[TMiM] Dodatki autorskie - proszę o samouczek

Wszelkie dyskusje i luźne rozmowy o Talisman Magia i Miecz, niedotyczące twórczości graczy, zasad &c.
ODPOWIEDZ
Orzel [Autor tematu]
Losujemy postać
Losujemy postać
Losujemy postać

[TMiM] Dodatki autorskie - proszę o samouczek

Post autor: Orzel »

Cześć,

Gdzieś na facebooku wyświetlił mi się post dotyczący alternatywnego Talismana. Po nitce do kłębka dotarłem na to forum. Poczytałem trochę o autorskich dodatkach jednak z tego co widzę jest ich tyle, że ciężko mi to samemu ogarnąć.
Jestem kompletnie zielony w temacie więc chciałbym Was prosić o krótki "samouczek" po temacie. Mam parę pytań:

1. Czy karty w autorskich dodatkach różnią się od tych oryginalnych? Chodzi mi o materiał, jakość, fakturę papieru. Czy da się po dotyku odróżnić takie dwie karty?
2. Czy dodatki autorskie są w pudełkach wzorowanych na oryginalne czy luzem?

Następnie chciałbym prosić o poleceniu kilku dodatków zgodnych z moimi wymaganiami. Chodzi mi o dodatki dodające nowe karty do puli kart przygody, czarów i przedmiotów. Nie zależy mi zbytnio na nowych postaciach (ale też ich nie wykluczam). Na pewno chciałbym uniknąć dodatków drastycznie zmieniających lub wprowadzających nowe mechaniki. Nie chcę też niczego co wyrywa się ze schematu typowego DnD (żadnych dodatków stylizowanych na Warhammera, Harrego Pottera, Sci-Fi, Hearthstone itp). Fajnie by było, jakby ilustracje pasowały do stylu graficznego Talismana i żeby nie były kopiowane 1:1 z popularnych gier czy czegoś w tym stylu.
Najlepiej też, żeby to były jakieś dodatki uznane w społeczności, sprawdzone, ograne i polecane :D

W skrócie - dodatki które rozszerzają to co w Talismanie najlepsze bez świrowania
ODPOWIEDZ