Talisman 5. Edycja ogłoszony!
- Szkodnix
-
Re: Talisman 5. Edycja ogłoszony!
Mądrze prawicie Panowie, mądrze prawicie!
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 698
Już nic nie chcę już pisać... bo cenzura... ale...
Mam tylko nadzieję że konsumenci zagłosują swoimi portfelami i odeślą to bazarowe dziadostwo na śmietnik historii, pozostawiając je tylko jako chichot historii w naszych wspomnieniach, a my będziemy się cieszyli z zapowiedzi 6 edycji, za którą wezmą się ludzie, którzy podejdą do tematu z szacunkiem, rzetelnością i miłością:)
Mam tylko nadzieję że konsumenci zagłosują swoimi portfelami i odeślą to bazarowe dziadostwo na śmietnik historii, pozostawiając je tylko jako chichot historii w naszych wspomnieniach, a my będziemy się cieszyli z zapowiedzi 6 edycji, za którą wezmą się ludzie, którzy podejdą do tematu z szacunkiem, rzetelnością i miłością:)
- husar
-
- DzieX
-
- Kontakt:
Nie łudź się. Nie w dzisiejszym świecie.
- Rogo
-
@Martek, już zrozumieliśmy, że Ci się ta edycja nie podoba. Ale nie wiem co i dlaczego próbujesz osiągnąć tymi wpisami. Po prostu ciesz się, że masz poprzednia edycję.
Ja nawet nie mam Talismana.
- Martek
-
-
Spis dodatków autora:
• Rwąca Rzeka - Posty: 698
Dziękuję masz rację już skończyłem... to mój ostatni wpis w tym temacie. Idę się cieszyć poprzednią edycją i modlić za posiadaczy przyszłej.
- Szkodnix
-
Hasbro zrobiło ciekawą wideoprezentację gry na stronie amerykańskiego sklepu.
Postanowiłem zassać filmik i przygotować do niego polskie napisy, które nie są tłumaczone przez tłumacza mAIszynowego (chociaż te mogą ulec zmianie jeszcze - kilka terminów przetłumaczyłem bardziej na czuja albo żeby było w miarę zgodnie z oryginałem).
https://tube.midov.pl/w/fZ1r5oHfT6wVTf1 ... ubtitle=pl
(Niestety tag [media] na forum nie obsługuje widzę PeerTube'a. A szkoda!)
Postanowiłem zassać filmik i przygotować do niego polskie napisy, które nie są tłumaczone przez tłumacza mAIszynowego (chociaż te mogą ulec zmianie jeszcze - kilka terminów przetłumaczyłem bardziej na czuja albo żeby było w miarę zgodnie z oryginałem).
- Zaberish
-
Dobry pomysł - dzięki!
Dodam od siebie tylko, że z tego, co zauważyłem, w tej prezentacji są drobne błędy w porównaniu do instrukcji, np. taki, że parametry Postaci (Siła i Moc) zwiększa się poprzez wymianę trofeów jako ekwiwalentu bazowej wartości danego parametru, a nie (jak jest w instrukcji) aktualnego poziomu tego parametru.
Dodam od siebie tylko, że z tego, co zauważyłem, w tej prezentacji są drobne błędy w porównaniu do instrukcji, np. taki, że parametry Postaci (Siła i Moc) zwiększa się poprzez wymianę trofeów jako ekwiwalentu bazowej wartości danego parametru, a nie (jak jest w instrukcji) aktualnego poziomu tego parametru.
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
- Szkodnix
-
Prawda. Jest kilka takich grubych uproszczeń albo błędów.Zaberish pisze: ↑czwartek 27 cze 2024, 04:24 Dobry pomysł - dzięki!
Tak samo jak z wykorzystaniem losu do ruchu (oryginalnie można użyć losu, by poruszyć się do 6 pól, ale pod warunkiem, że na danym polu nie stoi inny poszukiwacz).
Tak czy siak, może się prezentacja przyda dla nowych osób. Na pewno napisy jeszcze będę poprawiał, jakby wyszły nowe tłumaczenia pól na planszy.
- Xan
-
Ludzie zaczynają dostawać swoje angielskie kopie gry. <Sigh>
Nikt nie zamawiał wersji EN?
Nikt nie zamawiał wersji EN?
Talisman: Digital Edition!
