta" karta Przygody (to znaczy rewers był normalny - napis PRZYGODA na zielonym tle, natomiast awers był pusty, cały biały) i 1 "pusta" karta Czaru. W instrukcji do gry nie ma o tym mowy chyba?
Rozmawiając ostatnio ze znajomymi doszliśmy do trzech możliwych wyjaśnień:
1. Puste karty po to aby gracz sam mógł wymyślić sobie Czar i Przygodę i samodzielnie narysować obrazek i napisać instrukcję.
2. Puste karty mogą zastąpić inną kartę Przygody/Czaru jeżeli ta zniszczy lub zgubi (z tym, że w przypadku zgubienia, mogły by być kłopoty z odtworzeniem z pamięci instrukcji - a na początku lat 90 internet w Polsce nie był zbyt popularny i zapewne nie było jeszcze stron ze skanami wszystkich kart :) )
3. Pusta karta jako Joker - czyli oznacza inną dowolnie wybraną kartę. Z tym, że tutaj byłby problem, bo trzeba by znać na pamięć całą talię albo przejrzeć całą talię żeby wybrać sobie pożądaną kratę :P
To tylko takie nasz przypuszczenia :) Może macie inne pomysły? A może był już taki temat, tylko nie udało mi się go odnaleźć?
Rozmawiając ostatnio ze znajomymi doszliśmy do trzech możliwych wyjaśnień:
1. Puste karty po to aby gracz sam mógł wymyślić sobie Czar i Przygodę i samodzielnie narysować obrazek i napisać instrukcję.
2. Puste karty mogą zastąpić inną kartę Przygody/Czaru jeżeli ta zniszczy lub zgubi (z tym, że w przypadku zgubienia, mogły by być kłopoty z odtworzeniem z pamięci instrukcji - a na początku lat 90 internet w Polsce nie był zbyt popularny i zapewne nie było jeszcze stron ze skanami wszystkich kart :) )
3. Pusta karta jako Joker - czyli oznacza inną dowolnie wybraną kartę. Z tym, że tutaj byłby problem, bo trzeba by znać na pamięć całą talię albo przejrzeć całą talię żeby wybrać sobie pożądaną kratę :P
To tylko takie nasz przypuszczenia :) Może macie inne pomysły? A może był już taki temat, tylko nie udało mi się go odnaleźć?
- HunteR
-
Pamiętam takie karty, mnie się wydaje że po prostu drukowali całe arkusze a nie na każdym było po równo kart więc została np. jedna czy dwie bez grafiki i tekstu, myślę że to wyjaśnienie jest najprostsze 
A na kartach oczywiście nabazgraliśmy z bratem jakieś dziwaczne rzeczy i karty trafiły do normalnej talii \:D/
A na kartach oczywiście nabazgraliśmy z bratem jakieś dziwaczne rzeczy i karty trafiły do normalnej talii \:D/
[tu był obrazek, ale zepsuli forum]
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13472
Podejrzewam że były wynikiem wydruku całego arkuszu i po prostu zostały puste miejsca, co oczywiście nie wyklucza wykorzystania ich jako, autorskich kart lub uzupełnienia braków.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- Space86
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Postacie Space86
• Sługi Soggotha
• Zmierzch Tytanów - Posty: 775
- Kontakt:
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Biorąc pod uwagę rozbieżność czasową, między podstawką a Mistrzami, wątpię w ta koncepcje, dodatkowo przecież rewersy też były w Czasopiśmie.Space86 pisze:Puste Karty Przygody i Czaru były rewersami do Kart drukowanych w magazynie Magia i Miecz.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
- Space86
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Postacie Space86
• Sługi Soggotha
• Zmierzch Tytanów - Posty: 775
- Kontakt:
- Battonsson
-
Ja tak też podejrzewałem, tylko - jak już pisałem - w jaki sposób odtworzyć dokładną instrukcję z pamięci? Chodzi mi o to, że jeżeli intencją twórców gry było zastosowanie pustych kart jako backupów, to powstaje problem skąd wziąć źródło do odtworzenia? Przypominam, że rozważamy intencje twórców w realiach pierwszej połowy lat 90 w PolsceSeSim pisze:Zawsze uważałem, że jest to do dane na zasadzie backupu jakby Ci się karta zgubiła to możesz sobie dorobić
Dlatego też najbardziej prawdopodobna wydają mi się koncepcja HunteRa i Valdiego. Żeby to sprawdzić trzeba by poukładać karty z każdej talii w taki sposób żeby utworzyły arkusz (powiedzmy A4 albo A3 - nie wiem na jakich arkuszach drukowało się karty do gier planszowych w Polsce na początku lat 90') i sprawdzić czy razem z pustymi kartami układają się w kształt takiego arkusza. Musiałby to zrobić ktoś, kto jest pewien, że posiada komplet kart z danego pudełka (żadnej nie dodał z innego dodatku czy innej kopi gry, a także żadnej nie zgubił). Moje wydanie niestety jest mocno zwichrowane, więc nie mam pewności czy nie brakuje tam żadnej kraty (w tym żadnej pustej karty - a tego nie da się już sprawdzić w spisie kart, bo on nie wymienia liczny pustych kart w zestawie).Battonsson pisze:2. Puste karty mogą zastąpić inną kartę Przygody/Czaru jeżeli ta zniszczy lub zgubi (z tym, że w przypadku zgubienia, mogły by być kłopoty z odtworzeniem z pamięci instrukcji - a na początku lat 90 internet w Polsce nie był zbyt popularny i zapewne nie było jeszcze stron ze skanami wszystkich kart)
- Misiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Arena
• Bestia
• Pakiety Rozszerzające - Posty: 3374
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Może nie dokładną tj to zrobiliśmy na retuszach (z przecinkiem itp) ale uwierz mi jak grałem wtedy w MiM, to karty rozpatrywało się po obrazku, z reguły już karty znało się na pamięć, odtworzenie ich to niebyłby problem, może nie dokładny tekst by się pojawił, ale sama mechanika karty była by zachowana w 90%. (po prostu była Magia i Miecz i długo długo nic, to i się ją znało na pamięć później.)Battonsson pisze:Ja tak też podejrzewałem, tylko - jak już pisałem - w jaki sposób odtworzyć dokładną instrukcję z pamięci?
