Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman 5. Edycji, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Re: Alternatywna wersja 'Talisman: Magia i Miecz'

Post autor: Mały Nemo »

Martek pisze: wtorek 25 lut 2025, 09:46
Mały Nemo pisze: poniedziałek 24 lut 2025, 17:44 Równie dobrze Robert Harris i GW mogli się postarać, wydając pierwszą i drugą edycję i nie tworzyć zupełnie niegrywalnych dodatków planszowych, czy też GW w ogóle mogło się postarać, aby ich 3. edycja przynajmniej udawała, że jest ładna. Jak ktoś się chce przyj...bać do czegoś, to kij zawsze się znajdzie, nieważne jakie cudowne i miodem i mlekiem opływające dane dzieło jest. Zamiast się cieszyć, że licencja w ogóle powędrowała do kogoś, a więc Talisman nie zdechł, padł na pysk i skonał na 4. edycji, to ludzie (i niekoniecznie mam na myśli Ciebie, Piotrek) jęczą i płaczą, że w ogóle ktokolwiek po licencję się zgłosił i realizuje swoją (póki co unikalną) wizję na grę. Nie, bardzo dobrze, że Avalon Hill się schylił po licencję i coś z nią robi.
Chętnie bym z tym podyskutował... ale zapomniałem że na tym forum nie można wyrażać swoich opinii, które są niezgodne z głównym nurtem aktualnie przyjętej doktryny wydawniczej.
Skoro padł rozkaz że ma mi się podobać 5ed, to już mi się podoba. Podoba mi się tak bardzo że nie mogę doczekać się już 6ej.
Mozna dyskutowac, ale co innego wyrazac (konstruktywna) krytyke, a co innego porownywac ja do gowniastego szamba (a przepraszam, potrzeba naprawde duzo zlej woli, by np. uwazac ze ta edycja jest jeszcze gorsza od np. Talisman Batman) albo sugerowac, azeby AH plakalo, ze zakupili licencje i w zebach ja oddali GW lub komukolwiek innemi, kto sie nawinie. Przepraszam, ale ja tu nie widze krytyki produktu, nawet tej niekonstruktywnej. Memy, tez nie sa forma dyskusji (choc ten z talismanem zamiast jablka mi sie podobal.

Takze, dyskutowac mozna, ale niech to ma postac dyskusji, a nie szerzenia nienawisci.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Martek
Astropata
Astropata
Astropata
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Post autor: Martek »

Mały Nemo pisze: wtorek 25 lut 2025, 10:44 Mozna dyskutowac, ale co innego wyrazac (konstruktywna) krytyke, a co innego porownywac ja do gowniastego szamba (a przepraszam, potrzeba naprawde duzo zlej woli, by np. uwazac ze ta edycja jest jeszcze gorsza od np. Talisman Batman) albo sugerowac, azeby AH plakalo, ze zakupili licencje i w zebach ja oddali GW lub komukolwiek innemi, kto sie nawinie. Przepraszam, ale ja tu nie widze krytyki produktu, nawet tej niekonstruktywnej. Memy, tez nie sa forma dyskusji (choc ten z talismanem zamiast jablka mi sie podobal.

Takze, dyskutowac mozna, ale niech to ma postac dyskusji, a nie szerzenia nienawisci.
Oczywiście najwyższy cenzorze. Jak dobrze że mamy takich ludzi jak ty, którzy decydują o tym co jest "mową nienawiści".

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Martek pisze: wtorek 25 lut 2025, 10:57 Oczywiście najwyższy cenzorze. Jak dobrze że mamy takich ludzi jak ty, którzy decydują o tym co jest "mową nienawiści".
. :)

BTW, to nie ja skasowalem Twoj temat. ;)

Awatar użytkownika
abubu
#Administrator: abubu

Post autor: abubu »

Mały Nemo pisze: wtorek 25 lut 2025, 11:09
Martek pisze: wtorek 25 lut 2025, 10:57 Oczywiście najwyższy cenzorze. Jak dobrze że mamy takich ludzi jak ty, którzy decydują o tym co jest "mową nienawiści".
. :)

BTW, to nie ja skasowalem Twoj temat. ;)
... ja też nie :)

PS. Trochę niepotrzebnie zaśmiecamy ten wątek.

