Magia i Miecz stan na kwiecień 2005 (jaka, gdzie i skąd)
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
• Poszukiwacze z Misją - Posty: 888
Magia i Miecz stan na kwiecień 2005 (jaka, gdzie i skąd)
Cześc wszystkim. Chcialem dodac taki temat, bo błąkam się po forum od dłuższego czasu i nie mogę znależć najbardziej interesujacej mnie wiadomosci, a moze ona dotyczyc wszystkich, ktorzy po kilku latach wracaja do tej gry, albo zaczynaja w nia grac po raz pierwszy.
Chcialbym sie dowiedzieć przede wszystkim jak wyglada na dzien dzisiejszy (6 kwietnia 2005) caly pakiet gry z dodatkami oryginalnymi i tymi utworzonymi przez graczy, a także z dodatkami obcojezycznymi, o których słyszeliscie, a nie sa przetlumaczone na jezyk polski.
I rzecz druga gdzie mozna je dostać (czyli w praktyce skąd pobrac).
Ja posiadam caly zestaw wydany przed laty w Polsce:
Magia i Miecz
Podziemia
Kosmiczna Otchłań
Miasto
Jaskina
Smoki
oraz w ostatnich dniach ( jako, ze MiM przezywa u mnie renesans) w internecie udało mi sie znalezc nastepujace dodatki:
wioska
zamek
karczemne historie
kampania 3 masek ( w ktorej sklad wchodza: pustynia, lodowa kraina i przedpola piekieł 2)
Chcialbym sie dowiedzieć przede wszystkim jak wyglada na dzien dzisiejszy (6 kwietnia 2005) caly pakiet gry z dodatkami oryginalnymi i tymi utworzonymi przez graczy, a także z dodatkami obcojezycznymi, o których słyszeliscie, a nie sa przetlumaczone na jezyk polski.
I rzecz druga gdzie mozna je dostać (czyli w praktyce skąd pobrac).
Ja posiadam caly zestaw wydany przed laty w Polsce:
Magia i Miecz
Podziemia
Kosmiczna Otchłań
Miasto
Jaskina
Smoki
oraz w ostatnich dniach ( jako, ze MiM przezywa u mnie renesans) w internecie udało mi sie znalezc nastepujace dodatki:
wioska
zamek
karczemne historie
kampania 3 masek ( w ktorej sklad wchodza: pustynia, lodowa kraina i przedpola piekieł 2)
Czasem ty jesz niedźwiedzia, a czasem to niedźwiedź je ciebie.
- Juri
-
- Kontakt:
- lukas
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kanały
• Lodowa Kraina
• Wioska - Posty: 423
karczemne historie 2
http://www.rhapsody.fol.pl/MIM/lukas/ka ... orie_2.jpg
przedpola piekieł 3
http://www.rhapsody.fol.pl/MIM/lukas/przedpola_3.jpg
i dodadki z mojej strony
http://www.lukasprzyjaciel.republika.pl/
A gdzie jest Wieża Czarnoksiężnika, bo pierwsze słyszę :?: :?: :?:
http://www.rhapsody.fol.pl/MIM/lukas/ka ... orie_2.jpg
przedpola piekieł 3
http://www.rhapsody.fol.pl/MIM/lukas/przedpola_3.jpg
i dodadki z mojej strony
http://www.lukasprzyjaciel.republika.pl/
A gdzie jest Wieża Czarnoksiężnika, bo pierwsze słyszę :?: :?: :?:
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
No wlasnie o dodatki ze strony Lucasa chcialem jeszcze slowo zapytac. Znalazlem tam m.in. plansze do morskich opowiesci i kanalow, jednak zadnych opisow (instrukcji), ani dodatkowych kart - jak z tym sprawa wyglada? I jak sie domyslam do zapomnianych pustkowi zadnych osobnych kart tez nie ma ( jedynie 11 nowych poszukiwaczy) ?
