Też jestem za.
Konkurs na Poszukiwacza
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
• Udręka Czarownika - Posty: 6315
-
Re: Konkurs na Poszukiwacza
Chcesz się spełniać artystycznie? To maluj obrazy i zajmuj się sztuką, a nie rób postacie do gry planszowej.
Tak ciężko zrozumieć, że najważniejszy jest klimat/mechanika postaci, a grafika to tylko dodatek? Zresztą bardzo jestem ciekawy tej Twojej grafiki na konkurs i samej postaci. Czy rzeczywiście jesteś taka zdolna czy po prostu trolujesz. Pochwal się po konkursie, z chęcią się przekonam.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 kwie 2018, 12:06 przez Gamma, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
Prawdopodobnie tak właśnie będzie ponieważ w konkursie jest zaznaczone że trzeba podać link do grafiki skąd się ją wzięło.
What a view.
- Mały Nemo
-
A kind, crazy fool and a stubborn kid. - Posty: 24327
To też jest nadinterpretacja. W Regu jest napisane, iż w miarę możliwości, a nie że jest obowiązek.
Name's Little Nemo, I'm the Dream Master!
Little bit of fun is all I'm after!
- abubu
-
Według mnie Pani @meteser ma uzasadnione obawy (odnośnie praw autorskich) oraz pewne poczucie krzywdy, gdyż regulamin może zostać zinterpretowanych w różny sposób (niestety ale w tej kwestii nie jest jednoznaczny i precyzyjny). Według regulaminu praca będzie oceniana jako całość (a nie jej elementu składowe jak opis, zdolności, cechy, grafika poszukiwacza), więc grafika jest takim samym "dodatkiem" co "klimat/mechanika".Gamma pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:06Chcesz się spełniać artystycznie? To maluj obrazy i zajmuj się sztuką, a nie rób postacie do gry planszowej.
Tak ciężko zrozumieć, że najważniejszy jest klimat/mechanika postaci, a grafika to tylko dodatek? Zresztą bardzo jestem ciekawy tej Twojej grafiki na konkurs i samej postaci. Czy rzeczywiście jesteś taka zdolna czy po prostu trolujesz. Pochwal się po konkursie, z chęcią się przekonam.
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Mały Nemo
-
Off Topic
A po mojemu koniec języka za przewodnika - nie wiesz, to się zapytaj. Ewentualnie idź za tymi z przodu - może oni wiedzą jak iść
.
-
-
1. To złe wrażenie.abubu pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:01 ad.1. Odnoszę odmienne wrażenie.
ad.2. Organizatorem nie jestem, ale prawdopodobnie Pani sposób zrozumienia treści regulaminu jest nadinterpretacją. Najlepiej proszę zgłosić się bezpośrednio do organizatorów konkursu w celu wyjaśnienia wątpliwości. Osobiście znam ich intencje w tym zakresie, więc możliwe, iż mój sposób rozumienia jest odmienny od Pani a sam regulamin jest mało precyzyjny i być może wymaga to sprostowania.
ad.3-4. Do czasu aż ktoś rzeczywiście nie złamie praw autorskich, to nie ma o czym mówić. Dotychczas żadna z prac nie została opublikowana więc i na chwilę obecną żadne prawo autorskie nie zostało złamane. Jak już wspomniałem, w sieci dostępnych jest wiele gotowych grafik na licencji umożliwiającej użytek (między innymi) w celach:
- komercyjnych bez modyfikacji
- komercyjnych z modyfikacją
- niekomercyjnych bez modyfikacji
- niekomercyjnych z modyfikacją
Prawdopodobnie rozsądnym ze strony organizatorów byłby zapis w regulaminie konkursu iż organizatorzy nie odpowiadają za ewentualne naruszenie praw autorskich osób trzecich oraz iż w przypadku wykorzystania cudzej pracy należy podać jej źródło oraz autora. Organizator nie zaznaczył w regulaminie iż prawa autorskie do przesłanych prac przechodzą na organizatora, więc nie ma tutaj mowy o przeniesieniu praw autorskich.
Warto było by również jasno zaznaczyć w regulaminie iż: "Konkurs ma charakter niekomercyjny (...)".
Proszę pamiętać, iż konkurs ten nie jest organizowany przez żadną firmę czy instytucję o przez osoby prywatne. Organizatorzy konkursu nie pobierają również żadnych wynagrodzeń z tytułu prowadzenia konkursu. Uczestnicy konkursu nie muszą ponosić żadnych opłat / kosztów w związku z uczestnictwem w konkursie.
