Wydawnictwo Fox Games weszło jak burza na polski rynek gier planszowych. Wiele razy pytaliście mnie co to są za gry, czy warto poświęcać im uwagę? ta recenzja jest pierwszą z czterech bo tyleż gier otrzymałem od ww. wydawnictwa. W Metropolii przyjdzie nam się wcielić w budowniczych miasta, a dokonamy tego dzięi mechanice rodem z Osadników z Catanu...tylko, że na kartach
Wydawnictwo Fox Games weszło jak burza na polski rynek gier planszowych. Wiele razy pytaliście mnie co to są za gry, czy warto poświęcać im uwagę? ta recenzja jest pierwszą z czterech bo tyleż gier otrzymałem od ww. wydawnictwa. W Metropolii przyjdzie nam się wcielić w budowniczych miasta, a dokonamy tego dzięi mechanice rodem z Osadników z Catanu...tylko, że na kartach :)
Dziś w "Legendach Gier Planszowych", gościmy grę "Komandosi", która w 1990 r. została grą roku. Pościgi, wybuchy, faceci z kaloryferem na brzuchu kładący jednym magazynkiem cały batalion to klimat kina kaset VHS, które na pewno wpłynęły na popularność tej gry
Dziś w "Legendach Gier Planszowych", gościmy grę "Komandosi", która w 1990 r. została grą roku. Pościgi, wybuchy, faceci z kaloryferem na brzuchu kładący jednym magazynkiem cały batalion to klimat kina kaset VHS, które na pewno wpłynęły na popularność tej gry :)
ehhh.... stare dobre czasy .... bardzo dobrze się swego czasu bawiłem przy tej planszy ... jak co to poluję na ten tytuł!!! (nie posiadam swojego egzemplarza, a grywałem w to regularnie w sanatoriach -> Rymanów Zdrój)
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
ehhh.... stare dobre czasy .... bardzo dobrze się swego czasu bawiłem przy tej planszy ... jak co to poluję na ten tytuł!!! (nie posiadam swojego egzemplarza, a grywałem w to regularnie w sanatoriach -> Rymanów Zdrój)
Pierwszy materiał po urlopie - "Znalezione w Sieci", a w nim m.in. rozstrzygnięcie konkursu związanego z grą "Komandosi"...i wieści o mojej wypożyczalni gier
Pierwszy materiał po urlopie - "Znalezione w Sieci", a w nim m.in. rozstrzygnięcie konkursu związanego z grą "Komandosi"...i wieści o mojej wypożyczalni gier :)
Wydawnictwo Portal znane z takich hitów jak Neuroshima HEX, czy Robinson Crusoe nie zwalnia tempa i wpuszcza na polski rynek kolejne ciekawe tytuły. Tym razem otrzymujemy grę osadzoną w świecie Helwetów, gdzie przyjdzie nam za pomoca kostek walczyc o niepodległość jednego z regionów. Klimat dodany trochę na siłe, ale sama mechanika na pewno zyska grono fanów.
Wydawnictwo Portal znane z takich hitów jak Neuroshima HEX, czy Robinson Crusoe nie zwalnia tempa i wpuszcza na polski rynek kolejne ciekawe tytuły. Tym razem otrzymujemy grę osadzoną w świecie Helwetów, gdzie przyjdzie nam za pomoca kostek walczyc o niepodległość jednego z regionów. Klimat dodany trochę na siłe, ale sama mechanika na pewno zyska grono fanów.
Przedwieczni, wykreowani w umyśle samotnika z Providence, czyli H.P. Lovecrafta na dobre osadzili sie w kulturze XX i XXI wieku. Tym razem dzięki wydawnictwu Black Monk, mamy okazję spojrzec w gwiazdy i na podstawie ich ustawienia przywołać obślizgłe stwory, które pomogą nam przyzwać ich panów...brzmi groźnie i mrocznie, ale takie nie jest Wystarczy popatrzeć na grafiki i forme gry, dobra zabawa
Przedwieczni, wykreowani w umyśle samotnika z Providence, czyli H.P. Lovecrafta na dobre osadzili sie w kulturze XX i XXI wieku. Tym razem dzięki wydawnictwu Black Monk, mamy okazję spojrzec w gwiazdy i na podstawie ich ustawienia przywołać obślizgłe stwory, które pomogą nam przyzwać ich panów...brzmi groźnie i mrocznie, ale takie nie jest ;) Wystarczy popatrzeć na grafiki i forme gry, dobra zabawa :)
Battlestar Galactica to trzeci dodatek zamykający cykl jednej z najpopularniejszych gier kooperacyjnych ze stajni Fantasy Flight Games. Znająć jednak wydawcę, nie jest powiedziane, że nie zobaczymy kolejnej gry z tej serii...tak czy inaczej gra ciekawa, dodatek też. Zapraszam na filmik, tym razem autorstwa Marka.