Natomiast o wieży czarnoksieznika nie znalazlem w internecie nawet minimalnej wzmianki. Ten dodatek wyszedl oficjalnie? Byl dostepny w sklepach?
Natomiast o wieży czarnoksieznika nie znalazlem w internecie nawet minimalnej wzmianki. Ten dodatek wyszedl oficjalnie? Byl dostepny w sklepach?
- Juri
-
- Kontakt:
Jeszcze kiedy na Forum byl nieswietej :twisted: pamieci Fallen, ktory teraz zaginal w akcji, ja przetlumaczylem a on wrzucil text na karty owego dodatku. Az dziw berze ze nie ma go na AmbarOeFTePie Ale jak tylko dostane pass i login do mojego konta ktory mi zniknal po awarii dysku wrzuce zaraz, albo podesle chetnym na maila - zajmuje spakowany 2.35 MB
EDIT: Dodatek byl sprzedawany via internet przez kolesia ktory go zrobil. Potem chyba udostepnil za free, nawet nie pamietam. W kazdym razie ja nie pobieram za niego oplat
EDIT 2:
Duzo dodatkow sciagniesz stad:
http://www.randomdice.com/games/talisman/default.asp
oraz stad:
http://talisman.clift.org/talismanisland/index_1.htm
Pare mam przetlumaczonych ale od wiekow nie ma ich kto wrzucic na karty No nie Denver :lol: ??
EDIT: Dodatek byl sprzedawany via internet przez kolesia ktory go zrobil. Potem chyba udostepnil za free, nawet nie pamietam. W kazdym razie ja nie pobieram za niego oplat
EDIT 2:
Duzo dodatkow sciagniesz stad:
oraz stad:
http://talisman.clift.org/talismanisland/index_1.htm
Pare mam przetlumaczonych ale od wiekow nie ma ich kto wrzucic na karty No nie Denver :lol: ??
War, war never changes...
# Mój numer GG - 3751732
# Mój numer GG - 3751732
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
i faktycznie jest tego troche, a nawet wiecej niz troche. chyba w pierwszej kolejnosci zagram w to co jest po polsku, a potem sie zobaczy.
A jak dojdziesz do ladu i skladu ze swoim sprzetem daj znac. chetnie skorzystam z mozliwosci pozyskania tego dodatku
i faktycznie jest tego troche, a nawet wiecej niz troche. chyba w pierwszej kolejnosci zagram w to co jest po polsku, a potem sie zobaczy.
A jak dojdziesz do ladu i skladu ze swoim sprzetem daj znac. chetnie skorzystam z mozliwosci pozyskania tego dodatku
- lukas
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kanały
• Lodowa Kraina
Ja jutro powinienem skończyć robienie kart do Kanałów do prywatnego użytku, ale obiecuję że je udostępnie na stronie, pod warunkiem że namówicie Wilczego żeby pozwolił mi wykożystać 7 katr jego autorstwa.
Może się zgodzi, ja go prosiłem ale nic nie odpisał.
Mam też przetłumaczoną planszę do Faerielands ale karty musze zrobić nowe, bo grałem z oryginalnym,i i do niczego się nie nadają - straszna nuda, za to plansza i pepisy mi się podobają.
Mam jakieś tłumaczenia kart z serwera kufira, ale jak macie coś jeszcze to możecie dać mi znać.
Może się zgodzi, ja go prosiłem ale nic nie odpisał.
Mam też przetłumaczoną planszę do Faerielands ale karty musze zrobić nowe, bo grałem z oryginalnym,i i do niczego się nie nadają - straszna nuda, za to plansza i pepisy mi się podobają.
Mam jakieś tłumaczenia kart z serwera kufira, ale jak macie coś jeszcze to możecie dać mi znać.
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
-
Wieża Czarnoksiężnika wyląduje na FTPie od razu w PDFie... A to może się stać najwcześniej w ten łikend.