2. Co jest nadinterpretacją? Punkt 3 regulaminu nie pozostawia żadnych wątpliwości w tej kwestii.
3. Jednym słowem... bzdury. Nie ma czegoś takiego jak konkurs niekomercyjny
Dodano po 3 minutach 57 sekundach:
A co ma piernik do wiatraka...? Właśnie chodzi o to, że moja grafika może wypaść dużo gorzej (bo sama ją zrobiłam, a mistrzem w tym nie jestem) od tych skopiowanych z internetu i wykonanych przez profesjonalistów. I chodzi o to, że nie dość że się uczciwie narobiłam to jeszcze będę w gorszej pozycji, bo postanowiłam stworzyć coś w 100% swojego , zgodnego z wymaganiami regulaminuGamma pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:06Chcesz się spełniać artystycznie? To maluj obrazy i zajmuj się sztuką, a nie rób postacie do gry planszowej.
-
-
a to nie jest na takiej zasadzie że prace będą zbierane i na zasadzie ankiety można oddawać głosy, i tak wygra praca która się podoba większości?
Ja tam jestem ciekaw samych pomysłów. Pani 'meteser' ma jakieś problemy XD.
Weź ktoś pomoże jej bo robi dramę z niczego ;d, ale przynajmniej śmiesznie ^^
Wiem tylko jak się nazywam, ile mam lat i dlaczego kura przebiegła przez szosę.
- Gamma
-
Może się napracowałaś, ale jeśli obrazek jest brzydki, nie pasuje do klimatu Talismana, a postać jest słaba to czego Ty się spodziewasz? Wygranej w konkursie? Tego, że ludzie będą grać Twoją postacią tylko dlatego, że zrobiłaś sama grafikę? Ludzie chcą żeby dodatki autorskie (w tym też postacie) wyglądały jak oryginalne.meteser pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:26 A co ma piernik do wiatraka...? Właśnie chodzi o to, że moja grafika może wypaść dużo gorzej (bo sama ją zrobiłam, a mistrzem w tym nie jestem) od tych skopiowanych z internetu i wykonanych przez profesjonalistów. I chodzi o to, że nie dość że się uczciwie narobiłam to jeszcze będę w gorszej pozycji, bo postanowiłam stworzyć coś w 100% swojego.
- Mały Nemo
-
Organizatorem konkursu nie jestem, ale gdybym był, to bym rozważył anulowanie konkursu. Wraz z podziękowaniami dla pani 'meteser', iż popsuła zabawę wszystkim uczestnikom.
- Arthan
-
-
Spis dodatków autora:
• Generator Kart - Posty: 2220
Ja punkt 3 regulaminu rozumiem tak ...
"przystąpić mogą tylko prace nowe, nieprezentowane jeszcze publicznie"
czyli nie można zgłaszać postaci, które już się kiedyś gdzieś przedstawiało
"nie poprawiane z gry oryginalnej"
tzn. że nie możemy ściśle opierać swojej postaci na jakiejś już występującej w grze
"nie poddane modyfikacjom inne prace autora"
nie dowolnego autora czegokolwiek, tylko tej osoby, która właśnie zgłasza postać i "inne prace" czyli inne postaci poszukiwaczy, tzn. że nie można odkopać swojej postaci z przed lat, którą był np. "Jedi" i zrobić z niej "Luke", który będzie prawie identyczny.
Dodano po 1 minucie
/color]
aa i pierwsze słyszę żeby publiczne = komercyjne
"przystąpić mogą tylko prace nowe, nieprezentowane jeszcze publicznie"
czyli nie można zgłaszać postaci, które już się kiedyś gdzieś przedstawiało
"nie poprawiane z gry oryginalnej"
tzn. że nie możemy ściśle opierać swojej postaci na jakiejś już występującej w grze
"nie poddane modyfikacjom inne prace autora"
nie dowolnego autora czegokolwiek, tylko tej osoby, która właśnie zgłasza postać i "inne prace" czyli inne postaci poszukiwaczy, tzn. że nie można odkopać swojej postaci z przed lat, którą był np. "Jedi" i zrobić z niej "Luke", który będzie prawie identyczny.
Dodano po 1 minucie
aa i pierwsze słyszę żeby publiczne = komercyjne
-
-
Dlaczego zakładasz że mój obrazek jest brzydki? A może Ty jesteś brzydki?Gamma pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:35Może się napracowałaś, ale jeśli obrazek jest brzydki, nie pasuje do klimatu Talismana, a postać jest słaba to czego Ty się spodziewasz? Wygranej w konkursie? Tego, że ludzie będą grać Twoją postacią tylko dlatego, że zrobiłaś sama grafikę? Ludzie chcą żeby dodatki autorskie (w tym też postacie) wyglądały jak oryginalne.meteser pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:26 A co ma piernik do wiatraka...? Właśnie chodzi o to, że moja grafika może wypaść dużo gorzej (bo sama ją zrobiłam, a mistrzem w tym nie jestem) od tych skopiowanych z internetu i wykonanych przez profesjonalistów. I chodzi o to, że nie dość że się uczciwie narobiłam to jeszcze będę w gorszej pozycji, bo postanowiłam stworzyć coś w 100% swojego.