Battlestar Galactica to trzeci dodatek zamykający cykl jednej z najpopularniejszych gier kooperacyjnych ze stajni Fantasy Flight Games. Znająć jednak wydawcę, nie jest powiedziane, że nie zobaczymy kolejnej gry z tej serii...tak czy inaczej gra ciekawa, dodatek też. Zapraszam na filmik, tym razem autorstwa Marka.
Wideo recenzenci rzadko nagrywają coś w Polsce razem. Śmiem twierdzić, że mój materiał i Gambita z Gildii TV jest jednym z pierwszych. Zapraszam więc do posłuchania o blaskach i cieniach bycia recenzentem gier planszowych. Dowiecie się także, dlaczego naszym zdaniem rzadko dochodzi do takich współnych filmików. Generalnie podsumowując: Gambit się naraża, a ja kiwam głową z aprobatą
Wideo recenzenci rzadko nagrywają coś w Polsce razem. Śmiem twierdzić, że mój materiał i Gambita z Gildii TV jest jednym z pierwszych. Zapraszam więc do posłuchania o blaskach i cieniach bycia recenzentem gier planszowych. Dowiecie się także, dlaczego naszym zdaniem rzadko dochodzi do takich współnych filmików. Generalnie podsumowując: Gambit się naraża, a ja kiwam głową z aprobatą ;)
W swoim krótkim życiu miałem przyjemnośc być w prawdziwym parku rozrywki dwa razy. Był to niemiecki Phantasialand i to w nim wsiadłem do Rollcastera, a po wszystkim szukałem żołądka chyba dwa dni. Dlatego znów ciesze się, że są gry planszowe, bo mogę zamiast jeździć to budować. To bezpieczniejsze i wygodniejsze
W swoim krótkim życiu miałem przyjemnośc być w prawdziwym parku rozrywki dwa razy. Był to niemiecki Phantasialand i to w nim wsiadłem do Rollcastera, a po wszystkim szukałem żołądka chyba dwa dni. Dlatego znów ciesze się, że są gry planszowe, bo mogę zamiast jeździć to budować. To bezpieczniejsze i wygodniejsze ;)
Pędzące Żółwie zdobyły sławie na całym świecie, a przynajmniej w dużej jego części. Na skorupach tych żółwi popularność pragnie zdobyć inna gra - Pedzące Wielbłądy! I dobrze. Do tej pory idzie jej to świetnie, i nic w tym dziwnego. Dawno tak dobrze się nie bawiłem przy lekkiej planszówce
Pędzące Żółwie zdobyły sławie na całym świecie, a przynajmniej w dużej jego części. Na skorupach tych żółwi popularność pragnie zdobyć inna gra - Pedzące Wielbłądy! I dobrze. Do tej pory idzie jej to świetnie, i nic w tym dziwnego. Dawno tak dobrze się nie bawiłem przy lekkiej planszówce :)
Niedzielna, nieco luźniejsza forma odcinka, gdzie tym razem dał sie zaprosić Marek, znany Wam przede wszystkim z materiałów o Battlestarze i spotkań Trzech Trolli Jakiś czas temu Marek na nowo wciągnął mnie w zabawę w grze Hearthstone, która jest świetną alternatywą, jesli nie mamy akurat pod ręką osoby z którą możemy zagrać w planszówkę Świetnie wykonana, niesamowicie grywalna, nic tylko siadać i grać! My z Markiem wykorzystaliśmy ten czas by porozmawiać o samej grze, organizowanym przez nas turnieju w Hearthstone i innych rzeczach
Niedzielna, nieco luźniejsza forma odcinka, gdzie tym razem dał sie zaprosić Marek, znany Wam przede wszystkim z materiałów o Battlestarze i spotkań Trzech Trolli ;) Jakiś czas temu Marek na nowo wciągnął mnie w zabawę w grze Hearthstone, która jest świetną alternatywą, jesli nie mamy akurat pod ręką osoby z którą możemy zagrać w planszówkę ;) Świetnie wykonana, niesamowicie grywalna, nic tylko siadać i grać! My z Markiem wykorzystaliśmy ten czas by porozmawiać o samej grze, organizowanym przez nas turnieju w Hearthstone i innych rzeczach ;)
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce...tak mógłby brzemić wstęp do ciekawe się zapowiadającej gry planszowej, która dopiero ma szanse ujrzeć światło dzienne. Wszystko jak zwykle za sprawą platformy kicktarterowskiej, gdzie gracze fundują wydanie. Galaxy of Trian to gra w której przyjdzie nam wcielić się w jedną z czterech ras, które zapragnęły zagarnąć dla siebie część galaktyki.
