Konkurs - Góry

Regulamin Forum wraz z wszelkiego rodzaju ogłoszeniami i komunikatami.
Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

[ Dodano: Pią Cze 11, 2010 5:16 pm ]
Valdi pisze:Myślę że od poniedziałku z tym ruszę.
Super. Bo ja już mam w notatniku mnóstwo szkiców koncepcyjnych. Jestem jak zwykle w gorącej wodzie kompany. :)
Ostatnio zmieniony niedziela 13 cze 2010, 22:57 przez the MackaN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Astropata
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów

Post autor: Astropata »

poczekaj aż będzie oficjalny rules podany :D

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

A tam, najwyżej wykorzystam część pomysłów ot tak o, żeby pokazać coś na forum po konkursie, jeżeli nie trafię w konkurs :)

Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Ja możliwe, że też wezmę udział. Nie gwarantuję, ale możliwe, że wezmę.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności
Post autor: Draugnimir »

Nemo, Ty, który tworzysz najwięcej (chyba) Expansion Setów, miałbyś nie wziąć udziału??? Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić :-P

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

A więc ogłaszam konkurs.

W tej edycji konkursu, uczestnicy za zadanie będą mieli stworzyć 11 kart go gry. Muszą one być powiązane z dodatkiem który miejmy nadzieje ukaże się jeszcze w tym roku w Polsce a dokładniej z polską wersją dodatku Talisman - Highland. Kart jest może i dużo do stworzenia ale i nagroda jest większa.

Aby wziąć udział w konkursie należy do 31 Lipca 2010 przesłać na adres
E-Mail: konkursmim@gmail.com zestaw kart.

Szczegóły na stronie www.magiaimiecz.eu

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Cieszę się niezmiernie, że konkurs jest w wersji MAX :)

PS: Wykasowałem moje poprzednie pytanie odnośnie powiązań, bo wszystko znalazłem dokładnie opisane na stronie.
Ostatnio zmieniony czwartek 17 cze 2010, 00:12 przez the MackaN, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Decyzja w jaki sposób powiążą to z górami zostawiam Twórcom
Z regulaminu: "Karty muszą być powiązane..." Karty wszystkie jak i każda z osobna.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

1/3 zestawu (4 karty) mam już gotową, zarówno graficznie jak i merytorycznie. Jeszcze 2/3 (pozostałe 7 kart) i za tydzień pewnie, wyślę całość na konkurs.

glooth
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Post autor: glooth »

Ja o ile zdążę to wyślę prace. :)

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

A ja mam jeszcze pytanie do organizatorów: czy poza inwencją twórczą i pomysłowością będzie oceniana również poprawność i estetyka pisowni? :D

Awatar użytkownika
Astropata
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów

pytaj się każdego z osobna co będzie oceniane :D Vox Populi decyduje. Powiem Ci w tajemnicy i na ucho, że co poniektórzy ocenią jedynie wartość merytoryczną, a inni jak rozkład tekstu będzie na karcie nie taki, to już nie zapunktujesz u nich :D

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

Aj, zapomniałem, że to my samy głosujemy #-o
A tą drugą charakterystyką jurorstwa (rozkład tekstu) zdemaskowałeś moje kryteria... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Prawda jednak jest taka, że jak się zapodaje karty do konkursu, to przynajmniej z przyzwoitości powinny być one dopracowane pod każdym względem. To jest poważny konkurs, nie jakaś zabawa, że niepoważne by było, gdyby wygrały jakieś karty wyjęte psu z gardziela. Pod tym względem poprzedni konkurs średnio mi się podobał, bo wystarczyło w nim dać byle jaką grafikę, zrobić milion błędów ortograficznych, bo MS Word gryzie, najechać na ramkę całymi słowami, czyli zrobić taką kartę, która całkowicie się nie nadawała do druku ani niczego innego, a która wygrywała. A inny uczestnik, który spędził trochę czasu na poszukaniu idealnej grafiki, nie jakiejś rozpixelowanej, na której nic nie widać było, gdy poprawiał wszystkie swoje błędy i generalnie stworzył kartę, która mogła być bez przeszkód wydrukowana - przegrał.

Moim zdaniem powinien być w Regulaminie zapis, że karty mają być tak zrobione, aby można było je z czystym sumieniem wydrukować sobie. Czyli mają imitować oryginalne karty, a nie być jakąś maszkarą.

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

To może nim przyjmować zgłoszone karty, sprawdzać je pod kątem takiej właśnie poprawności i ewentualnie odsyłać do poprawek?