Chodziło mi tylko o równe zasady, ale widzę że na tym forum wszyscy mają to gdzieś...
- Bludgeon
-
-
Spis dodatków autora:
• #Lista dodatków
• Great Talisman
• Powrót Skavenów
To że Tobie popsuła nie znaczy że innym popsuła. Czy ktoś oprócz Ciebie wyraził taki sentyment?Nemohammer 40K pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:39 Wraz z podziękowaniami dla pani 'meteser', iż popsuła zabawę wszystkim uczestnikom.
Dodano po 2 minutach 4 sekundach:
Jeśli miałaś jakieś punkty sympatii to właśnie je sobie skasowałaś.
What a view.
-
-
ke3l pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:27 a to nie jest na takiej zasadzie że prace będą zbierane i na zasadzie ankiety można oddawać głosy, i tak wygra praca która się podoba większości?
Ty masz problem z etyką.
Bo masz wyrzuty że skopiowałeś czyjąś grafikę i nazwałeś ją swoją?Nemohammer 40K pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:39Organizatorem konkursu nie jestem, ale gdybym był, to bym rozważył anulowanie konkursu. Wraz z podziękowaniami dla pani 'meteser', iż popsuła zabawę wszystkim uczestnikom.
- Gamma
-
Jak idziesz do kogoś do domu w odwiedziny to też się tak rządzisz, rozstawiasz wszystkich po kątach, obrażasz i narzucasz wszystkim swój jedyny słuszny punkt widzenia? Skoro się tu pojawiłaś to może spróbuj najpierw zrozumieć jak to wszystko działa? Przecież na forum są ludzie, którzy robią dodatki pewnie dłużej niż Ty masz lat (wnioskuje po sposobie wypowiedzi, że dojrzała nie jesteś). Zasady są równe, to Ty chcesz w tej chwili żeby je nagiąć pod Ciebie i Twój punkt widzenia.
I jeśli rzeczywiście spełni to o czym mówi Nemo to dzięki. ](*,)
-
-
Nie przyszłam do nikogo do domuGamma pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:47 Jak idziesz do kogoś do domu w odwiedziny to też się tak rządzisz, rozstawiasz wszystkich po kątach i narzucasz wszystkim swój jedyny słuszny punkt widzenia? Skoro się tu pojawiłaś to może spróbuj najpierw zrozumieć jak to wszystko działa? Przecież na forum są ludzie, którzy robią dodatki pewnie dłużej niż Ty masz lat. Zasady są równe, to Ty chcesz w tej chwili żeby je nagiąć pod Ciebie i Twój punkt widzenia.
I nie wypowiadam się na temat forum, tylko konkursu, a to różnica. W dowolnym pubie/restauracji mogę rozmawiać o czym chcę, więc tu też. Poza tym to nie jest punkt widzenia, tylko ustalenie sprawiedliwych zasad.
- abubu
-
Regulamin pisze:1. Tworzenie poszukiwaczy. Celem konkursu jest stworzenie karty autorskiego Poszukiwacza.
Jako, iż celem konkursu jest stworzenie karty autorskiego Poszukiwacza który ma się składać z grafiki / statystyk / opisu zdolności, to pracę konkursową traktujemy jako komplet tych elementów.Regulamin pisze:Poprzez kartę Poszukiwacza rozumiemy gotową kartę wraz z grafiką, statystykami i opisem specjalnych zdolności.
Zgłoszona praca (jako całość) nie może być wcześniej prezentowana publicznie, a więc nie można wykorzystać swoich wcześniej publikowanych PoszukiwaczyRegulamin pisze:3. Do konkursu przystąpić mogą tylko prace nowe, nieprezentowane jeszcze publicznie, nie poprawiane z gry oryginalnej ani też nie poddane modyfikacjom inne prace autora. Ponadto prace muszą zostać napisane w języku polskim.
Zgłoszona praca (jako całość) nie może być poprawioną wersją oryginalnego Poszukiwacza (tj. oficjalnie wydanego Poszukiwacza)
Zgłoszona praca (jako całość) nie może być zmodyfikowaną pracą autora (autora, który zgłasza pracę a nie innych autorów Poszukiwaczy czy też autorów elementów składowych pracy).