Wszystko ma swój początek i koniec.
Aby zobaczyć moje konto na Steam, kliknij: TUTAJ.
- Budowniczy Mostów
-
-
Spis dodatków autora:
• Bezdroża
• Bezkresne Morze
• Gospoda Pod Koroną. Obiekty i Misje 2
• Klątwy Króla Piramidy (Piramida 2.0)
• Legendarne Przedmioty
• Ląd Na Horyzoncie!
• Most
• Obiekty i Misje
• Szalony Tytan - Posty: 4269
Fajna sprawa. Przyjemne wideo. Kiedyś miałem chęć zrobienia czegoś takiego i nawet w podobnym stylu w odniesieniu do wersji 4.5. Niestety zabrakło umiejętności I narzędzi do edycji materiałów filmowych.Szkodnix pisze: ↑czwartek 27 cze 2024, 00:05 Hasbro zrobiło ciekawą wideoprezentację gry na stronie amerykańskiego sklepu.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24093
Użytkownik @frolof na Discordzie zwrócił uwagę na pewną ciekawostkę. Mianowicie, wymieniając trofea na dodatkowe punkty Siły lub Mocy, bez względu na wartość trofeum, zawsze otrzymujemy tylko 1 punkt Siły lub Mocy. Czyli, mając Siły 1 i wymieniając Smoka, nie otrzymamy 3 punktów Siły, a tylko 1 punkt.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- DzieX
-
- Kontakt:
- Zaberish
-
Co do tego, to instrukcja nie jest jakoś szczególnie kategoryczna w tym względzie.Mały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 15:49 Użytkownik @frolof na Discordzie zwrócił uwagę na pewną ciekawostkę. Mianowicie, wymieniając trofea na dodatkowe punkty Siły lub Mocy, bez względu na wartość trofeum, zawsze otrzymujemy tylko 1 punkt Siły lub Mocy. Czyli, mając Siły 1 i wymieniając Smoka, nie otrzymamy 3 punktów Siły, a tylko 1 punkt.
Wszystko, co w instrukcji jest na temat wymiany trofeów na punkty, to następujące zapisy:
ENEMY – ANIMAL, DRAGON OR MONSTER
These enemies attack you in a battle of strength!
• If you kill any of these enemies, keep that card
as a trophy to exchange for a strength counter.
To exchange a trophy (or multiple), the total strength
of the enemy card(s) must meet or exceed your
current strength (including strength counters but
excluding points from cards). If your strength was 6,
you could exchange one goblin (strength 2)
and one serpent (strength 4) together to receive
one strength counter.
• If you do not defeat the enemy, leave that card
on that space.
ENEMY – SPIRIT
These enemies attack you in psychic combat, using craft.
• If you kill a spirit, keep that card as a trophy to
exchange for a craft counter.
To exchange a trophy (or multiple), the total craft of the enemy card(s)
must meet or exceed your current craft (including
craft counters but excluding points from cards).
If your craft was 4, you could exchange one ghost
(craft 4) to receive one craft counter.
• If you do not defeat the enemy, leave that card
on that space.
Na ile znam angielski, sformułowanie "a strength counter" (=znacznik/token siły) nie jest równoznaczne z "one strength counter" (=jeden znacznik/token siły).
W zacytowanych fragmentach ewidentnie widać, że "one strength counter" występuje wyłącznie w konkretnym przykładzie wymiany trofeów na punkt Siły, natomiast w zasadzie ogólnej użyto sformułowania "a strength counter" (ogólnego).
Ale to moja interpretacja.
Najbezpieczniej byłoby zapewne napisać do wydawcy (albo autora instrukcji) z pytaniem, co miał na myśli i czy taka wymiana np. Smoka z Siłą 7 na 3 pkt. Siły przez postać mającą 1 Siły jest zgodna z bieżącymi zasadami.