Nie trzeba układać, odrazu Ci mogę powiedzieć że pusta karta występowała (występuje w niewielkiej liczbie egzemplarzy) na ostatnim arkuszu danego rodzaju kart. Kart na oryginalnych Arkuszach było po 20 sztuk troszkę większe niż A4Battonsson pisze:z każdej talii w taki sposób żeby utworzyły arkusz (powiedzmy A4 albo A3 - nie wiem na jakich arkuszach drukowało się karty do gier planszowych w Polsce na początku lat 90')
- kayoy
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Poszukiwacze - Posty: 205
Te karty były bardzo przydatne.. Przydały się na brakującego Poszukiwacza Barbarzyńcę i kartę wroga Sobowtóra i myślę, że w tym celu były one dodane..
Ręki uciąć nie oddam, gdyż dostałem MiM już używany..
Ręki uciąć nie oddam, gdyż dostałem MiM już używany..
...jesteśmy tarczami w waszych rękach
to my przyjmujemy ciosy
wy nie musicie się lękać
wystarczy przy sobie nas nosić...
to my przyjmujemy ciosy
wy nie musicie się lękać
wystarczy przy sobie nas nosić...
- Battonsson
-
Wierzę Ci, bo ja w połowie lat 90' też grałem nałogowo ma MiM i też byłbym w stanie sparafrazować z pamięci większość instrukcji :) Chodziło mi tylko o to, czy taka była intencja twórców, że specjalnie zostawili te karty jako backupy (licząc, że ludzie będą znali na pamięć karty po kilkudziesięciu partiach i w razie zagubienia sobie odtworzą) czy raczej dodawali to do pudełek po prostu dlatego, że nie chciało im się po rozcięciu arkusza szukać tej jednej pustej karty i wyrzucać jej do śmieci, zamiast wkładać do pudełka z resztą kart. Bardziej prawdopodobna wydaje się ta druga opcja :)Valdi pisze:Może nie dokładną tj to zrobiliśmy na retuszach (z przecinkiem itp) ale uwierz mi jak grałem wtedy w MiM, to karty rozpatrywało się po obrazku, z reguły już karty znało się na pamięć, odtworzenie ich to niebyłby problem, może nie dokładny tekst by się pojawił, ale sama mechanika karty była by zachowana w 90%. (po prostu była Magia i Miecz i długo długo nic, to i się ją znało na pamięć później.)Battonsson pisze:Ja tak też podejrzewałem, tylko - jak już pisałem - w jaki sposób odtworzyć dokładną instrukcję z pamięci?
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
Eeee takie małe sprostowanie karty nie były wycinane tj teraz jest to w Talizmanie. Karty w oryginale były w arkiszach "wypraskach" z kartami do wyrwania.Battonsson pisze: że nie chciało im się po rozcięciu arkusza szukać tej jednej pustej karty
Także były to poprostu karty z zadruku całego arkusza rewersu.
- Arkon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Osada
• Rycerze Bóstw
• WKO - Posty: 831
- Battonsson
-
Trzeba było tak od razu. Nie wiedziałem o tym, bo ja swój egzemplarz gry otrzymałem w spadku od kolegi i wszystkie karty były już luzem. Także nie widziałem nigdy fabrycznie nowego egzemplarza gry. Swoją droga ciekawe czy istnieje jeszcze na świecie taki egzemplarz z kartami w wypraskach, nienaruszony, fabrycznie nowy?! Jeśli istnieje to musiałby kosztować fortunę na Allegro 
- Misiek
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Arena
• Bestia
• Pakiety Rozszerzające - Posty: 3374
- Battonsson
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
nie było foli były to pudełka otwierane, do otwarcia, pamiętam że w maluchu zawsze sprawdzałem zawartość