Dawno, dawno temu w odległej galaktyce...tak mógłby brzemić wstęp do ciekawe się zapowiadającej gry planszowej, która dopiero ma szanse ujrzeć światło dzienne. Wszystko jak zwykle za sprawą platformy kicktarterowskiej, gdzie gracze fundują wydanie. Galaxy of Trian to gra w której przyjdzie nam wcielić się w jedną z czterech ras, które zapragnęły zagarnąć dla siebie część galaktyki.
Lubie gry skomplikowane, które stanowią dla mnie wyzwanie, a ewentualna wygrana, daje niesamowitą satysfakcję. Do takich gier zalicza się 1989: Jesień Narodów, która po tym jak przedarłem sie przez instrukcje, stała się moją ponad tygodniową faworytą. Zobaczcie dlaczego!
Lubie gry skomplikowane, które stanowią dla mnie wyzwanie, a ewentualna wygrana, daje niesamowitą satysfakcję. Do takich gier zalicza się 1989: Jesień Narodów, która po tym jak przedarłem sie przez instrukcje, stała się moją ponad tygodniową faworytą. Zobaczcie dlaczego!
Ludzie pokazali niesamowicie wielkie serducha! W akcji zbierania gier planszowych dla szkoły w Radwanie, wzieli udział moi widzowie, sklepy i wydawcy, za co im niezmiernie dziękuję! jesteście wszyscy wielcy, spisaliście się na medal!
Ludzie pokazali niesamowicie wielkie serducha! W akcji zbierania gier planszowych dla szkoły w Radwanie, wzieli udział moi widzowie, sklepy i wydawcy, za co im niezmiernie dziękuję! jesteście wszyscy wielcy, spisaliście się na medal!
Dodatek do Neuroshimy Hex - Missisipi w wersji 3.0. Moim zdaniem najciekawsza armia spośród wydanych do tej pory. Z góry przepraszam wszystkich fanów armii "Borgo" za tak przedmiotowe potraktowanie ich pupili
Dodatek do Neuroshimy Hex - Missisipi w wersji 3.0. Moim zdaniem najciekawsza armia spośród wydanych do tej pory. Z góry przepraszam wszystkich fanów armii "Borgo" za tak przedmiotowe potraktowanie ich pupili ;)
Zazwyczaj legiony polskie kojarzą się nam z walką na froncie, z Marszałkiem, ale nie z ... przepustkami na które zołnierze musieli przecież wychodzić. Tym nowatorskim tematem zajęli sie projektanci gry "Przepustka".
Zazwyczaj legiony polskie kojarzą się nam z walką na froncie, z Marszałkiem, ale nie z ... przepustkami na które zołnierze musieli przecież wychodzić. Tym nowatorskim tematem zajęli sie projektanci gry "Przepustka".