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Well... ja wątpię, aby Valdiemu chciało się je wszystkie czytać i wysyłać do ewentualnej poprawy. Wystarczy dać ostry zapis i go przestrzegać, że nawet jak 1 karta będzie pod jakimś względem urągała, to nie zostanie dopuszczona do konkursu, a tym samym cały komplet nie będzie dopuszczony. Naprawdę, sety kart z poprzedniego konkursu wyglądały jakby były zrobione w 30 minut na odwal. Uczestnicy sami powinni sprawdzać i wysyłać dopracowane karty na konkurs, a nie byle co licząc, że jakoś przejdą. Nie powinni liczyć, że ktoś za nich sprawdzi. Jak wysłali niedopracowane karty, bo nie chciało im się poświęcić paru minut więcej, gdy nad nimi pracowali, powinni być eliminowani z konkursu.

Pozostaje jeszcze sprawa efektów kart, które też zaskakiwały (uwięziony czarownik sam z siebie po 100 latach uwięzienia się uwolnił akurat wtedy, gdy przechodził poszukiwacz) swą głupotą.

Awatar użytkownika
Draugnimir
Mistyk
Mistyk
Mistyk
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
The Gauntlet PL
The Wildland PL
Umiejętności

No cóż, na szczęście każdy gracz jakimś zmysłem wyczucia estetyki też chyba dysponuje i może po prostu na te niedorobione karty głosy będą oddawane mniej chętnie...? ;)

Awatar użytkownika
Valdi [Autor tematu]
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Nemomon pisze:Moim zdaniem powinien być w Regulaminie zapis
Ale to Wy oceniacie te karty i skoro niektórym nie przeszkadza brak przecinka to punktują takie karty.
Co do wchodzenia tekstu na ramkę miało to miejsce też w Twoich kartach Nemomon więc troszkę dziwią mnie te żale.

Co do jakości grafik, szczerze nie powinieneś narzekać na osoby które nie tworzą kart na co dzień, a chciały wziąć udział w konkursie, a jak bym chciał być uszczypliwy to bym napisał że karta Mroźny Smok (Smocza Forma), też nie miała dobrej jakości grafiki.

Poprzedni konkurs wygrała osoba która i grafiki miała ładne i tekst nie wchodził na ramkę i był składny. :twisted:

Podsumowując, nie będę sprawdzał kart i ich odsyłał - nie znam takiego konkursu w którym by Organizator sprawdzał jakość zgłoszonego materiału. Potencjalnie może to zmniejszyć zainteresowanie konkursem a jak już mówiłem chodzi mi bardziej o propagowanie Tworzenia Kart, niż mielenia zgłoszeń żeby zaprezentować tylko te spod żyletki. Po prostu gorsze jakościowo zgłoszenia nie będą miały szans wygrać.

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Valdi pisze:Co do wchodzenia tekstu na ramkę miało to miejsce też w Twoich kartach Nemomon więc troszkę dziwią mnie te żale.
Sprawdziłem. Na dokładnie jednej karcie (Mroźny Smok: Smocza Forma) kawałek literki 'h' nachodzi na ramkę. Karta była pisana czcionką 4, defaultowy rozmiar czcionki, to 7. Nie wiem jak bardzo musiałbym jeszcze zmniejszyć tę czcionkę, aby ten kawałek literki także nie nachodził na ramkę. Zresztą, kawałek literki, to nie całe wyrazy.

Ogólnie, to mi chodzi o karty Lukasza oraz Ravandila. Lukasz użył całkiem ciekawych grafik, chyba tylko jedna z nich się nie nadawała. Efekty jego kart także były bardzo ciekawe, a nie standardowe do bólu i również dobrze opisane. Ravandila karty z kolei były mniejszymi lub większymi kopiami istniejących już oficjalnie kart albo po prostu bezsensownymi, na przykład Ukryj Księgę Czarów, zadanie, którego całkowicie, ale to w ogóle nie da się skończyć, bo nie wiadomo, co trzeba zrobić. I bynajmniej nie chodzi mi o tę Bibliotekę, tylko o księgę czarów, której autor nie sprecyzował czym jest.

