Fragment ze wstępu do systemu:
W idee fixe z założenia gra się ulicznym cwaniakiem usiłującym przeżyć (i zarobić) w pękniętym, zdemolowanym wojnami świecie totalitarnego nadzoru w połowie XXI wieku. Akcja dzieje się w Polsce – kraju absurdu, syfu, rozkładającego się moherowego katolicyzmu, na obrotowym przedmurzu między Wschodem a Zachodem.
Idee fixe jest światem pozornie poukładanym, ale pchanym przez niewidoczne siły do kolejnej drastycznej zmiany, być może katastrofalnej.
W idee fixe mieszają się trzy główne składniki: technototalitaryzm, teorie spiskowe i polski lokalny smrodek. Proporcje zależą od Mistrza Gry.
Więcej na stronie projektu: http://ideefixe-rpg.pl/
idee fixe - system RPG
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
idee fixe - system RPG
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
- Rogo
-
- SeSim
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Krypta Upiorów (pomagier)
• Labirynt Magów (pomagier)
• Poszukiwacze - Posty: 6145
Oj tam oj tam
Jak jesteś taki wrażliwy to nie czytaj Przenajświętszej Rzeczypospolitej
.
System może być ciekawy. Zauważyłem, że w naszym kraju w porównaniu z resztą świata (no a przynajmniej zachodniego) szeroko pojęta fantastyka jest dużo bardziej dojrzała i brutalna. Co jest zdecydowanie in plus. Jakby ktoś zagrał jakąś sesyjkę to niech koniecznie da znać.
System może być ciekawy. Zauważyłem, że w naszym kraju w porównaniu z resztą świata (no a przynajmniej zachodniego) szeroko pojęta fantastyka jest dużo bardziej dojrzała i brutalna. Co jest zdecydowanie in plus. Jakby ktoś zagrał jakąś sesyjkę to niech koniecznie da znać.
Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
-
-
Jak by trafić na dobrego mistrza gry... To by mogło być naprawdę ciekawie... Sęk w tym że takich ze świecą trzeba szukać...
No i jak na rodowitego polaka z otwartym umysłem można by rzec:
Klimat zbliżony do naturalnego...
No i jak na rodowitego polaka z otwartym umysłem można by rzec:
Klimat zbliżony do naturalnego...
- Astropata
-
Hm, ten opis wygląda mi bardziej na setting ciekawy który można osadzić w jakimś istniejącym już systemie. Ja zawsze byłem skłonny do dość swobodnego naginania realiów systemu aby podłożyć je do ciekawej idei na sesje 
Zamysł ogólny wpisuje się poniekąd w ideę tzw. "Euroshimy" która wieki temu się pojawiła, czyli dodatek do Neuro osadzony w Europie. Opis Polski z grubsza odpowiada temu jak to miało tam wyglądać (oczywiście plus typowe postapokaliptyczne sprawy). A rozbudowanie na całą Europę byłoby z korzyścią i dla MG i dla graczy bo dawałoby pole do popisu.
Tak więc, co do settingu - tak, co do odrębnego systemu - nie
Zamysł ogólny wpisuje się poniekąd w ideę tzw. "Euroshimy" która wieki temu się pojawiła, czyli dodatek do Neuro osadzony w Europie. Opis Polski z grubsza odpowiada temu jak to miało tam wyglądać (oczywiście plus typowe postapokaliptyczne sprawy). A rozbudowanie na całą Europę byłoby z korzyścią i dla MG i dla graczy bo dawałoby pole do popisu.
Tak więc, co do settingu - tak, co do odrębnego systemu - nie