Nie ma, bo nie wszystko udało mi się ściągnąć. Niektórych rzeczy nie mogę udostępnić, bo są niekompletne (nie zdążyłem ściągnąć całego katalogu/ pliku). Jak wiedzą niektórzy z Was, FTP Fallena zniknął nagle. Gdybym wiedział że ma zamiar go zamknąć, zintesyfikowałbym wysiłki, aby ściągnąć wszystko. A tak... Echh.Az dziw berze ze nie ma go na AmbarOeFTePie
Gdybyś choć raz skorzystał z tego konta, to może byś hasło pamiętał. A tak... 8)Ale jak tylko dostane pass i login do mojego konta ktory mi zniknal po awarii dysku wrzuce zaraz, albo podesle chetnym na maila - zajmuje spakowany 2.35 MB
Może czegoś nie doczytałem, ale na co On ma się zgodzić?Wilczy zgodz sie dla dobra ogolu :!:
- Kufir
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Groźniejsze Podziemia
• Nowe PP
• Zadania Czarownika - Posty: 2174
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karczemne Historie - Posty: 39
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kanały
• Lodowa Kraina
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
Co myślicie o całkowitym rozszerzeniu Karczemnych Histori ? Są one chyba wzorowane na ang. The Tavern ?
http://talisman.clift.org/talismanislan ... nindex.htm
Możnaby przecież wogóle zrezygnować ze stosowania poleceń, oprócz możliwości kupienia wina (a może i jakiegoś piwa ???) z pola Gospoda lub/i Karczma (miasto) i zrobić o wiele więcej kart Karczemne Historie (np. ze 30 kart) które zawierałyby rozwinięte polecenia z tych pól + więcej ciewaych spotkań, bójek, pijaństwa itp. + stare przygoda autorstwa MiM 2003, co się spotyka często w karczmach (a raczej spotykało). W The Tavern jest sporo ciekawych rzeczy od przetłumaczenia . Jako rewers bardzo ładnie wylgądają koszulki zrobione przez Lucasa do KK.
Przykład:
Zadowolony ze swoich ostatnich
wyczynów, wkroczyłeś do gospody
kzycząc - "Piwo dla Wszystkich!".
Jednak tak sie rozhulałeś, że przepiłeś
z biesiadnikami całe swoje złoto
i przespałeś 1 turę (razem z Poszukiwaczami
przebywającymi w Gospodzie).
Strudzony i głodny po ostatniej
wędrówce wszedłeś do gospody
i zamówiłeś najlepsze dania
jakie oferował kucharz. Biesiadowałeś
do rana i wydałeś 4 mz + 1mz za
każdego Przyjaciela. Jeżeli nie masz
tyle pieniędzy, bierzesz pożyczkę od
Gospodarza i musisz oddać gddy tylko
zdobędziesz tyle złota.
Po dwie takie karty w stosie żeby było wesoło .
Goposoda to też pole do popisu bez żadnych dodatkowych plansz tutaj możecie powydawać swoje złoto, z którym nie macie co robić.
http://talisman.clift.org/talismanislan ... nindex.htm
Możnaby przecież wogóle zrezygnować ze stosowania poleceń, oprócz możliwości kupienia wina (a może i jakiegoś piwa ???) z pola Gospoda lub/i Karczma (miasto) i zrobić o wiele więcej kart Karczemne Historie (np. ze 30 kart) które zawierałyby rozwinięte polecenia z tych pól + więcej ciewaych spotkań, bójek, pijaństwa itp. + stare przygoda autorstwa MiM 2003, co się spotyka często w karczmach (a raczej spotykało). W The Tavern jest sporo ciekawych rzeczy od przetłumaczenia . Jako rewers bardzo ładnie wylgądają koszulki zrobione przez Lucasa do KK.
Przykład:
Zadowolony ze swoich ostatnich
wyczynów, wkroczyłeś do gospody
kzycząc - "Piwo dla Wszystkich!".
Jednak tak sie rozhulałeś, że przepiłeś
z biesiadnikami całe swoje złoto
i przespałeś 1 turę (razem z Poszukiwaczami
przebywającymi w Gospodzie).