Wydawca Osadników długo podgrzewał atmosfere wokół tego tytułu. Wreszcie jest, pięknie wygląda, nawiązuje do znanej i lubianej gry komputerowej, autorem jest jeden z najlepszych porjektantów gier w Polsce, czy ta gra może być słaba? Zobaczcie sami
Wydawca Osadników długo podgrzewał atmosfere wokół tego tytułu. Wreszcie jest, pięknie wygląda, nawiązuje do znanej i lubianej gry komputerowej, autorem jest jeden z najlepszych porjektantów gier w Polsce, czy ta gra może być słaba? Zobaczcie sami :)
Nowa gra od wydawnictwa "Fabryka Gier Historycznych", które jak na historyczne wydawnictwo przystało w okolicach polskich miesięcy jak np. wrzesień, karmi nas wojennymi tytułami. Tym razem tematyka gry wprowadzi nas w role polskich żołnierzy walczących na różnych frontach II Wojny Światowej.
Nowa gra od wydawnictwa "Fabryka Gier Historycznych", które jak na historyczne wydawnictwo przystało w okolicach polskich miesięcy jak np. wrzesień, karmi nas wojennymi tytułami. Tym razem tematyka gry wprowadzi nas w role polskich żołnierzy walczących na różnych frontach II Wojny Światowej.
Lubię kiedy od czasu do czasu pojawi się ktoś, kto będzie chciał zaryzykować i wypuści grę hybrydową. Tak jest w przypadku Teomachii, gdzie z jednej strony mamy mechanikę budowania talii, a z drugiej grę blefu i pozorów. Całość upięte w zgrabnej oprawie mitoloogii. Brakowalo mi tylko możliwości zagrania rodzimą mitologią, ale ten brak wydawca chce własnie naprawić
Lubię kiedy od czasu do czasu pojawi się ktoś, kto będzie chciał zaryzykować i wypuści grę hybrydową. Tak jest w przypadku Teomachii, gdzie z jednej strony mamy mechanikę budowania talii, a z drugiej grę blefu i pozorów. Całość upięte w zgrabnej oprawie mitoloogii. Brakowalo mi tylko możliwości zagrania rodzimą mitologią, ale ten brak wydawca chce własnie naprawić ;)
Warhammer 40,000: Podbój to dwuosobowa gra karciana, w której uczestnicy dowodzą potężnymi armiami prowadzącymi przeciwko sobie kampanię wojskową. Ich rywalizacja toczy się o kontrolę nad sektorem Traxis - starożytną częścią galaktyki, wypełnioną surowcami i zapomnianą technologią. Gracze muszą zdecydować, czy rzucić swoje siły do obecnego starcia, zagarnąć ziemie i zdobyć chwałę, a może zachować swoje wojska na kolejne bitwy, zdobyć cenne zasoby i przyszykować się aby przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę.
Warhammer 40,000: Podbój to dwuosobowa gra karciana, w której uczestnicy dowodzą potężnymi armiami prowadzącymi przeciwko sobie kampanię wojskową. Ich rywalizacja toczy się o kontrolę nad sektorem Traxis - starożytną częścią galaktyki, wypełnioną surowcami i zapomnianą technologią. Gracze muszą zdecydować, czy rzucić swoje siły do obecnego starcia, zagarnąć ziemie i zdobyć chwałę, a może zachować swoje wojska na kolejne bitwy, zdobyć cenne zasoby i przyszykować się aby przechylić szalę zwycięstwa na swoją stronę.
W grze Wojna Narodów każdy z graczy będzie prowadził własną cywilizację przez okres od starożytności, do epoki industrializacji. Wraz ze wzrostem jej populacji, musi zadbać o jej wewnętrzną stabilizację i wystarczającą ilość pożywienia dla jej obywateli. Musi zbudować efektywną gospodarkę. Ale przedewszystkim chce zadziwić świat swoimi osiągnięciami i zbudować dziedzictwo, które nada jego cywilizacji miano najwspanialszego narodu w dziejach!
W grze Wojna Narodów każdy z graczy będzie prowadził własną cywilizację przez okres od starożytności, do epoki industrializacji. Wraz ze wzrostem jej populacji, musi zadbać o jej wewnętrzną stabilizację i wystarczającą ilość pożywienia dla jej obywateli. Musi zbudować efektywną gospodarkę. Ale przedewszystkim chce zadziwić świat swoimi osiągnięciami i zbudować dziedzictwo, które nada jego cywilizacji miano najwspanialszego narodu w dziejach!