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
DzieX [Autor tematu]
Filozof
Filozof
Filozof
Kontakt:

Post autor: DzieX »

Martek pisze: wtorek 25 lut 2025, 09:46 Chętnie bym z tym podyskutował... ale zapomniałem że na tym forum nie można wyrażać swoich opinii, które są niezgodne z głównym nurtem aktualnie przyjętej doktryny wydawniczej.
Skoro padł rozkaz że ma mi się podobać 5ed, to już mi się podoba. Podoba mi się tak bardzo że nie mogę doczekać się już 6ej.
O, czyli nie tylko ja to zauważyłem

Awatar użytkownika
abubu

Nie obrazi się nikt jak przeniosę wybrane wpisy z tego wątku do poniższego?

viewtopic.php?t=10336

Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
Awatar użytkownika
Piter
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Piter »

abubu pisze: wtorek 25 lut 2025, 18:49 Nie obrazi się nikt jak przeniosę wybrane wpisy z tego wątku do poniższego?
viewtopic.php?t=10336
Dobry pomysł :+1:

Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
Martek
Astropata
Astropata
Astropata
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
Rwąca Rzeka

Re: Ponarzekajmy na Talisman 5ed

Post autor: Martek »

Mały Nemo pisze: wtorek 18 lut 2025, 10:01
Budowniczy Mostów pisze: wtorek 18 lut 2025, 09:30 Poświęciłem dobre 15 minut na bezowocne szukanie wątku z żartami z piątej edycji,
Bo ten temat dawno temu wyladowal w koszu =P
Dlatego puszczam sobie teraz muzyczkę... bo przecież każdy kto śmie wyrażać swoją opinię jest: przyjebusem, jęczybułą lub nienawistnikiem.

Awatar użytkownika
abubu

Piter pisze: wtorek 25 lut 2025, 18:52
abubu pisze: wtorek 25 lut 2025, 18:49 Nie obrazi się nikt jak przeniosę wybrane wpisy z tego wątku do poniższego?
viewtopic.php?t=10336
Dobry pomysł :+1:
Jak powie... jak napisał tak zrobił ;)

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

A tam, ja i tak na zawsze będę fanem czarnobiałej Magii i Miecz... i co mi zrobią? Talizman czwarta edycja odstraszał mnie losem, odstraszał "uproszczeniami" i cukierkową grafiką... :D Ale po rozegraniu kliku partii z dodatkami, przekonał do siebie. Łatwość w wkraczania do innych krain, mniej zagmatwane miasto, bardzo klimatyczne góry, dużo, dużo kart i nagle stał się Talizmanem po którego sięgam najczęściej. Podejrzewam, że podobnie będzie z edycją piątą, sama podstawka nie oczarowuje, ale drobne zmiany "upraszczające" dla mnie na plus. Magia i Miecz nigdy nie była głęboka mechanicznie, więc każde uproszczenie, które zmniejsza ilość rzutów kości, niweluje ich ekstremalne znaczenie czy skraca rozgrywkę jest dla mnie najbardziej na plus.

Ale ponarzekałem... :)
Nie udało się. ;)

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

the MackaN pisze: środa 26 lut 2025, 10:13 Talizman czwarta edycja odstraszał mnie (...) cukierkową grafiką
Poza kiepskimi grafikami Poszukiwaczy (zwłaszcza tych z podstawki), co tam jest cukierkowego?

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Piter
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Grafiki z 4ej edycji zdają się być nierówne - mi osobiście podoba się spora większość grafik (zwłaszcza ten styl, który prezentuje sporo kart w Podziemiach jak: Goblińscy Maruderzy czy Książę Wampirów).
Nie koniecznie przepadam na stylem Pani FC - jest taki cukierkowy i pewnie po części o to chodziło ci @the MackaN.
Grafiki Poszukiwaczy tworzą zbiór różnych stylów graficznych, są lepsze i gorsze, ale dają radę w mojej opinii.

Alternatywny Talisman: Magia i Miecz należy traktować jako projekt hobbystyczny i jest hołdem oddanym mojej ulubionej grze.
Nie będzie przeznaczony do sprzedaży, lecz wyłącznie do niekomercyjnego użytku osobistego w gronie znajomych.
Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Piter pisze: środa 26 lut 2025, 12:48 Grafiki z 4ej edycji zdają się być nierówne - mi osobiście podoba się spora większość grafik (zwłaszcza ten styl, który prezentuje sporo kart w Podziemiach jak: Goblińscy Maruderzy czy Książę Wampirów).
Nie koniecznie przepadam na stylem Pani FC - jest taki cukierkowy i pewnie po części o to chodziło ci @the MackaN.
Grafiki Poszukiwaczy tworzą zbiór różnych stylów graficznych, są lepsze i gorsze, ale dają radę w mojej opinii.
Polowa grafik poszukiwaczy jest spod reki Felici, chyba ze to wlasnie tych poszukiwaczy nie lubisz ;)