Osobiście uważam, że jeśli komuś z Siłą 1 uda się pokonać Smoka z Siłą 7 i zdobyć trofeum, to niech sobie wymieni je na te 3 punkty Siły - zasługuje na to
Pudełko z grami - największa w sieci baza informacji o starych grach planszowych
- Mały Nemo
-
- Mały Nemo
-
Mi z kolei zawsze mówiono, że "a cośtam" oznacza jedno cośtam. https://adislanguageschool.com/one-vs-a-an-english/
- frolof
-
I don't think it was me who mentioned it, but I did read itMały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 15:49 Użytkownik @frolof na Discordzie zwrócił uwagę na pewną ciekawostkę. Mianowicie, wymieniając trofea na dodatkowe punkty Siły lub Mocy, bez względu na wartość trofeum, zawsze otrzymujemy tylko 1 punkt Siły lub Mocy. Czyli, mając Siły 1 i wymieniając Smoka, nie otrzymamy 3 punktów Siły, a tylko 1 punkt.
Talisman's cool
- Mały Nemo
-
Ah, right. I was talking with you and the other guy, and (wrongly) thought it was you that pointed this out!frolof pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 22:12I don't think it was me who mentioned it, but I did read itMały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 15:49 Użytkownik @frolof na Discordzie zwrócił uwagę na pewną ciekawostkę. Mianowicie, wymieniając trofea na dodatkowe punkty Siły lub Mocy, bez względu na wartość trofeum, zawsze otrzymujemy tylko 1 punkt Siły lub Mocy. Czyli, mając Siły 1 i wymieniając Smoka, nie otrzymamy 3 punktów Siły, a tylko 1 punkt.
- frolof
-
Mały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 22:14Ah, right. I was talking with you and the other guy, and (wrongly) thought it was you that pointed this out!frolof pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 22:12Tis all good!Mały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 15:49 Użytkownik @frolof na Discordzie zwrócił uwagę na pewną ciekawostkę. Mianowicie, wymieniając trofea na dodatkowe punkty Siły lub Mocy, bez względu na wartość trofeum, zawsze otrzymujemy tylko 1 punkt Siły lub Mocy. Czyli, mając Siły 1 i wymieniając Smoka, nie otrzymamy 3 punktów Siły, a tylko 1 punkt.
I don't think it was me who mentioned it, but I did read it
Talisman's cool
- Szkodnix
-
Na stronie Rebela wygląda na to, że wyprzedali wszystko w ramach przedsprzedaży. Kto się nie załapał to albo musi poszukać w innych sklepach, albo poczekać na dodruk.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6314
E tam luzik. Poczekam aż będzie kilka dodatków i wtedy zdecyduję czy wchodzić w 5 czy nadal nie.
What a view.
- Xan
-
Zamknęli preordery po 270 zł, aby za chwilę otworzyć normalną sprzedaż po 250 zł.
Talisman: Digital Edition!
- DzieX
-
- Kontakt:
Pośpiech to zły doradca. A w przypadku tej edycji wielu osobom się spieszyć nie będzie
- the MackaN
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Karty
• Pająki - Posty: 1088
Mi nic nie mówiono, ale też wyznaję zasadę A COŚTAM to jedno COŚTAM.Mały Nemo pisze: ↑poniedziałek 08 lip 2024, 18:58Mi z kolei zawsze mówiono, że "a cośtam" oznacza jedno cośtam. https://adislanguageschool.com/one-vs-a-an-english/
- Valdi
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Handel
• Księżycowy Kamień
• ZP i LK - Posty: 13325
Ja rozumiem że osoby narzekające by chciały taką samą edycję jeszcze raz... ale, 4ed gdy wchodziła 4 edycja też były głosy że to nie to samo że infantylne że nic nie zastąpi grafik Grzegorza Komorowskiego.
Dajcie szansę na rozwój - szczególnie że nie idzie po najmniejszej lini oporu powielając dodatki tylko wymyślają nowe.
Widocznie ludzie chcieli i potrzebowali Nowego Talismana skoro się wyprzedał.
Co do teorii @Xana to sorki ale Rebel jest tylko dystrybutorem i nie może sobie od tak zdjąć ze strony gdy mają nakład na magazynie.
Dajcie szansę na rozwój - szczególnie że nie idzie po najmniejszej lini oporu powielając dodatki tylko wymyślają nowe.
Widocznie ludzie chcieli i potrzebowali Nowego Talismana skoro się wyprzedał.
Co do teorii @Xana to sorki ale Rebel jest tylko dystrybutorem i nie może sobie od tak zdjąć ze strony gdy mają nakład na magazynie.
Jesteś autorem dodatku, zamieść go na stronie www.MagiaiMiecz.eu. Skontaktuj się ze mną poprzez mail.