Nigdzie w regulaminie nie jest napisane, iż nie można użyć elementów graficznych osób trzecich.
Ależ jest (jakiś tam przykład z internetów) ... http://www.cdr.gov.pl/85-nasze-dzialani ... -na-sukcesmeteser pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:26 3. Jednym słowem... bzdury. Nie ma czegoś takiego jak konkurs niekomercyjny(taki to ewentualnie możesz sobie z rodziną w domu przy obiedzie zrobić i przy Familiadzie
) To jest konkurs publiczny. Nie chce mi się cytować aktów prawnych.. Ale jeśli chcesz uparcie wierzyć w swoje przekonania to sobie wierz.. nie zależy mi. Pozdrawiam.
Oczywiście nie jestem prawnikiem i nie kontaktowałem się w tej sprawie z żadnym radcą prawnym (nie odczuwam takiej potrzeby).Konkurs ma charakter niekomercyjny a jego organizacja opiera się na współpracy organizacji i instytucji działających na rzecz rozwoju obszarów wiejskich. Rada Programowa konkursu pracuje społecznie a uczestnicy konkursu nie ponoszą opłat.
Słowo klucz to "wrażenie"
Jeżeli ktokolwiek nie zrozumiał choćby części mojej wypowiedzi, to zgodnie z regulaminem, może ją śmiało uznać za spam a następnie zgłosić zaistniałą sytuację administracji/moderatorom niniejszego forum.
- Mały Nemo
-
Nie, bo konkurs jest dla zabawy i przede wszystkim o dobrą zabawę chodziło, a nie o wygraną. Zrobiłaś swoją grafikę? Oki, nie ma w tym problemu. Nawet jeśli nie wygra, to czas spędzony na jej stworzenie nie będzie zmarnowany, bowiem grafika będzie Twoja i będziesz mogła inaczej z niej skorzystać lub też uznać, że czas spędzony na jej stworzenie był czasem spędzonym na samodokształcenie się. Ale nie widzę powodu, ażeby ogłaszać wszem i wobec, iż stworzyłaś własną grafikę i z tego powodu domagasz się innego traktowania, zwłaszcza że sama nie przeczytałaś dokładnie Regulaminu, a teraz odwracasz kota ogonem i starasz się udowodnić, iż to ktoś inny, a nie Ty, jest winny, iż źle coś przeczytałaś.
Co więcej jesteś hipokrytką, z jednej strony dajesz sygnały, iż Ci nie zależy na wygranej, a z drugiej strony robisz wszystko, co możesz, by zdyskredytować wszystkich innych uczestników konkursu. To jest fair play?
-
-
no nieeee.....Nemohammer 40K pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 12:55Co więcej jesteś hipokrytką, z jednej strony dajesz sygnały, iż Ci nie zależy na wygranej, a z drugiej strony robisz wszystko, co możesz, by zdyskredytować wszystkich innych uczestników konkursu. To jest fair play?
Nie zależy mi na wygranej tylko na jednoznacznych i sprawiedliwych zasadach konkursu.. jeszcze nie doczytałeś po tylu moich postach? I niech na takich zasadach wygra najciekawsza postać. Nie mam z tym żadnego problemu.
PS. Wyzwiska zachowaj dla siebie i swojej rodziny...
- Gamma
-
Dlaczego jesteś niemiła? Co mają znaczyć takie teksty w ogóle?
Nie da prowadzić się z Tobą dyskusji bo wychodzisz z założenia, że Ty masz rację, a cała reszta nie.
Gdzie Cię Nemo niby "wyzwał"?
Nie da prowadzić się z Tobą dyskusji bo wychodzisz z założenia, że Ty masz rację, a cała reszta nie.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 30 kwie 2018, 13:11 przez Gamma, łącznie zmieniany 2 razy.
- abubu
-
- Mały Nemo
-
Nazwanie kogoś hipokrytą jest stwierdzeniem faktu, a nie przezwiskiem.
-
-
Ciekawa prowokacja !!!!!
Dodano po 2 minutach 9 sekundach:
Czyli jeśli nazwę Cię %$#** (bardzo brzydko) to nie będzie przezwiskiem tylko stwierdzeniem faktu??Nemohammer 40K pisze: ↑poniedziałek 30 kwie 2018, 13:13Nazwanie kogoś hipokrytą jest stwierdzeniem faktu, a nie przezwiskiem.
Dodano po 3 minutach 38 sekundach:
Off Topic
faktycznie .. czepiasz się.
- abubu
-
:-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$
- Gamma
-
Staram się jak mogę
Kończę na dzisiaj. Za 15 minut wychodzę z pracy, wsiadam na rower i cisnę od razu na działeczkę.