Awatar użytkownika
abubu

Mały Nemo pisze: środa 26 lut 2025, 13:10 Polowa grafik poszukiwaczy jest spod reki Felici, chyba ze to wlasnie tych poszukiwaczy nie lubisz ;)
Warsztat Pani Felicii z czasem też ulegał zmianie / poprawie. Osobiście nie mogę uogólnić, że mi się nie podoba jej twórczość ... bo tak nie jest. Część jest badziewna, część w porządku, a część świetna. Wszystko i tak jest kwestią gustu oraz oczekiwań.

PS. O ile się nie mylę, to za grafiki pierwszych Poszukiwaczy odpowiadał Ralph Horsley ... ten sam, który stworzył epicką (według mnie) okładkę pudełka 4.5 (podstawki i kilku kolejnych) oraz planszę. Tak więc, nie wiem jak to możliwe, aby to była ta sama osoba ... ale jednak. Chyba, że się mylę, to mnie sprostujcie. ;)

Awatar użytkownika
abubu

PS. Chyba jedna z ulubionych grafik poszukiwaczy:
Obrazek

Awatar użytkownika
blazius
Astropata
Astropata
Astropata
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magowie Mroku
Mała Pustynia
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Źródła Magii

Post autor: blazius »

Tworzę już drugie rozszerzenie do nowej edycji, więc od tej strony patrząc poglądy mam ugruntowane. Optymizmu nie przybywa. Gapię się w SE w te prymitywne czcionki, kiepsko zaprojektowane szablony awersów, w te zmarnowane całe obszary na kartach. W pstrokatą kolorystykę oryginału. Durnowate rewersy, jakby z jakiegoś tarota podebrane. Czerwone awersy w rozszerzeniu to estetycznie zgroza.

Wszystko jest tutaj do poprawy z wyjątkiem wielkości kart. Drobne zmiany przyspieszające rozgrywkę też na plus, ale głównie chodzi mi o wygląd elementów gry.

Poprzednia wersją estetycznie była i konsekwentna, i zrównoważona. Ta edycja nie miałaby szans na wspieraczce, ponieważ tam kupuje się oczami.
Ostatnio zmieniony środa 26 lut 2025, 13:36 przez blazius, łącznie zmieniany 3 razy.

Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Piter
Kupiec
Kupiec
Kupiec
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

abubu pisze: środa 26 lut 2025, 13:19
Mały Nemo pisze: środa 26 lut 2025, 13:10 Polowa grafik poszukiwaczy jest spod reki Felici, chyba ze to wlasnie tych poszukiwaczy nie lubisz ;)
Warsztat Pani Felicii z czasem też ulegał zmianie / poprawie. Pierwsi Poszukiwacze raczej odstają od tych późniejszych.
Osobiście nie mogę uogólnić, że mi się nie podoba jej twórczość ... bo tak nie jest. Część jest badziewna, część w porządku, a część świetna. Wszystko i tak jest kwestią gustu oraz oczekiwań.
Tak, są lepsze i gorsze grafiki Poszukiwaczy autorstwa Pani FC, więc mam dość mieszane uczucia.
Obrabiając kiedyś grafiki Poszukiwaczy, tak aby uzyskać w miarę jednolity styl graficzny, właśnie te autorstwa pani FC uległy większym modyfikacjom, stąd tez moja opinia.

Awatar użytkownika
abubu

Jak już wiele razy pisałem, w nowej edycji nie podoba mi się właśnie oprawa graficzna. Nie jest spójna, jest jakby wykonana "na odwal się". Rewersy mi nawet nie przeszkadzają. Awersy ... rażą wyglądem i "ergonomią". Karty Poszukiwaczy jakby "sklejone" w Paint lub Power Paint. Fonty ... kiepskie (a nawet skłaniające się w kierunku beznadziejne). .... Plansza ... ehhh ... wspominałem już coś o Paint? ;)

Awatar użytkownika
Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Już to kilkukrotnie pisałem, ale co byłby ze mnie za Polak, gdybym sobie odmówił narzekania?

