Mam bardzo wielkie pytanie odnośnie zasad MiM'a. Wczoraj spotkaliśmy się z kumplami aby zagrać sobie partyjkę, ale jak to w życiu bywa pojawił się ogromny zgrzyt i kilku moich znajomych zaczeło ogromną debatę na ten temat. W imieniu moich kumpli chciałbym abyście podali swoją opinie na temat zaistniałej sytuacji. Przechodzę do rzeczy
Sytuacja wygląda tak :
1.Jeden z moich kumpli stał się rycerzem chaosu gdzie posiadał 2 punkty życia, w pewnej sytuacji od przemienienia w tą ową postać ten sam kumpel pragnął zaatakować Szamana. Szaman na początku walki użył Dotyk Śmierci (polega to na tym iż dana postać traci 2 punkty życia, chyba że zdoła się temu czarowi wymknąć) co ciekawe Rycerz Chaosu posiadał czar niewidzialność który pozwala mu się wymknąć (Szamanowi jak i temu Czarowi). Niestety na karcie Rycerza Chaosu jest napisane "Gdy tylko jest to możliwe musisz iść na obszar na którym stoi inny poszukiwacz i walczyć z nim. Każde zwycięstwo daje ci 1 punkt siły" . I to właśnie w tym momencie pytam was
1. Z racji tego iż Szaman rzucił "Dotyk Śmierci" na Rycerza mój kumpel w akcie desperacji użył czaru "Niewidzialność" I czy w tej sytuacji Rycerz Chaosu może uniknąć walki jak i czaru "DŚ"? Mimo ze na karcie postaci musi on walczyć ?
2.Przyjmijmy że Rycerz Chaosu ma 4 punkty życia . Szaman używa "DŚ" (oczywiście dalej postacią atakującą jest RC). RC używa "Niewidzialności". To w tym przypadku może "Niewidzialnością" zniwelować "DŚ" ale jest przymuszony do walki, czy działa to na 2 opcje ?
Czekam na wasze propozycje. Bo jak dla mnie ta sytuacja jest bardzo pogmatwana. #-o