[MM] Pytanie o pułapkę na moście

Wszystkie niejasności, wątpliwości, rożne sugestie związane z zasadami gry.
ODPOWIEDZ
Naramian [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać
[MM] Pytanie o pułapkę na moście

Post autor: Naramian »

Witam.

Nie wiem czy to jakiś błąd w wydruku instrukcji czy ja czegoś nie ogarniam.

Załączam kawałek instrukcji opisujący pułapkę.
https://files.fm/f/xn7rgszbue

Po wejściu w pułapkę instrukcja mówi tylko gdzie mogę spaść. Nie ma nic wspomnianego o przejściu przez pułapkę. Późniejsza gra jest bezsensowna z tego względu bo nie da się jej skończyć.
Pomożecie?

Awatar użytkownika
Valdi
#Administrator: Valdi
Właściciel portalu magiaimiecz.eu
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Handel
Księżycowy Kamień
ZP i LK

Re: [MM] Pytanie o pułapkę na moście

Post autor: Valdi »

Jeżeli wynik na pułapce jest ujemny (np. 3 kośćmi wyrzuciłeś łącznie 4 a masz 5 Punków Miecza wynik = -1) przechodzisz dalej,
Jeżeli wynik = 0 (np. 4 na kościach i 4 punkty Miecza) pozostajesz i w następnej turze rzucasz jeszcze raz.
Jeżeli wynik dodatni spadasz.

Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.
Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Post autor: Tony666 »

Valdi pomocy 🥴 Jestem na pułapce albo na magicznej pułapce. Mam rzucić 3 kośćmi i odjąć od tego wyniku rzutu swoje punkty magii albo miecza... Ale które punkty? Te które leżą w formie tych kwadracikow papierowych przy karcie postaci? Czy te kwadraciki + punkty miecza np. Z wyposażenia (miecz) i z magicznych przedmiotów (srebrna strzała)? I jeśli z przedmiotów to rozumiem że biorę pod uwagę z miecza z wyposażenia 1pkt i np. Mam 4 przedmioty magiczne z których każdy dodaje mi jeden pkt miecza czyli łącznie odejmuję w takim przypadku 5 pkt? Kurde pokręcone to. W instrukcji tej podstawowej rzeczywiście jest błąd bo jest 0 - pozostajesz na moście i później jest odrazu 2 że gdzieś tam cie zrzuca z mostu. Brak opcji 1. Weź mi to wytłumacz jak to liczyć te punkty bo zgłupiałem.

"I always tell the truth, even when I lie"
Awatar użytkownika
Mały Nemo
#Administrator: Nemomon
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków
A kind, crazy fool and a stubborn kid.

Post autor: Mały Nemo »

Teraz wszyscy są na zjeździe, w poniedziałek najwcześniej ktoś Ci odpowie.

Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Ok. To miłej zabawy dla wszystkich 💪😎🙂

Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Halo halo 🙂

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Tony666 pisze: piątek 26 lip 2024, 00:03 Valdi pomocy 🥴 Jestem na pułapce albo na magicznej pułapce. Mam rzucić 3 kośćmi i odjąć od tego wyniku rzutu swoje punkty magii albo miecza... Ale które punkty? Te które leżą w formie tych kwadracikow papierowych przy karcie postaci? Czy te kwadraciki + punkty miecza np. Z wyposażenia (miecz) i z magicznych przedmiotów (srebrna strzała)? I jeśli z przedmiotów to rozumiem że biorę pod uwagę z miecza z wyposażenia 1pkt i np. Mam 4 przedmioty magiczne z których każdy dodaje mi jeden pkt miecza czyli łącznie odejmuję w takim przypadku 5 pkt? Kurde pokręcone to. W instrukcji tej podstawowej rzeczywiście jest błąd bo jest 0 - pozostajesz na moście i później jest odrazu 2 że gdzieś tam cie zrzuca z mostu. Brak opcji 1. Weź mi to wytłumacz jak to liczyć te punkty bo zgłupiałem.
Używasz wszystkich punktów, które są stale aktywne (a nie tylko w walce np. z topora). Czyli własne punkty zapisane na karcie, żetony Miecza/Magii + punkty z posiadanych kart.

Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Ale punkty z kart przyjaciół się nie liczą? Np. Giermek? A odnośnie magicznego miecza to w którym kręgu nie mogę go uzyskać?

Awatar użytkownika
Mały Nemo
Playtester Talismana
Współtłumacz TMiM
Organizator Zjazdów
Uczestnik Zjazdów
Ware wa Messiah nari
Autor Dodatków

Tony666 pisze: czwartek 01 sie 2024, 13:56 Ale punkty z kart przyjaciół się nie liczą? Np. Giermek? A odnośnie magicznego miecza to w którym kręgu nie mogę go uzyskać?
Liczą się, jeśli dają CI te punkty cały czas. Giermek zdaje się cały czas dodaje te punkty (a nie jedynie w walce), więc się liczy.

Co do Magicznego Miecza, to ja zawsze miałem problem zapamiętać, który krąg jest który, ale na samym Magicznym Mieczu jest to napisane.

Awatar użytkownika
Rogo
#Moderator: Rogo
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków

Post autor: Rogo »

Rozwiązanie jest proste. Jeśli na karcie jest napisane, że zapewnia premię w walce, to zapewnia ją tylko i wyłącznie w walce. Jeśli jest napisane po prostu, że zapewnia premię (bez dodatkowych dopisków), to zapewnia ją 24/7.

Nie chcę wyjść na złośliwca, ale sugeruję jeszcze raz przeczytać instrukcję - sam się nieraz złapałem na tym, że coś źle zapamiętałem.

Ja nawet nie mam Talismana.
Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Rogo instrukcje czytałem wielokrotnie ale sami na tej stronie stworzyliście AKTUALIZACJE tej instrukcji z pewnymi modyfikacjami dlatego, że pierwotna wersja nie wszystko wyjaśnia i czasami jest mało zrozumiała ;) Odnośnie tych punktów miecza liczonych na pułapce ...Podsumowując :
Rzucam 3 kostkami powiedzmy, że suma rzutów to : 12 pkt.
Odliczam punkty podstawowe ( te które leżą w formie tych kwadracików przy karcie postaci i na przykład tam mój miecz wynosi 9 pkt. Dodatkowo odliczam wszystkie punkty które NA STAŁE dodają mi miecza ,a nie tylko w walce . Czyli mam przykładowo jakieś przedmioty i przyjaciół którzy łącznie dodają mi 4 pkt miecza na stałe czyli łącznie mój miecz ma wartość 13 pkt czyli : OD 12 pkt z rzutu kostek odejmuje 13 pkt mojego miecza co daje wynik -1 czyli rozumiem, że przechodzę na moście dalej?
Jeśli wynik wyjdzie 0 to pozostaje na tym samym obszarze i ponownie rzucam kostkami w nastepnej turze ,a jeśli wynik by wyszedł 1 to przechodzę dalej. Wynik 2,3,4,5,6 i tak dalej oznacza, że spadam z mostu. Dobrze to rozumiem wszystko?:)

Awatar użytkownika
the MackaN
Rycerz
Rycerz
Rycerz
Uczestnik Zjazdów
Autor Dodatków
Spis dodatków autora:
#Lista dodatków
Karty
Pająki

Post autor: the MackaN »

Nie pamiętam jak to działa w Magicznym Mieczu, ale chyba tak samo jak w Magii i Miecz. Czyli 0 i mniej oznacza, że zostajesz na tym samym Obszarze. Jak zaczynasz turę na tym samym Obszarze to go nie badasz, tylko się ruszasz prawda? Czyli jak nie spadłeś, to idziesz dalej...

Awatar użytkownika
Tony666
Rzezimieszek
Rzezimieszek
Rzezimieszek

Dobra ja gram tak,że każdy wynik minusowy oznacza ,że ide dalej,0 oznacza ze zostaje na tym obszarze i w następnej turze znowu rzucam kostkami,1 oznacza,że przechodze dalej,a wszystko co powyżej 1 mnie zrzuca z mostu.

ODPOWIEDZ