Poza wyżej opisanym aspektem graficznym nie podoba mi się zrobienie wszystkiego na odpi***ol.
Respawn Poszukiwaczy - pomysł dla jednych karygodny, dla innych pozytywne uproszczenie. Ale wykonanie? Teraz możesz się respawnować nie tracąc nic poza turą (którą i tak musiałbyś poświęcić na wycieczkę do znachora) i złotem (które i tak musiałbyś wydać). Ba, jak nie masz złota, to i tak Ci przywrócą jeden punkt za friko. Jaka to kara?
Ulepszony ruch za Los. Czemu nie możesz trafić na obszar zajęty przez innego Poszukiwacza gdy to robisz? Żebyś się denerwował/-a, gdy stoi na obszarze z jakąś fajną kartą do zgarnięcia. Czemu nie zrobili re-balansu ilości Losu Poszukiwaczy i Troll i Wojownik mają po 1 punkcie? Bo mają więcej Życia, którego strata i tak nie jest szczególnie dotkliwa?
Zmiany cen, żeby było taniej? Spoko, przyspieszy to grę, a że niektóre ceny przestają mieć sens, to kto by się nad tym zastanawiał?

To wygląda jakby pozbierali pomysły jak uprościć grę (niektóre naprawdę fajne, żeby nie było) i je wprowadzili bez żadnych testów.

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

Martek pisze: wtorek 25 lut 2025, 22:32 Dlatego puszczam sobie teraz muzyczkę... bo przecież każdy kto śmie wyrażać swoją opinię jest: przyjebusem, jęczybułą lub nienawistnikiem.
Jak bym Cię nie znał i nie rozmawiałbym z Tobą niejednokrotnie po za forum bym się zaczął z Tobą kłócić, że nikt nigdy Tu tak nikogo nie nazwał, ale wiem że masz dystans i piszesz to z przekąsem.
Piter pisze: środa 26 lut 2025, 12:48 Grafiki z 4ej edycji zdają się być nierówne
IMO to przez to że po między Podstawką a ostatnim dodatkiem minęło 8 lat. W których to graficy też poszli z czasem.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
DzieX [Autor tematu]
Filozof
Filozof
Filozof
Kontakt:

Post autor: DzieX »

blazius pisze: poniedziałek 24 lut 2025, 13:02 Można by podesłać Avalon Hillom tę wersję wstępną, żeby chociaż zerknęli jak się plansze robi.
A oni nie dość, że nic nie poprawią to jeszcze naślą na autora stado prawników

Awatar użytkownika
husar
#Moderator: husar
Uczestnik Zjazdów
!Wspierający

Post autor: husar »

Wypraska jest wujowa, karty zafoliowane nie mieszczą się. A wystarczyłoby, żeby obie kieszenie na karty były takie same, a nie jedna jest płytka.

Pozdrawiam
Roman

Wikipedia TMiM
Awatar użytkownika
blazius
Astropata
Astropata
Astropata
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magowie Mroku
Mała Pustynia
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Źródła Magii

Lubię sobie ponarzekać na nowa edycję ale także lubię chwalić komponenty gier z Ludus Magnus Studio.
Popatrzcie jak stanęli na głowie, żeby stworzyć spójna koncepcję graficzną i stylistyczną w najnowszej swojej grze.
Żeby u nas chociaż karty były tak dobrze zaprojektowane.

https://gamefound.com/en/projects/lms/b ... view-60511

Moje autorskie karty i zestawy kart do gry Talisman: Magia i Miecz (TMiM) na Chomiku:
Obrazek
Awatar użytkownika
Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Post autor: Valdi »

husar pisze: czwartek 27 lut 2025, 05:32 kieszenie na karty były takie same, a nie jedna jest płytka.
No ale czekaj, czekaj... To nie tylko bolączka T5, ale i T4,5 tam miałeś 6 kieszeni nie nadających się do niczego.
Zresztą ta przypadłość nie dotyczy tylko Talismana ale dużej części gier które mają plastikowe inserty.

Dodano po 2 minutach 12 sekundach:
blazius pisze: czwartek 27 lut 2025, 09:15 Popatrzcie jak stanęli na głowie, żeby stworzyć spójna koncepcję graficzną i stylistyczną w najnowszej swojej grze.
Żeby u nas chociaż karty były tak dobrze zaprojektowane.
Niestety przy takim nakładzie MUSZĄ dopracowywać każdy element, pamiętajcie że Talismany to nadal produkt masowy a nie kierowany do wąskiej grupy graczy (3000 nakładu to bardzo wąska grupa).

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
blazius
Astropata
Astropata
Astropata
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Magowie Mroku
Mała Pustynia
Pojedyncze karty
Przedpola Piekieł
Źródła Magii

Ale poprzednia edycja pilnowała jednak aktualnych standardów. A produkt też był masowy.

Obrazek
ODPOWIEDZ