Strudzony i głodny po ostatniej
wędrówce wszedłeś do gospody
i zamówiłeś najlepsze dania
jakie oferował kucharz. Biesiadowałeś
do rana i wydałeś 4 mz + 1mz za
każdego Przyjaciela. Jeżeli nie masz
tyle pieniędzy, bierzesz pożyczkę od
Gospodarza i musisz oddać gddy tylko
zdobędziesz tyle złota.
Po dwie takie karty w stosie żeby było wesoło .
Goposoda to też pole do popisu bez żadnych dodatkowych plansz tutaj możecie powydawać swoje złoto, z którym nie macie co robić.
- Lens
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
a moim zdaniem nieciekawy. kto by ciagnal te karty, jesli mialby poczucie, ze spotka go wiecej zlego niz dobrego. gdy gralem ostatnio nikt ich nie ciagnal, wlasnie w takim przekonaniu. trzeba dodac karty, ktore wniosą jakies przygody na ktorych sporo bedzie mozna zyskac i to niekoniecznie przy duzym wysilk ( w koncu karczma to specyficzne miejce, gdzie nie tylko mozna w jednej chwili mozna wszysko stracic). Mam duza przerwe z MiM i na nowo sie do niej przyzwyczajam. jak znajde troche czasu pomysle troche nad takimi.
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
Nie nalezy jednak przesadzac. Tak sobie mysle i wpadły mi np. takie pomysly na karty:
1) Wpadles w oko corce karczmarza i postanowiles to wykorzystac. Rzuc kostka 1-3 nie udalo ci sie jej oczarowac i wyszedles na kompetnego barana. Ratujesz reputacje wreczajac jej 2 MZ (lub magiczny przedmiot) 4-6 udalo sie. Od tad jej izby w karczmie mozesz traktowac na identycznej zasadzie jak karta "chata". Jesli grasz minstrelem lub zawadiaka nie musisz rzucac kostka. Od razu jest toba oczarowana.
2) Piles wino z bogatym kupcem. Kiedy zasnął i spadł pod stół nie mogłeś sie powstrzymać, żeby go nie okraść. Skradłes 5 MZ. Rzuc jednak kostką.
1-3 kiedy kupiec nazajutrz sie obudził, przypomniał sobie twoją twarz i w nastepnej turze zostaje rozeslany za toba list gonczy. 4-6 kupiec całkowicie sie zalał i nic nie pamieta z wczorajszej popijawy.
takie mi na poczekaniu wpadly.
1) Wpadles w oko corce karczmarza i postanowiles to wykorzystac. Rzuc kostka 1-3 nie udalo ci sie jej oczarowac i wyszedles na kompetnego barana. Ratujesz reputacje wreczajac jej 2 MZ (lub magiczny przedmiot) 4-6 udalo sie. Od tad jej izby w karczmie mozesz traktowac na identycznej zasadzie jak karta "chata". Jesli grasz minstrelem lub zawadiaka nie musisz rzucac kostka. Od razu jest toba oczarowana.
2) Piles wino z bogatym kupcem. Kiedy zasnął i spadł pod stół nie mogłeś sie powstrzymać, żeby go nie okraść. Skradłes 5 MZ. Rzuc jednak kostką.
1-3 kiedy kupiec nazajutrz sie obudził, przypomniał sobie twoją twarz i w nastepnej turze zostaje rozeslany za toba list gonczy. 4-6 kupiec całkowicie sie zalał i nic nie pamieta z wczorajszej popijawy.
takie mi na poczekaniu wpadly.
- lukas
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Kanały
• Lodowa Kraina
-
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Anarchia
• Karty
O cos takiego mi chodziło . Jeżeli kolega nie ma nic przeciwko to bym pożyczył pomysł ,
a pozyczaj.
jak cos wymysle to ci jeszcze podesle w "tworczosci graczy" zeby sie tacy co maja juz te 100 postow wypisanych nie wywyzszali nad nami. Do kata nas poslijcie cholera jasna.