Osobiście bardzo dopingowałem Lukasza, bo mi się jego karty podobały, po konkursie nawet napisałem do niego, że z wielką chęcią przerobię te jego karty na używalne, o ile da mi grafiki do nich, tyle, że użytkownik zniknął i już więcej się nie pojawił. A konkluzja jest taka, że karty Ravandila, które były całkowicie najgorsze z całego tego konkursu prawie że wygrały ten konkurs. Wtedy to naprawdę zawiodłem się na głosujących, że sami wymagają nowości z oficjalnych dodatków, narzekają, jak widzą po raz kolejny to samo, a gdy mają do wyboru standardowe do bólu karty i powiew świeżości, to wybierają standardowe. I do tego jeszcze byle jak wykonane.

glooth
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Post autor: glooth »

Nemomon, wogóle się z tobą nie zgadzam. Każdy ma prawo do własnego zdania o kartach. Ja nie znam się zbyt dobrze na grafice, karty które przygotuje na konkurs pewnie nie będą Ci się podobały. Ale zrobie je teraz, może mnie t wciągnie i zaczne robić ich więcej. Na następny konkurs moje karty hipotetycznie mogą być dużo lepsze bo np. będę ćwiczył. Nie masz prawa mówic "karty Ravandila, które były całkowicie najgorsze z całego tego konkursu". Ktoś inny może uznać, że jego karty są fajne i o tym światczy ilość punktów. Stary daj innym szanse się wykazać i nie krytykuj cudzych kart, bo i twoje nie muszą się wszyskim podobać.

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Nemomon pisze:Pod tym względem poprzedni konkurs średnio mi się podobał, bo wystarczyło w nim dać byle jaką grafikę, zrobić milion błędów ortograficznych, bo MS Word gryzie, najechać na ramkę całymi słowami, czyli zrobić taką kartę, która całkowicie się nie nadawała do druku ani niczego innego, a która wygrywała. A inny uczestnik, który spędził trochę czasu na poszukaniu idealnej grafiki, nie jakiejś rozpixelowanej, na której nic nie widać było, gdy poprawiał wszystkie swoje błędy i generalnie stworzył kartę, która mogła być bez przeszkód wydrukowana - przegrał.

Moim zdaniem powinien być w Regulaminie zapis, że karty mają być tak zrobione, aby można było je z czystym sumieniem wydrukować sobie. Czyli mają imitować oryginalne karty, a nie być jakąś maszkarą.
Owszem, konkurs mógł CI się średnio podobać. Zwycięski set również. I masz prawo do takiej opinii. Jednak konkurs ten działa na zasadzie LUDZIE Z FORUM OCENIAJĄ jako grupa, nie ty sam jeden jako głos decydujący. Jeżeli WIĘKSZOŚĆ wybrała inaczej, niż ty uważałeś za słuszne, to musisz się z tym pogodzić. Konkurs ma taką a nie inną formę i TO WIĘKSZOŚĆ biorąca udział w głosowaniu oceni kolejne sety, nie ma więc sensu wprowadzać do regulaminu żadnej klauzuli. Demokracja nie jest dobrym systemem, ale zawsze jakimś systemem jest. Jeśli znaleźli się ludzie którzy pod jakimiś względami docenili set z okazji Królowej Lodu i stanowili większość, to siłą zasad tego konkursu zestaw wygrał. Koniec dyskusji.

Awatar użytkownika
SeSim
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Krypta Upiorów (pomagier)
Labirynt Magów (pomagier)
Poszukiwacze

Post autor: SeSim »

Konkurs, w którym określa się regulaminowo jakiej jakości mają być nadsyłane prace z góry pachnie szwindlem :) Nemo nie przesadzaj, lud oceni czy dana karta jest dobra czy nie.

Top Secret Ninja Off Topic Creators Internatinal Organization Member
Awatar użytkownika
Kaktus+
Królewski Champion
Królewski Champion
Królewski Champion
Dawna Administracja
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Apteka
Kraina Snów
Lodowa Kraina

Post autor: Kaktus+ »

the MackaN pisze:Demokracja nie jest dobrym systemem, ale zawsze jakimś systemem
Nemonon - wojownik Stalina :P

Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać.

Zdecydowanie zgadzam się z tym, że konkurs powinien być tak skontruowany, by był możliwie jak najbardziej elastyczny i przyciągnął jak najwięcej potencjalnych konkurentów. Sztywne wymogi nic nie dadzą, zdać się trzeba na lud, który nie zawsze ma rację, ale zawsze coś wybierze, szczególnie to co się spodoba.

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Ktoś w ogóle poza mną wziął sobie konkurs do serca i trzaska karty?
Zostały mi do sfinalizowania setu już tylko: Karta Wroga, Karta Zadań Czarownika, Karta Poszukiwacza :)

Awatar użytkownika
Astropata
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów

trzeba pomyśleć nad nimi. Mamy dużo czasu, a ja nie lubię tworzyć kart za szybko, zwłaszcza że nagroda jest spora i warto się przyłożyć :D

Zablokowany